Kommunen ansvarar för renhållning och snöröjning på gator och vägar där kommunen är väghållare. Efter vintern sopar vi gator, vägar och gång- och cykelvägar rena från sand och grus.
Kommunens gator och vägar sopas en gång på våren och en på hösten. Vissa sträckor med speciella typer av växtlighet intill sopas oftare. Det gäller även gång- och cykelvägar.
Städning av parkeringar i Kristianstad
I Kristianstad städas parkeringsplatserna en dag varje månad, mellan kl 8 - 13. Då gäller förbud för bilar att parkera eller stanna på platserna. Förbudet gäller i centrum, på Östermalm, i Parkstaden, Vasastaden och på Söder. Se skyltar vid de aktuella gatorna för information om vilken dag då förbudet gäller.
Gågator
Gågatorna i innerstaden sopas varje morgon och under sommaren kan de även städas under dagen. Vissa gågator i innerstaden har installerad markvärme som tar hand om is och halka istället för att halkbekämpas med grus.
Vinter och halka
Med vinter kommer oftast snö och halka. Vägar i kommunen plogas i en uppgjord ordning och sedan påbörjas halkbekämpning direkt. Prioriteringsordningen för snöröjning är:
- Till-/utfartsvägar och gång-/cykelvägar
- Matarvägar (tvärgator)
- Villavägar
OBS! Var uppmärksam när du färdas på stadens broar vid väderomslag. De kyls snabbare än marken runt omkring och blir därför hala snabbt - särskilt träbroarna.
Du kan läsa mer om halkbekämpningen under "Vanliga frågor".
Sopning av gator
Efter vintern sopar vi gator, vägar och gång- och cykelvägar rena från sand och grus. Vi startar när risken för halka är över och prognosen visar vårväder. Vi brukar börja med detta i mars månad och då läggs ett schema upp på sidan för servicemeddelanden.
Fastighetsägares ansvar
Att vara fastighetsinnehavare inom tätbebyggt område innebär följande ansvar för gångytan utanför fastigheten:
- Ta bort ogräs och annan växtlighet (inklusive att klippa överhängande träd och buskar. Läs mer via länken nedan.
- Sopa upp sand m.m.
- Avlägsna snö och is
- Motverka halka
- Hålla rännstensbrunnar fria från exempelvis snö, löv och barr.
Sopa eller spola inte ner sand eller annat i rännstensbrunnarna.
Om kommunen använder gångytan utanför din fastighet som upplag för undanröjd snö, är du som fastighetsägare befriad från snöröjningsskyldighet under tiden.
OBS! Postlådor, soptunnor och infarter är det fortfarande fastighetsägarens ansvar att skotta fram. Fastighetsägaren är också ansvarig för att undanröja istappar och tung snö som kan falla från tak.
Väghållning
Det finns fler väghållare än kommunen. Väghållaren ansvarar för drift och skötsel på sina vägar. Det kan vara en myndighet, en samfällighet eller en privatperson. Läs mer om kommunens gator via länken nedan.
Vanliga frågor
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.