Det finns två platser vid kusten där hundar är välkomna året om. Det är vid Vantamansvägens badplats och vid Ålakustvägens badplats. Vid Yngsjö havsbad går det bra att under sommarmånaderna ha med sig hunden mellan klockan 20.00 och 08.00.

Hundbad

På övriga stränder är det mellan 15 maj och 15 september inte tillåtet att ha med sig hund.

Hundbadplatser finns vid Ålakustens badplats vid Gropahålet samt vid Vantamansvägens badplats i södra Äspet. Strandremsorna är cirka 100 meter långa och markerade med skyltar. Stigarna från parkeringarna ned till hundbaden är markerade med gula stolpar.

Efter en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna 2022-06-23, är det tillåtet att under sommartid ha sin hund med på stranden mellan kl. 20.00 och 08.00, alltså kvällar och morgnar, i Yngsjö mellan Flisvägen och Funkvägen, en sträckning på 600 meter.

Vanliga frågor

Strandskydd, privata marker och allemansrätt - vad gäller egentligen för hundar då?

Strandskydd

Är stränder offentlig plats?

Stränder vid kust eller insjö som är allmänt tillgängliga för bad är offentlig plats och hundförbudet gäller alla strandremsor där, bortsett från:

  • Markerade hundbad
  • Rinkaby skjutfält
    Försvarsmaktens område. Det har egna regler och är inte är offentlig plats.

Var går gränsen för hundförbudet?

Förbudet gäller på sandremsan. Där större växtlighet tar över är det inte strand och ok att gå med hund. Dyner med blandad strandråg och sand anses tillhöra själva stranden.

Kan privata markägare förbjuda för hundar?

Nej, inte utöver allemansrätten. Det kan endast kommunens eller naturreservatens föreskrifter göra. Läs mer om allemansrätten på Naturvadsverkets hemsida via länken nedan.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?