Vill du lära dig mer om hur man startar, driver och utvecklar ett företag, eller är du mer intresserad av samhällsvetenskap med inriktning på ekonomi och juridik? På Ekonomiprogrammet får du en bred utbildning som förbereder för fortsatta studier på högskola och universitet inom ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden.

Inriktningar

Programmet har två inriktningar: ekonomi och juridik.

På inriktningen ekonomi lär du dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Som en del i undervisningen i entreprenörskap får du tillsammans med andra elever prova på att driva ett eget UF-företag (ung företagsamhet) under ett helt läsår.

Du som läser inriktning ekonomi kan också ansöka om att bli diplomerad gymnasieekonom (DGE). Diplomerad gymnasieekonom innebär:

  • att vara antagningsbar till högskola/universitet samt anställningsbar direkt efter gymnasiet.
  • att skolans ekonomiprogram är kvalitetssäkrad.
  • att undervisningen har flera inslag av företagsekonomi och större ämnesövergripande projekt.

På inriktningen juridik lär du dig om rättsordningens betydelse och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem. Du får även fördjupa dig i kriminologi där olika aspekter av brott och straff studeras.

 

NIU – Nationell idrottsutbildning

På Ekonomiprogrammet kan du kombinera gymnasiestudierna med en elitsatsning i amerikansk fotboll, fotboll, friidrott, golf, handboll eller simning om du väljer att gå NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning).

Plugga vidare till

jurist, banktjänsteman, egenföretagare, ekonom

Hjälpte informationen på sidan dig?