Kristianstads arenaområde

Kristianstads arenaområde är ett funktionellt och attraktivt idrottsområde på Söder. Området består av Kristianstad Arena, Kristianstads fotbollsarena, konstgräsplaner, Kristianstads IP (friidrottsanläggning) samt tennis- och padelbanor.

Kristianstad Arena stod färdig 2010 och har blivit Sveriges handbollstempel. Under tiden arenan byggdes påbörjades ett planarbete i kommunen att omvandla Söder från ett industriområde till ett idrottsområde, för att komplettera den nybyggda arenan. Visionen om ett idrottsområde innebar ett flertal fastighetsförvärv och omfattande sanering av området, inklusive Kristianstads gamla gasverksbyggnad som sedan påbörjades att rivas 2011.

Boka anläggning, arrangemang, lokal eller speltid på Kristianstads arenaområde

Hybridgräsplanen på Kristianstads fotbollsarena, idrottshallarna i Kristianstad Arena, konstgräsplanerna och Kristianstads IP

Välj först "Idrottshallar" eller "Idrottsplatser" i menyn, sedan den anläggning din bokning avser. Bokas genom kommunens e-tjänst för bokning av idrottsanläggningar via länken nedan.


Tennis- och padelbanorna

Bokas på Kristianstads tennisklubbs webbplats via länken nedan.

Konferens/event i Kristianstad Arena

Bokas på Kristianstad Arenas webbplats via länken nedan.

Konferens/möte i Kristianstads fotbollsarenas VIP-avdelning

Bokas genom kultur- och fritids kansli. Läs mer om avgifterna via länken nedan.

Föreningars förslag blev startskott

Parallellt med planarbetet började ett antal lokala föreningar i Kristianstad att uppleva att de befintliga anläggningarna, främst kring vid Kristianstads IP, var uttjänta. Tennisklubben blev av med en utomhusbana i samband med att arenan byggdes och dessutom hade inte Kristianstad någon fotbollsplan som motsvarade Svenska Fotbollsförbundets krav Damallsvenskan och Superettan. Vilans IP fick användas på dispens.

2013 lämnade därför Kristianstads DFF, Kristianstads FF (idag Kristianstads FC), Kristianstad Predators, Kristianstads Tennisklubb, KFUM Kristianstads Friidrottsföreningen och Åhus Friidrottsklubb in ett gemensamt förslag till utformning av nya anläggningar på Söder till kommunen. Det inkomna förslaget blev efter bearbetning grunden för projektet Idrottsområde Söder, där NCC kontrakterades som totalentreprenör och föreningarna som samarbetspartners. Gasverkstomten hade sanerats och området norr om tomten revs och sanerades till en kostnad på 16 miljoner kronor. Gasverkets vackra gamla bågformade fönster har fått nytt liv på byggnaden Orangeriet, som ligger i Hälsoträdgården i Tivoliparken.

Spännande innehåll och ett nytt sätt att arbeta

Den 28 oktober 2016 påbörjades sedan bygget och projektet Idrottsområde Söder bytte namn till Kristianstads arenaområde. Projektet bedrevs som så kallad samverkansentreprenad, vilket förenklat betyder att beställaren (kommunen), brukarna (föreningarna) och entreprenören (NCC) löpande samverkar för att fylla området med så mycket innehåll som möjligt för den tilldelade budgeten för bygget på 166 miljoner kronor.

Kommunen, NCC och samarbetsföreningarna tog första spadtaget tillsammans den 28 oktober 2016.

Projektets innehåll

Följande nytt innehåll skulle tillsammans med Kristianstad Arena skapa Kristianstads arenaområde:

 • Kristianstads fotbollsarena
  Ny huvudplan för spel i Damallsvenskan, Superettan och Superserien enligt Svenska Fotbollsförbundets och Svenska Amerikansk fotbollsförbundets krav. Läktare med drygt 1 200 sittplatser, 1300 ståplatser, VIP-avdelning, ny belysning, omklädningsrum samt serverings- och arrangemangsytor.
 • En ny konstgräsplan
  För att utöka antalet spel- och träningstimmar för föreningarna.
 • Upprustning av Kristianstads IP
  Renoverade löparbanor, kastbur, omklädningsrum och sekretariat. Motsvarar idrottsliga krav för junior-SM i friidrott.
 • Tre utomhustennisbanor
 • Ny parkering
  500 parkeringsplatser öster om området.

