Friluftskul 18 maj

Liten flicka tittar fram bakom en trädstam

Prova på friluftsliv med föreningslivet mitt i stan lördag 18 maj i Tivoliparen och Kanalhuset.

Håva småkryp, kasta med fiskespö, paddla, spana efter fåglar, sätt upp ett tält, cykla mountainbike, smaka krabbelurer. Prova på något nytt och roligt för alla åldrar med familj och vänner!

Under dagen blir det också invigning av Skåneleden SL6 Vattenriket och Trashblitz med Håll Sverige Rent.

PROGRAM kl. 11–15

Christianstads Frisbee Club (C4FC)

Prova discgolf i parken! C4FC ställer upp korgar och instruerar och berättar mer om hur och var man kan spela discgolf i kommunen. Vem sätter flest puttar?

Cykelklubben C4 (CkC4)

Prova på mountainbike med Cykelklubben C4, ta med din egen cykel och hjälm (ett fåtal finns för utlåning) och trixa dig fram på en rolig hinderbana i parken.

Friluftsfrämjandet

Kolla in sniglar, snäckor och andra småkryp. Använd förstoringsglas och lupp. Är du träffsäker med kottar? Testa Friluftsfrämjandets kottetavla. Få tips om friluftsaktiviteter för stora och små runt om i kommunen.

Fritidsbanken

Lånar ut bångstyriga käpphästar, bjuder på hinderbana och visar hur man sätter upp ett tält. Sovsäckar, liggunderlag och stormkök, vad finns det mer att låna från Fritidsbanken som möjliggör friluftsliv?

Hälsoträdgården

Alla är välkomna till Hälsoträdgården i Tivoliparken. Trädgården är en läkande miljö, en aktivitets- och arbetsplats men också ett intressant och spännande besöksmål. Själva trädgården är alltid öppen för besök och du kan engagera dig i verksamheten på olika vis. Under Friluftskul är den lilla kiosken inne i Hälsoträdgården öppen för barnen att leka i.

Kajakomaten vid Kanalhuset

Dagen till ära kan man hyra en kajak och ge sig ut på Helge å, kajakinstruktör finns på plats och kajakhyra till förmånligt pris.

Kristianstads kanotklubb

Hur funkar det att paddla kajak på land..? Kanotklubben visar upp kajaker, olika paddlar och annan utrustning och berättar om möjligheter med att paddla kajak i Kristianstad med omnejd.

Mötesplatser för ett gott liv

På de kommunala Mötesplatserna runt om i kommunen får du lov att ”bara vara”, känna meningsfullhet och tillhörighet. Mötesplatsernas seniora vandringsvärdar är på plats och berättar om fina vandringar i gemenskap för alla som är daglediga. Häng med ut!

Naturskyddsföreningen

Humlesafari! - lär dig känna igen våra vanligaste humlor bland blommorna i Hälsoträdgården. Är det regnigt väder letar vi bivänliga blommor.

Naturum Vattenriket

Kom och håva småkryp vid Kanalhuset! Håvar, burkar och flytvästar finns att låna och naturvägledare finns till hands och visar hur du gör (håvningssugna barn håvar tillsammans med medföljande vuxen).

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Känner du till Vattenrikets 22 besöksplatser? Vi visar vägen ut i områdets artrika och varierade natur och berättar om allt spännande som sker i Kristianstads Vattenrike - Sveriges första biosfärområde, utsett av Unesco 2005. Dessutom: hur många markeringar har vi satt ut när vi markerat SL6 Vattenriket? Gissa och ha chansen till fina friluftspriser.

Kultur- och fritidsförvaltningen

Kom och ta ditt exemplar av den pinfärska Friluftskartan för Kristianstad - friluftsområden, vandrings- och cykelleder på en hederlig papperskarta. På köpet får du träffa kommunens friluftsstrateg och utbyta idéer över en kopp kokkaffe och friluftssnacks. Ta gärna med en egen mugg!

Nordöstra Skånes fågelklubb

Vilka fåglar finns i parken och var skådar man fågel bäst i kommunen? Häng med Nordöstra Skånes fågelklubb på en mini-exkursion i Tivoliparkens och naturums närområde. Tubkikare finns på plats och handkikare finns att låna.

Peshku sportfiskeklubb

Upplev rörelseglädje genom att kasta med spö! Prova på casting – fiske på torra land, eller pröva lyckan med mete i Helge å. Spön och drag finns att låna.

Skåneleden och Stiftelsen Skånska Landskap

Här får du inspiration (ex om hur man bajsar som en expert i naturen), tips (ex bästa sättet att rena vatten när du är på vandring) och information om strövområden samt vandrings- och cykelleder i Skåne. Passa även på att gå en liten tipsrunda i parken och se om du kan gissa vikten på en vandringsryggsäck. Alla barn som deltar i tipsrundan får ett litet pris!

Scouterna

Stilla hungern med scouternas nygrillade korvar och krabbelurer. Mums. Scouterna bjuder också på friluftspyssel.

Svenska Turistföreningen Östra Skåne

Hur bör du packa din ryggsäck för en vandringstur och hur sätter man egentligen ihop ett stormkök? STF är på plats och berättar hur! Nyfikna som vill prova på vandring och cykling erbjuds en kortare guidad tur. Avgång kl 12 med samling utanför Tivolibadet. Priser lottas ut till de som följer med ut på turerna.

Vattenrikets vänner

Gör en avstickare till Lillö borg som dagen till ära hålls öppen av Vattenrikets vänner som också är på plats i Tivoliparken med information om sin verksamhet i det vidunderliga Vattenriket. Båt till bland annat Lillö avgår från Tivoliparken 13.30 (avgift för biljett tillkommer).

Trashblitz med Håll Sverige Rent

Gör en insats för den biologiska mångfalden genom att plocka skräp med tekniska förvaltningen och Håll Sverige Rent. Kom och hämta en påse så plockar vi tillsammans!

Fasta programpunkter

Kl. 12 Guidad vandrings- eller cykeltur med STF Östra Skåne, samling vid Tivolibadet, medtag egen cykel.

Kl. 13 Invigning av Skåneleden Vattenriket, SL6. Skånes nyaste delled knyter ihop SL 1 och SL 3 och slingrar sig 14 mil genom Kristianstad. Vi inviger med pompa, ståt, tal och fanfar!

Kl. 13.30 avgår Stora Safaribåten från bryggan i Tivoliparken till bland annat Lillö borg (avgift för biljett tillkommer)

Ett arrangemang av: Kristianstads kommun, Biosfärområdet Kristianstads Vattenrike och naturum Vattenriket i samverkan med Fritidsbanken, Mötesplatser för ett gott liv, Håll Sverige Rent, Svenska turistföreningen Östra Skåne, Friluftsfrämjandet Kristianstad, Peschku Sportfiskeklubb, Vattenrikets vänner, Kristianstads kanotklubb, Naturtema och Kajakomaten, Cykelklubben C4, Nordöstra Skånes fågelklubb, Scoutkåren i Näsby Österslöv, Region Skåne, Stiftelsen Skånska Landskap, Naturskyddsföreningen Kristianstad Bromölla, Christianstads Frisbee Club

Musikskolan i Tivoliparken

Samtidigt i Tivoliparken bjuder Musikskolan på musik, dans och sång från Tivoliscenen. Lions delar också ut sina sång- och instrumentalstipender. Musikskolan finns på plats för att svara på frågor och dela ut information. Läs mer via länken nedan:

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 29 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?