Stora delar av den natursköna omgivningen runt Kristianstad upplevs bäst på cykel! Packa picknickkorgen, ta på cykelhjälmen och trampa i väg.
Tips på cykelturer
Våra sju lokala cykelturer går oftast på bilfria cykelvägar och på glest trafikerade landsvägar. Alla turer kan varieras med alternativa sträckor så det finns många fler cykelvägar att upptäcka. Få en överblick av kartan med alla cykelleder och cykelturer längst ner här på sidan eller följ länken.
Eftersom du själv kan välja väg passar våra cykelleder alla typer av cyklister. Från landvägscyklister i full fart till de som vill ta det mer rofyllt. Turerna är inte skyltade ute i landskapet men ladda gärna ner GPX-filer i din mobil.
Kristianstadsturen
Den lilla cykelturen som utgår från staden Kristianstad och tar dig ut i naturen.
Cykla från Kristianstads city väster ut till stadens park - Tivoliparken. Stanna gärna till och utforska parken lite. Här trivs både stora och små! I vår guide Kristianstad på egen hand kan du lära dig mer om parkens historia och även om teatern som ligger mitt i parken.
Redan här kan du göra en liten avstickare från cykelturen och ta bron över Helge å för ett besök på naturum Vattenriket.
Kristianstads Vattenrikes besökscenter ligger i anslutning till staden Kristianstad. Här kan du utforska utställningen på egen hand eller följa med på en guidad tur. I utställningen kan du leta märlor i bäcken, titta på djur och njuta av vyn från panoramafönstret. Missa inte att ta en hisnande flygtur med farkosten och simulatorn Opteryx! På naturum finns också möjlighet att äta och dricka
Tillbaka vid Tivoliparken följer du grusvägen längs med Helge å söderut. I Kristianstad på egen hand finns fler platser som du passerar längs med cykelvägen. Det är bland annat den gamla yllefabriken Yllan, Kristianstad Arena och Järnvägsmuseet som förr var järnvägsstationen Kristianstad Södra.
När du cyklat ut ur staden följer cykelvägen Hammarsjöns strandkant. Den stora skruven under tak på din vänstra sida är Arkimedesskruven. Den användes när den engelske ingenjören John Milner pumpade vatten ur Nosabyviken och torrlade stora delar som idag är bebyggt område i Kristianstad.
Om du cyklar till höger kommer du ner till naturområdet Ekenabben för att uppleva fågelliv, blomprakt och de månghundraåriga ekarna som växer här.
Tillbaka på cykelleden vid Arkimedesskruven har du möjlighet att göra en ny avstickare. Istället för att svänga vänster mot stadsdelen Hammar fortsätter du rakt fram en liten bit för att svänga höger in på Fågelängsvägen. Här ligger Fresta gård, med servering och en liten butik. Serveringen erbjuder mat på eget kött och smaskig fika.
Fortsätt cykelturen på gång och cykelvägen som följer Otto Lindenows väg genom stadsdelen Hammarslund. På vägen dit cyklar du under E22:an och Fundationsvägen.
När du har cyklat över Blekingevägen och följt cykelvägen längs med villområdet Hammar på höger sida kan ta en ny avstickare. Tar du höger och följer villaområdet gräns, för att sedan cykla längs med ängarna hamnar du på restaurangen Birgers Trädgård. En kvällsöppen restaurang som även arrangeras brunch under utvalda söndagar.
Följ cykelleden tillbaka till Kristianstad city.
Cykelturen är ca. 9 km.
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över Kristianstadsturen Pdf, 1.5 MB. (Pdf, 1.5 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Råbelövssjön runt
En cykeltur som bjuder på naturskön och varierande cykling runt Råbelövssjön.
- När du lämnar Kristianstad cyklar du på cykelvägar ut ur staden fram till strax söder om Balsby. Där behöver du korsa vägen för att fortsätta längs med cykelleden som går banvallen norrut längs Råbelövssjöns östra sida. Både i Balsby, Österslöv och Ekestad finns badplatser som är trevliga att stanna till på för ett dopp.
- Badplatser
- I Österslöv hittar du Bykrogen. Ett charmigt hotell med övernattning, restaurang och konferens.
