Här hittar du vanliga frågor och svar om Kristianstads kommuns feriearbete.
Vanliga frågor om ansökan
Här hittar du information som rör ansökningen till feriearbetet.Tänk på att det kan komma in enstaka arbetsplatser under ansökningstiden så titta gärna in i slutet av ansökningstiden för att se samtliga platser.
Vem kan söka feriearbete?
Alla som är födda 2006 eller 2007 år och folkbokförd i Kristianstads kommun. Även ungdomar födda 2006 eller 2007 och som är mottagna enligt massflyktsdirektivet och bosatt i Kristianstad.
Eventuellt kommer även du som är född 2008 att kunna söka feriearbete.
Jag skrev fel i ansökan, kan jag ändra själv?
Du kan själv ändra dina personuppgifter via Mina sidor i MatchaNu.
Under ansökningstiden kan du även ändra dina önskemål av feriearbetsplats. Tänk på att du måste skicka in sin ansökan igen.
Hur stor är chansen att jag får feriearbete?
Platserna lottas ut. Ett slumpmässigt urval via datasystemet avgör vilka som får erbjudande om feriearbete. Du som inte får ett erbjudande i första skedet kommer med på reservlistan.
Har jag större chans att få feriearbete om jag flera arbetsplatser?
Ja. Platserna fördelas genom slumpmässigt urval inom alla de arbetsområden som du kryssat för.
Ansökningstiden för feriearbete är mellan 5 februari - 3 mars. När det är dags att söka ansöker du via denna e-tjänst.
Jag bor varannan vecka i Kristianstad (till exempel vid delad vårdnad). Kan jag ansöka?
Du måste vara folkbokförd i Kristianstads kommun för att kunna söka och få ett feriearbete.
Måste jag ha tidigare erfarenhet?
Nej, inga tidigare erfarenheter behövs. Men skriv gärna i ansökan vad du tycker om att göra och är bra på!
Hur lång period kommer jag att arbeta?
Feriearbetet är på 2 veckor och du jobbar max 7 timmar om dagen.
Röda dagar som midsommarafton arbetar du inte.
Har skaffar jag utdrag ur belastningsregistret?
- Utdrag ur belastningsregistret för skola- och barnomsorg måste du beställa via Polismyndigheten. Ansök med Bank-ID eller fyll i blanketten och skicka den till Polisen. Länk till annan webbplats. Svaret från Polisen måste du komma och visa upp för oss på matchningsgruppen på Artillerivägen 3, byggnad 1 i Norra Åsum. Du kan åka buss nr 4 till hållplats Wendesgymnasiet. Vi finns på andra våningen. Det räcker inte att skicka intyget med posten, utan du måste själv komma och visa upp utdraget.
OBS! Tänk på att det kan ta tid att få utdraget så beställ det så fort som möjligt, gärna redan när du anmäler ditt intresse.
Vad är belastningsregistret för något?
Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som fått straff för brott och som är skäligen misstänkt för brott.
Vad ska jag göra med registerutdraget?
Svaret från Polisen måste du komma och visa upp för oss på matchningsgruppen på Artillerivägen 3 byggnad 1, i Norra Åsum. Du kan åka buss nr 4 till hållplats Wendesgymnasiet. Vi finns på andra våningen. Det räcker inte att skicka intyget med posten, utan du måste själv komma och visa upp utdraget.
Måste jag verkligen ha ett utdrag ur belastningsregistret?
Ja det måste du om du vill ha jobb. Som feriearbetare kan du i ditt jobb komma i kontakt med barn och ungdomar. Lagen kräver att alla som jobbar med barn har hämtat utdrag ur belastningsregistret som visar att de inte har gjort sig skyldiga till vålds- eller sexualbrott.
Vanliga frågor om erbjuden ferieplats
När får jag veta om jag fått ett feriearbete?
Första omgången får svar i april. Om det är någon som tackar nej så kommer det att matchas ända fram till mitten av juni.
Huvuddelen av jobben fördelas genom lottning, men ibland kan undantag göras av särskilda skäl.
