Romeo och Julia

Konstverket Romeo och Julia av Axel Olsson

Axel Olssons skulptur är en del av gatans liv. Här blir gemenskapen tydlig och närvarande. Med denne skulptur kliver husets utsmyckning direkt ut på gatan och gränsen mellan brukande och skulptur suddas ut.

Skulpturgruppen föreställer en dragspelande gårdsmusikant med en kvinnlig åhörare i detöppna fönstret. Konstnären har personligen upplevt gårdsmusikanter på "gårdarna på norr" och sett hur de belönats med småpengar som "fruarna" kastade ner, inlindade i en bit papper och som sedan gårdens barn samlat in till den tacksamme musikanten.

AB Kristianstadsbyggen bekostade skulpturgruppen.

Axel Olsson föddes 1919 i Åhus och är uppvuxen i Arkelstorp. Efter tio års sjömansliv 1935–1945 bedrev han studier för Aron Sandberg, Gustav Sandberg och Nils Möllerberg. Utför såväl skulpturer i trä, sten och brons som målningar och teckningar. "Utvandrarna" i Karlshamn är antagligen hans mest kända verk. Han är representerad i olika museer och landsting och på flera handelsfartyg.

Källa: Stadskultur Kristianstad (1993), Offentlig konst i Kristianstad
Bengt Månsson, Rick Forsling (1993), Kristianstad Skulpturstaden
Sune Friström, Trond Grönvold (2000), ABK AB Kristianstadsbyggen 1950–2000

Faktaruta

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidans innehåll