- Bykrogen Länk till annan webbplats.
- Fortsätt cykla norrut längs med sjön till idylliska Ekestad. Här går turen genom äppelodlingar och beteshagar. Cykellturen svänger runt sjön och forsätter ner längs med sjöns västra sida, med Balsberget på ena sidan och den glittrande sjön på den andra.
- Balsberget är en av Kristianstads Vattenrikes besöksplatser. Naturreservatet har flera markerade vandringsleder. På toppen av urberget har du en milsvid utsikt. På Balsbergets sluttning finns en av Skånes största grottor. Grottan är en viktig övervintringsplats för flera fladdermusarter.
- Balsberget Länk till annan webbplats.
När du kommer söder om sjön är det dags att korsa Arkelstorpsvägen igen!
Hemma på Sörgården Länk till annan webbplats.- Om du känner för en liten avstickare med extra guldkant ligger restaurangen strax söder om Balsby på Kristianstadsslätten. En mindre restaurang för max 12 personer där hållbarhet och råvaran är fokus. Det är populärt att äta här så glöm inte att boka i god tid före besöket.
Cykelturens längd: 22 km
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över Råbelövssjön runt Pdf, 4.4 MB. (Pdf, 4.4 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Genom Linderödsåsens skogar
Cykla på banvall, landsväg och småvägar genom mindre orter och samhällen. Du passerar både slott och koja.
- Från Kristianstad går turen västerut mot VäDen förre detta staden har fått utstå flera bränder. Först ut var Karl Knutsson som brände Vä 1452. Nästa brand var år 1509 och en tredje år 1569. Det var den danske kungen Christian IV som bestämde att borgare och handelsmän skulle förflyttas till den nya fästningsstaden Kristianstad som grundades 1614. Då miste Vä sina stadsrättigheter.
- Fortsätter du cykelturen passerar du kvarnen i Skepparslöv. Kvarnen är en så kallad "Holländare" som fungerar än i dag och används vid olika arrangemang.Kvarnen Länk till annan webbplats.
- Nu följer du Skepparslövsvägen mot Nävlingeåsen och den fantastiska bokskogen. I Bockeboda finns ett strövområde med vandringsleder.
- Bockeboda
- Fortsätt cykelturen och i Östra Ejaröd svänger du söder ut mot Djurröd. Strax utanför Djurröd finns en naturglamping med tält på 17 kvm utrustade med alla bekvämligheter.naturglamping Länk till annan webbplats.
- Från Djurröd styr du cykeln mot Rickarum. Landsvägen mellan Äsphult och Linderöd slingrar sig genom lummig lövskog. I Linderöd möter du banvallen. Tar du av söderut kommer du till Hörby. Norrut blir det nedförsbacke hela vägen till Sätaröd. Turen fortsätter på banvallen och Cykelleden Skåne 101 till Tollarp. Strax innan Tollarp ligger Skättiljungas Blomster. Under sommaren finns det självplock av snittblommor, kurser och workshops.Skättiljungas Blomster Länk till annan webbplats.
- I Tollarp ligger caféet och gårdsbutiken Tollarps fik och butik med försäljning av närodlat och närproducerat, samt hembakad fika. Mitt i byn ligger Icanders restaurang som erbjuder lunch och fika. I ICA livsmedelsbutiken runt hörnet kan du passa på att proviantera.Tollarps fik och butik Länk till annan webbplats. Icanders restaurang Länk till annan webbplats. ICA livsmedelsbutiken Länk till annan webbplats.
Nu är det bara att trampa på längs banvallen tillbaka till Kristianstad. Glöm inte att njuta av utsikten över Ovesholm.
Cykelturens längd: 58 km
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över Genom Linderödsåsens skogar Pdf, 6.4 MB. (Pdf, 6.4 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Förbi sjöarna i norr
Njut av sjöarna norr om Kristianstad och ta dig ut till sagoön Ivön med landsvägsfärjan.
Cykla norrut i sjölandskapet mellan Råbelövssjön, Oppmannasjön och Ivösjön.
- När du lämnar Kristianstad cyklar du på cykelvägar ut ur staden mot Fjälkinge. I byn ligger den lilla butiken Rolfssons diversehandel som bland annat säljer möbler och inredning från Frankrike.