Nej, man kan bara tacka Ja eller Nej till sitt erbjudande.
Jag kan inte arbeta erbjuden tid. Kan jag byta?
Du kan tyvärr inte byta arbetsveckor, bara tacka Ja eller Nej.
Undantag är om du ska gå på sommarskola. Då ringer du till oss på 044-136961 och meddelar detta. Det måste även styrkas av skolan.
Varför fick jag inget jobb?
Många ungdomar söker sommarjobb i Kristianstads kommun och vi har tyvärr ett begränsat antal platser.
Ring din handledare/arbetsplats och stäm av tid och plats och annan praktiskt information som du behöver veta i god tid inför starten. Två till tre veckor i förväg brukar vara lagom.
Vanliga frågor och svar under feriearbetet
Får jag ta ledigt under mitt feriearbete?
Nej, det förutsätts att du jobbar hela den period som du får erbjudande om. Du får vara ledig övriga veckor på sommarlovet.
Hur gör jag om jag inte trivs?
I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Hjälper inte det så kontakta oss på 044-13 69 61.
Information om vem som är din kontaktperson/handledare får du i ditt erbjudande men ibland har man flera och det får du reda på din arbetsplats.
Hur gör jag om jag blir sen till jobbet?
Om du blir försenad ska du kontakta handledaren på din arbetsplats och tala om det.
Du har rätt till en halvtimmes lunchrast. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Lunchen ligger utanför arbetstid och är obetald.
Hur lång arbetsdag har jag?
Du jobbar max 35 timmar per vecka samt obetald lunch. Vissa undantag i arbetstider finns på vissa platser.
Hur gör jag om jag blir sjuk?
Kontakta din handledare eller någon på arbetsplatsen. Sjuklön utgår ej i samband med sjukfrånvaro i feriearbetet. Endast den som är anställd tillsvidare eller för minst en månad kan få sjuklön från och med den första dagen av anställningstiden.
Vad händer om jag missköter mitt arbete?
Ett feriearbete är en riktig anställning, där arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina arbetsuppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du missköter ditt arbete kommer vi att kontakta dig för att veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det, avslutas din anställning och du får endast lön för de dagar du varit på arbetet.
Får jag ha ytterligare ett arbete samtidigt som feriearbetet?
Ja! Men din arbetsvecka får högst vara 40 timmar och du måste vara ledig minst 12 timmar mellan varje arbetspass. Du måste ha en viloperiod från arbetet om minst två dagar under varje sjudagarsperiod, så kallad veckovila. Så långt som möjligt ska veckovilan vara sammanhängande och förlagd till veckoslutet. Den sammanhängande ledigheten får inte understiga 36 timmar.
Vanliga frågor och svar om lön för feriearbete
2024 är lönen 68,25kr/h plus 8,25kr/h i semesterersättning vilket blir totalt 77kr/h. Midsommarafton är en ledig dag och du får inte betalt för den.
Lönen betalas ut via Nordea. För att få pengarna insatt på ditt bankkonto måste du fylla i och skicka in nedanstående formulär till Nordea. Har du inte anmält ditt konto till Nordea kommer det att skickas ut en utbetalningsavi istället. I så fall, tänk på att det är viktigt att ditt namn står på brevlådan eller dörren för att brevbäraren ska få dela ut avin.
För att du ska få ut din lön måste din närvarorapport vara ifylld, påskriven av dig och din handledare samt inskickad till oss senast den 11:e i månaden. Lönen betalas ut den 27:e i varje månad. Om den 27:e är en helgdag så förskjuts datumet med någon dag.
För att Kristianstads kommun inte ska dra någon skatt behöver du tjäna mindre än 24 237 kr, studera och vara bosatt i Sverige hela året och skriva din namnteckning under "Skattebefrielse" som finns på din närvarorapport.
Vill du ha en lönespec så kan du maila till hrlon@kristianstad.se eller ringa 044-135457 så skickar de hem den till dig.
Vem kontaktar jag om jag fått fel lön?
Om du har fått fel lön ska du kontakta oss på 044-13 69 61.