Tack vare samverkansentreprenaden kunde följande innehåll läggas till och inrymmas inom projektets budget:

 • Ny läktare med tak på Kristianstads IP
 • Två padelbanor intill tennisbanorna
 • Hardcourt istället för grus som underlag på tennisbanorna
 • Kristianstads fotbollsarena har uppgraderats med:
 • Hybridgräs istället för konstgräs. Det är en mix av naturgräs och konstgräs som innebär många speltimmar per säsong, med bibehållen känsla av naturgräs.
 • Ståplatsläktare och kameratorn på söder långsidan
 • Bättre ytskikt i fotbollens läktarbyggnad

Området färdigt

Den 14 - 15 april 2018 stod den första delen klar av arenaområdet, när Kristianstads fotbollsarena invigdes. 1 500 personer såg när Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson invigde arenan, och två Skånederbyn i fotboll spelades. KDFF:s match mot Vittsjö blev även historisk, då Sveriges första damallsvenska match på hybridgräs spelades.

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson överräcker Svenska Fotbollsförbundets plakett till Pierre Månsson.

Dagen efter hölls öppet hus där det spelades amerikansk fotboll och besökarna fick prova på olika idrotter på hybridgräsplanen och gå guidad tur i läktarbyggnaden. Skill Twins var också på plats och visade imponerande bolltrolleri.

Konstverket "LOOK AT YOU" som pryder Kristianstads fotbollsarenas läktare.

Med Kristianstads fotbollsarena har KDFF, KFC och Predators fått en ny anläggning som motsvarar kraven från de olika förbunden och ger klubbarna möjlighet att utveckla arrangemangen kring matchdagarna. Längs läktaren finns också konstverket "LOOK AT YOU", av den internationellt erkända konstnärsgruppen Inges Idee, från Berlin. Verket består av 1 000 plastsitsar i 8 olika färger som täcker in hela övre delen av bottenvåningen likt en banderoll. Konstverkets idé är att vända på läktaren och välkomna publiken till området.

Kristianstads tennisklubbs ordförande Jonas Alftén inviger arenaområdets nya utomhusbanor för tennis och padel, den 25 augusti 2018.

Den 25 augusti 2018 invigdes de nya utomhusbanorna för tennis och padel, när Kristianstads tennisklubb höll öppet hus. Pierre Månsson, kommunalråd (L) och tennisklubbens ordförande Jonas Alftén invigningstalade och sedan kunde besökarna både se uppvisningsmatcher, gå i tennisskola och prova på tennis- och padelbanorna.

- Det här är verkligen ett lyft för klubben, nu när våra utomhusbanor äntligen har kommit fram från bakgården. Vi kan nu visa fler Kristianstadsbor hur roligt det är att spela tennis och dessutom padel, sa Jonas Alftén under sitt invigningstal, samtidigt som han tog Pierre Månsson i hand och tackade för att klubben har fått tillbaka möjligheten att spela utomhusturneringar.

Idrottsprofilen Anders Uhler sköt startskottet för invigningsloppet på Kristianstads IP den 2 september 2018. Pierre Månsson assisterade starten.

Den 2 september 2018 invigdes den upprustade friidrottsanläggningen som är den sista pusselbiten av Kristianstads arenaområde. Skånes Landshövding Anneli Hulthén invigningstalade och flera friidrottsgrenar visades upp för åskådarna som också fick chans att låta sina barn prova på de olika grenarna.

Ett flertal gamla idrottsprofiler var särskilt inbjudna till invigningen och rösterna var samstämmiga, idrottsplatsen hade verkligen fått sig ett lyft. En för många Kristianstadsbor känd idrottsprofil på plats var Anders Uhler, som också sköt startskottet för invigningsloppet på förmiddagen. 

Den 2 september 2018 invigdes den upprustade friidrottsanläggningen som är den sista pusselbiten av Kristianstads arenaområde. Skånes Landshövding Anneli Hulthén invigningstalade och flera friidrottsgrenar visades upp för åskådarna som också fick chans att låta sina barn prova på de olika grenarna.

En ny stadsdel

Med Kristianstads arenaområde har stadsdelen Söder fått en helt ny karaktär och föreningarna kan boa in sig i anläggningar som är anpassade efter deras behov. Området är ett bevis på att visioner, samarbete och lokalt engagemang kan resultera i en positiv samhällsutveckling.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?