- Rolfssons diversehandel Länk till annan webbplats.
- Från Fjälkinge tar cykelvägen dig vidare till byn Bäckaskog och sedan passerar du även Bäckaskogslott. Här är landsvägen smal så håll till kanten och se upp för bilister. Slottet som har gästats av många stjärnor genom åren har en historia som kloster på 1200-talet, som under 1600-talet byggdes om till slott. Idag är det hotell, som även har restaurang och en härlig slottspark att vandra i.Bäckaskog slott Länk till annan webbplats.
- Från Bäckaskog slott går turen vidare på landsvägen fram till Barum. Här ligger landsvägsfärjan om du vill ta en avstickare till Ivön. Barum är även känt för den kvinnan som hittades här på 1930-talet. En kvinna som levde för 9000 år sedan under stenåldern. Idag finns hon på Historiska museet i Stockholm.Barumkvinnan Länk till annan webbplats.
- Cykla sedan vidare mellan bondgårdar och fruktodlingar mot Söndraby. Stanna och njut av den fantastiska utsikten över Oppmannasjön. Om du cyklar en bit till längs med vägen mot Oppmanna ligger Tages i Söndraby. En liten butik i en unik stenkällare med bland annat inredning, blommor och växter. Och strax innan samhället Oppmanna ligger Oppmana plantskola med försäljning av inne- och uteväxter. Tages i Söndraby Länk till annan webbplats.
Oppmanna plantskola Länk till annan webbplats.
- I Arkelstorp kan du stanna till på Tord Erikssons gårdsbutik som erbjuder närodlat och närproducerat. Här i Arkelstorp vänder turen söderut och går genom äppelodlingar och beteshagar.Tord Erikssons gårdsbutik Länk till annan webbplats.
- Du passerar byarna Ekestad, Österslöv och Balsby när du cyklar längs med den gamla banvallen och Råbelövssjön. Här finns badplatser som är trevliga att stanna till på för ett dopp!badplatser
- I Österslöv hittar du Bykrogen. Ett charmigt hotell med övernattning, restaurang och konferens.Bykrogen Länk till annan webbplats.
Strax söder om Balsby behöver du korsa vägen för att fortsätta längs med cykelleden mot Kristianstad. Var uppmärksam och ta det försiktigt!
- Om du känner för en liten avstickare med extra guldkant ligger restaurangen Hemma på Sörgården strax söder om Balsby på Kristianstadsslätten. En mindre restaurang för max 12 personer där hållbarhet och råvaran är fokus. Det är populärt att äta här så glöm inte att boka i god tid före besöket.
- Hemma på Sörgården Länk till annan webbplats.
Cykelturens längd: 55 km
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över sjöarna i norr Pdf, 4.4 MB. (Pdf, 4.4 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Skärgårdsturen
En cykeltur med storkcenter, chokladstudio och pittoreska fiskeläger.
Turen följer Sydostledens skyltning från Kristianstad söderut. Du passerar Hammarsjön, Ekenabben, Viby och Rinkaby ner mot Åhus.
Ekenabben är en av Vattenrikets besöksplatser och här kan du uppleva fågelliv, blomprakt och de månghundraåriga ekarna.
- Innan du riktigt kommit fram till orten Viby ligger Fresta gård. En gård med servering och en liten butik. Serveringen erbjuder mat på eget kött och smaskig fika.Fresta gård Länk till annan webbplats.
- För att besöka Håslövs ängar följer du skyltningen i Viby. Området skjuter ut som en stor halvö i Hammarsjön och är en av landets största inlandsstrandängar.Håslövs ängar Länk till annan webbplats.
- I Viby finns det en populär gårdsbutik. Den heter Viby potatis och trots namnet har butiken det mesta med stort utbud av grönsaker, ägg, sylt, charkprodukter och prisade skorpor. Gårdsbutiken har funnits sedan 1976. Gårdsbutiken är även ett Storkcenter och du kan se de ståtliga fåglarna häcka på gårdstaken.Viby potatis Länk till annan webbplats.
Storkcenter Länk till annan webbplats.
