Till startsidan

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Neither the City of Kristianstad nor any entity within the city´s administration can be held liable for the correctness of the translation.

Spirit of food

Spirit of food står för matglädje och lokal stolthet. I Kristianstads kommun bjuds mat och upplevelser för alla sinnen. Kristianstadsslättens jordar tillhör de allra bästa som finns. Det är alltså ingen tillfällighet att kommunen är ett starkt centrum för livsmedelsproduktion i Sverige.

I Kristianstad finns en lång tradition av odling, uppfödning och förädling av livsmedel. Så gott som varje dag äter alla svenskar – och många i andra länder – något som kommer från Kristianstad.

Kristianstad är en plats med en särskild känsla för mat – en Spirit of Food – som bygger på gammal skånsk mattradition men också på nytänkande och inspiration från världen runt omkring.

Spirit of food står för mat och upplevelser för alla sinnen i Kristianstads kommun.  Här finns massor av matglädje, matupplevelser och lokal stolthet över allt det goda som odlas och produceras i våra trakter.

Starka livsmedelsföretag

Vi vill som kommun på alla sätt stödja utvecklingen av svenska livsmedel. Förutsättningarna är perfekta för en framgångsrik livsmedelsbransch i Kristianstad. Nära en tredjedel av företagen i kommunen har på ett eller annat sätt koppling till mat och dryck. Här finns de som lever av att odla, de som förädlar råvaror, de som transporterar livsmedel och de som tillverkar utrustning till livsmedelsindustrin.

Sedan 2003 har Kristianstads kommun under parollen Spirit of Food samverkat med företag, högskola och andra organisationer för att stärka områdets lantbruks- och livsmedelskluster och sprida den skånska känslan för mat och dryck. I symbolen för Spirit of Food går det att ana en hand som visar teckenspråkets uttryck för att äta. Arbetet med matprofilen Spirit of Food har till syfte att skapa tillväxt och stärka det livsmedelskluster som finns inom kommunen.

Offentliga måltider med lokalproducerat

Många som arbetar inom kommunen förstärker också matprofilen genom sitt jobb med mat. De som äter i den kommunala verksamheten ska erbjudas måltider som är goda, hälsosamma och i huvudsak lagade från grunden. I skolor och förskolor arbetar engagerad måltidspersonal för att erbjuda god och näringsriktig mat i trivsam miljö.

Kristianstads kommun blev en föregångare bland svenska kommuner när en livsmedelspolicy med mycket högt ställda krav antogs 2012. Policyn låg till grund för en livsmedelsupphandling följande år, som klarade att ställa hårdare krav på miljö- och djurskydd än vad någon kommun tidigare lyckats med. I dag är så gott som allt kött som serveras i kommunens matsalar svenskt, och det allra mesta är närproducerat.

Utbildningar i toppklass

Nya professionella aktörer på mat- och måltidsscenen utbildas framgångsrikt på både gymnasie- och högskolenivå i Kristianstad.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Österänggymnasiet är ett populärt yrkesprogram med inriktningarna Kök och servering och Bageri och konditori. Utbildningen är känd för att vara praktisk och verklighetsförankrad. När eleverna har undervisning i storkök lagar de maten till alla sina skolkamrater, närmare 900 portioner om dagen. Eleverna driver också Österänggymnasiets restaurang, med plats för 40 betalande gäster, och en butik med delikatesser och bakverk.

Österänggymnasiet har också en av landets två ettåriga yrkeshögskoleutbildningar för bagare och konditorer.  Konkurrensen om platserna är stenhård. Elever från utbildningarna tar ofta hem priser i yrkestävlingar både nationellt och internationellt. I de senaste årens SM-tävlingar för Unga bagare har Österängeleverna dominerat starkt.

På Högskolan Kristianstad, HKR, finns Sveriges bästa gastronomiprogram, enligt universtitetskanslerns utvärdering. Utbildningen fick betyget "Mycket hög kvalitet" när landets utbildningar inom turism och mat utvärderades.

Innovation och utveckling

I Kristianstad finns Sveriges första och största science park med mat som profilområde. Krinova Incubator och Science Park erbjuder en modell för start- växt- och innovationsstöd till små och medelstora livsmedelsföretag. KrinovaMAT bidrar till att skapa tillväxt i livsmedelsbranschen och matinnovationer med höjd. Genom Krinovas innovationsarena har mer än 100 jobb om året skapats i de företag som har ingått i samarbetet.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.