- Startsida
- Trafik och resor
- Trafik och gator
- Gräva och schakta: Tillstånd
Grävtillstånd och trafikanordningsplan

Om du ska gräva eller schakta på kommunens mark och gator krävs grävtillstånd. Påverkar arbetet trafiken krävs även en TA-plan. Senast 15 arbetsdagar innan planerad arbetsstart ska en ansökan om grävtillstånd skickas in. Grävtillstånd handläggs av mark- och exploateringsenheten, kommunledningskontoret.
Om du ska utföra ett arbete eller anordna ett evenemang på eller intill kommunal väg som påverkar trafikanter ska du ansöka om trafikanordningsplan (TA-plan). Handläggningstid för ärenden som inte påverkar kollektivtrafik är 10 arbetsdagar. För ärenden som påverkar kollektivtrafik är handläggningstiden 15 arbetsdagar. TA-plan handläggs av specialistenheten, tekniska förvaltningen
Viktig information: Kommunen har uppdaterat systemet för ansökningar av grävtillstånd och trafikanordningsplaner. Det nya systemet öppnade 2025-01-27, länk till nya systemet hittar du nedan.
Grävtillstånd
För grävnings- och schaktningsarbete på kommunens mark och gator krävs ett godkänt grävtillstånd. Handläggningstiden för grävtillstånd är 15 arbetsdagar.
- Arbetets lokalisering ska tydligt och detaljerat framgå av ansökan.
- Vid grävning som berör förskola eller skola är det bra om ansökan inkommer så tidigt som möjligt då startmöte med verksamhetens administrativa chef ska ske i god tid innan grävning. På startmötet görs en riskanalys som ligger till grund för en arbetsmiljöplan som sökande tar fram. Även en karta på hur man inhägnar arbetsområdet (Apd-plan) ska göras.
- Vid ledningsdragning får du gärna skicka in en karta över ledningssträckningen i DWG/DXF-format eller KMZ/KML-format, Sweref 99TM och Sweref 99 1330, för att underlätta handläggningen. Kommunen kan komma att begära in en komplettering i form av en digital fil om denna inte finns med i den ursprungliga ansökan.
- Efter avslutad grävning ska du skicka in en slutrapport/klaranmälan, detta gör du också via Geomatikks Aktörsportal i samma ärende som grävansökan ligger i.
- För varje grävtillståndsansökan tar kommunen ut en avgift, en fast och en rörlig del. Den fasta delen är en administrativ avgift om 3000 kr. Den rörliga delen baseras på hur mycket du gräver och var du gräver.
- Taxa för ersättning vid grävning i allmän platsmark, Kristianstads kommun
Pdf, 181.1 kB.
- Grävningsbestämmelser för Kristianstads kommun
Pdf, 2.1 MB.
Trafikanordningsplan (TA-plan)
Trafikanordningsplan är ett samlingsnamn för de krav som ställs för hur vägmärken, trafik- och skyddsanordningar ska visas och placeras vid ett vägarbete eller en markupplåtelse.Handläggningstid är 10 arbetsdagar. För ärenden som påverkar kollektivtrafik är handläggningstiden 15 arbetsdagar. En kopia av trafikanordningsplanen ska finnas på arbetsplatsen, för att uppvisa vid en eventuell tillsyn.
Om ditt arbete, evenemang, upplag eller annat påverkar trafik och eller parkering behövs en TA-Plan. Trafik innefattar bland annat biltrafik, busstrafik, gående och cyklister.
OBS! Det är viktigt att du ha rätt kunskap och rätt material. Är du osäker rekommenderar kommunen att du tar hjälp av extern entreprenör för upprättande av trafikanordningsplan och/eller skyltning.
Så här ansöker du
Ansökan görs i e-tjänsten, Geomatikk Aktörsportalen via länk.
- Grävtillstånd: Handläggningstiden är 15 arbetsdagar.
- TA-plan: Handläggningstiden är 10 arbetsdagar (15 dagar om kollektivtrafiken påverkas).
- Tänk på att ditt arbete kan kräva både grävtillstånd och trafikanordningsplan om ett grävarbete påverkar trafiken.
Fr.om 27/1-25 sker ansökan av nya TA-planer via e-tjänsten. Gäller ditt arbete en förlängning/komplettering av ett gammalt arbete använd blankett, saknar du blanketten hör av dig till oss via mejl.
- Ansökan e-tjänst: Grävtillstånd
Länk till annan webbplats.
- Ansökan e-tjänst: Trafikanordningsplan
Länk till annan webbplats.
- Har du tekniska problem med e-tjänsten, mejla oss:Mejlsupport e-tjänst
Akuta arbeten
Om ditt arbete är akut och kräver en trafikanordningsplan eller ett grävtillstånd kan du starta arbetet och ansöka direkt innan, eller senast dagen efter arbetet påbörjats.
Ett akut arbete innebär att vänta med åtgärd skulle innebära en fara för skada på person eller egendom.
Du kan behöva polistillstånd
Du behöver ofta tillstånd för att använda en offentlig plats. Tillstånd krävs exempelvis för att byggetablering eller skyltar. Tillstånd krävs bara för offentlig plats inom detaljplanelagt område.
Vanliga frågor
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.