- Utanför Viby hittar du nästa besöksplats i Vattenriket. Hercules är ett naturreservat och har ett varierande landskap med öppna ängar, vidsträckta vassar, videsnår och spännande dammiljö.Hercules Länk till annan webbplats.
- I Åhus finns det gott om boende, caféer och restauranger. Njut av en glass längs hamnpromenaden och se Sveriges näst bäst bevarade medeltida stadsmur. Åhus fanns redan på medeltiden och här finns mycket att upptäcka från den tiden.Åhus Länk till annan webbplats.
- Det finns två guider som kan vara spännande att utforska på egen hand i Åhus. Det finns en som heter Åhus på egen hand som ger information om sevärdheter och intressanta platser i Åhus. Den andra heter Medeltida Åhus och har ett fokus på hur det var att leva i Åhus under medeltiden.Åhus på egen hand
Medeltida Åhus Länk till annan webbplats.
- I Åhus finns det tre besöksplatser för Vattenriket. De är Sånnarna, Aosehus och Äspet. Sånnarna är de sandiga markerna runt Åhus som har brukats av oss människor åtminstone sedan bronsåldern. Aosehus är resterna från en medeltida fästning, byggd där Helge å en gång mynnar ut i havet. Namnet ”Aosehus” betyder just ”huset vid åmynningen”. Och Äspet är ett naturreservat som ligger vid stranden, strax söder om Åhus hamn. Här finns en populär badplats som heter Snickarhaken.Sånnarna Länk till annan webbplats.
Aosehus Länk till annan webbplats.
Äspet Länk till annan webbplats.
- Cykelturen går österut från Åhus till fiskelägena Landön och Tosteberga över Rinkaby skjutfält. Tänk på att kontrollera aktuella skjutövningar innan du passerar! Vill du besöka Landön får du ta en avstickare mot havet när du når Vanneberga. På Landön finns både camping och badplats. I Vanneberga finns möjlighet till boende hos Antjes B&B. Camping Länk till annan webbplats. Antjes Bed & Breakfast Länk till annan webbplats.
- När du cyklat till Trolle Ljungby slott kan du besöka Charlies bryggeri eller Trolle Ljungby Viltbod. Slottet går inte att besöka men ta gärna del om slottets historia och sägnen kring trollen, hornet och pipan.Trolle Ljungby slott Länk till annan webbplats.
Charlis bryggeri Länk till annan webbplats.
Trolle Ljungby Viltbod Länk till annan webbplats.
- Mellan Trolle Ljungby och Tosteberga ligger det lilla samhället Östra Ljungby. Detta är ett chokladens mecka. Minas chokladstudio erbjuder allt för chokladälskaren. Du kan boka chokladfrukost, chokladprovningar och chokladkurser. I butiken finns en variation av chokladprodukter och i caféet servers smaskig chokladfika eller buffé på chokladvåfflor.Minas chokladstudio Länk till annan webbplats.
- Framme i Tosteberga kan du stanna till i hamnen och njuta av den härliga utsikten. Precis innan hamnområdet ligger Tosteberga ängar. Strandängarna i naturreservatet skiftar under våren i gult och lila av gullvivor och backsippor. Du kan vandra längs olika strövstigar. Här kan du även se den mäktiga havsörnen.Tosteberga ängar
- I Tosteberga finns även Bodelssons by the Sea, ett litet hotell för vuxna precis vid havet. Ett boende som andas lugn och avkoppling.Bodelssons by the Sea Länk till annan webbplats.
Fortsätter du norr ut från Tosteberga passerar du Nymölla och sen ansluter cykelturen till Sydostleden som tar dig tillbaka mot Kristianstad.
- Vid Bäckaskog kan du stanna till och se på Maglestenen, den stora stenen som sägs ha blivit ditkastad av trollen som ville förhindra att kyrkan i Åhus byggdes.
- Cyklar du vidare kommer du till Fjälkinge. I byn ligger den lilla butiken Rolfssons diverehandel som bland annat säljer möbler och inredning från Frankrike. Från Fjälkinge tar cykelvägen dig tillbaka till Kristianstad.Rolfssons diversehandel Länk till annan webbplats.
Cykelturens längd: 62 km
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över skärgårdsturen Pdf, 6.2 MB. (Pdf, 6.2 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Torsebro- och Nävlingeåsturen
Torsebro- och Nävlingeåsturen
- Cykla ut ur Kristianstad genom Näsby. Strax innan du korsar väg 118 och kommer på cykelvägen mot Torsebro kan du passa på att göra en avstickare ut på Näsby fält och Norra Lingenäset. Här hittar du en av Kristianstads Vattenrikes besöksplatser.
- När du cyklar längs med cykelvägen vid fälten passerar du. Under bärsäsongen säljer de jordgubbar och hallon.
- I Torsebro hittar du under sommaren ett friluftsbad. Det ligger precis vid Helge å, men har betydligt varmare vatten i bassängen.
- Andra sidan Helge å i Torsebro hittar du krutbruket, ett utemuseum som visar en unik bruksmiljö med gamla krutkvarnar med anor från 1600-talet. Krutproduktionen var igång här från1681 till nedläggningen år 1926. I parken finns även tusenåriga ekar att vila sig under. Det finns även en vandringsled och ett fågeltorn.Krutbruket Länk till annan webbplats.
- Innan du lämnar Torsebro kan du göra en avstickare genom att korsa väg 118 till Harastorp. Här ligger Harastorps Kafé och Gårdsbutik. Följer du grusvägen ännu en bit kommer du till den lilla charmiga butiken Kuddar och Knoppar. Här finns blommor, inredning och kläder.
- Cykelturen fortsätter genom Bjärlöv och i Övarp svänger du söder ut. I Norra Strö kommer du förbi kyrkan från 1100-talet. Kyrkan är känd för sina väl bevarade målningar. De anses ha tillkommit omkring 1470 och utförts av mästaren Nils Håkansson och hans medhjälpare i den så kallade "Wittskövlegruppen".kyrkan från 1100-talet. Länk till annan webbplats.
- I Skoglösa kan du ta en avstickare västerut till gårdsbutiken Göinge Fridhems Trädgård. En handelsträdgård med växter och blommor. Alla egenodlade grönsaker och bär obesprutade. Det finns tomater, blåbär, björnbär och hallon. Hallon finns för självplock från midsommar till slutet av augusti.
- Söder om Önnestad cyklar du upp på Nävlingeåsen och den fantastiska bokskogen. I Bockeboda finns ett strövområde med flera leder.
- Fortsätter du cykelturen passerar du kvarnen i Skepparslöv. Kvarnen är en så kallad "Holländare" som fungerar än i dag och används vid olika arrangemang.Kvarnen Länk till annan webbplats.
- Innan du är tillbaka i Kristianstad passerar du orten Vä. Den förre detta staden har fått utstå flera bränder. Först ut var Karl Knutsson som brände Vä 1452. Nästa brand var år 1509 och en tredje år 1569. Det var den danske kungen Christian IV som bestämde att borgare och handelsmän skulle förflyttas till den nya fästningsstaden Kristianstad som grundades 1614. Då miste Vä sina stadsrättigheter.
Cykelturens längd: 53 km
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över Torsebro- och Nävlingeåsturen Pdf, 8.7 MB. (Pdf, 8.7 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Stora Vattenriketrundan
På den här cykelturen kan du verkligen upptäcka Kristianstads Vattenrike då du passerar du inte mindre än 12 besöksplatser!
Turen följer Sydostledens skyltning från Kristianstad söderut. Du passerar Hammarsjön, Ekenabben, Viby och Rinkaby ner mot Åhus.
Ekenabben är en av Vattenrikets besöksplatser och här kan du uppleva fågelliv, blomprakt och de månghundraåriga ekarna.
- Innan du riktigt kommit fram till orten Viby ligger Fresta gård. En gård med servering och en liten butik. Serveringen erbjuder mat på eget kött och smaskig fika.
- För att besöka Håslövs ängar följer du skyltning i Viby. Området skjuter ut som en stor halvö i Hammarsjön och är en av landets största inlandsstrandängar.Håslövs ängar Länk till annan webbplats.
- I Viby finns det en populär gårdsbutik. Den heter Viby potatis och trots namnet har butiken det mesta med stort utbud av grönsaker, ägg, sylt, charkprodukter och prisade skorpor. Gårdsbutiken har funnits sedan 1976. Gårdsbutiken är även ett Storkcenter och du kan se de ståtliga fåglarna häcka på gårdstaken.Viby potatis Länk till annan webbplats.
Storkcenter Länk till annan webbplats.
- Utanför Viby hittar du nästa besöksplats i Vattenriket. Hercules är ett naturreservat och har ett varierande landskap med öppna ängar, vidsträckta vassar, videsnår och spännande dammiljö.
- I Åhus finns det gott om boende, caféer och restauranger. Njut av en glass längs hamnpromenaden och se Sveriges näst bäst bevarade medeltida stadsmur. Åhus fanns redan på medeltiden och här finns mycket att upptäcka från den tiden.
Åhus Länk till annan webbplats.
- Det finns två guider som kan vara spännande att utforska på egen hand i Åhus. Det finns en som heter Åhus på egen hand som ger information om sevärdheter och intressanta platser i Åhus. Den andra heter Medeltida Åhus och har ett fokus på hur det var att leva i Åhus under medeltiden.Åhus på egen hand
Medeltida Åhus Länk till annan webbplats.
- I Åhus finns det tre besöksplatser för Vattenriket. De är Sånnarna, Aosehus och Äspet. Sånnarna är de sandiga markerna runt Åhus som har brukats av oss människor åtminstone sedan bronsåldern. Aosehus är resterna från en medeltida fästning, byggd där Helge å en gång mynnar ut i havet. Namnet ”Aosehus” betyder just ”huset vid åmynningen”. Och Äspet är ett naturreservat som ligger vid stranden, strax söder om Åhus hamn. Här finns en populär badplats som heter Snickarhaken.Sånnarna Länk till annan webbplats.
Aosehus Länk till annan webbplats.
Äspet Länk till annan webbplats.
- Från Åhus och söderut finns det gott om möjlighet till svalkande bad då havet aldrig är långt borta. Längs cykelleden finns ett 20-tal badplatser och där finns möjlighet att ta med hunden till några. Vid Gropahålet finns även ett naturistbad.20-tal badplatser
- När du lämnat Åhus och cyklat en bit söder ut längs kusten dyker den lilla orten Yngsjö upp. Här är det lite lugnare tempo och mindre utbud än i Åhus men du kommer nära tallskogen och havet. Här finns möjlighet att övernatta på Yngsjö havsbad vid stranden eller Kastanjelunds Wärdshus i byn.Yngsjö havsbad Länk till annan webbplats.
Kastanjelunds Wärdshus Länk till annan webbplats.
- I Yngsjö ligger även glassfabriken som gör Otto-glass. En glasshistoria som startade 1950 och som alla glassälskare är glada lever vidare. Men vägen var inte enkel och du kan läsa mer om den på länken. Under sommaren finns en glasskiosk i trädgården vid fabriken.Glassfabriken Länk till annan webbplats.
- Söder om Yngsjö passerar cykelleden naturreservatet Gropahålet. Gropahålet skapades av vårfloden 1775. Vattenmassorna hjälpte Helgeån att bana sig en ny väg längs diket ut i havet. Hela sjösystemet i Vattenriket sänktes med 60–70 cm över en natt med stora konsekvenser. Sjöfarten längs Helge å fick problem och nya landområden steg upp ur vattnet, exempelvis Håslövs ängar, det fina strandängsområdet vid Hammarsjöns strand. Idag är platsen en besöksplats i Kristianstads Vattenrike.Naturreservatet Gropahålet Länk till annan webbplats.
- Precis söder om Gropahålet vid ån, ligger Martins camping och Darins Gelateri. Ett sommaröppet café med egen gelatotillverkning. Här hittar du även andra kakor, smörgåsar och pajer.Martins camping Länk till annan webbplats.
Darins Gelateri Länk till annan webbplats.
- Fortsätt att cykla till Juleboda mot Maglehem. Precis innan du kommer fram till det lilla samhället kan du göra en liten avstickare till Blåherremölla. En gammal gårds- och kvarnmiljö som under sommaren har ett café på lördagar och söndagar. I Maglehem finns Solgården, ett bed & breakfast och restaurang precis vid byns torg.Blåherremölla Länk till annan webbplats. Solgården Länk till annan webbplats.
- Cykelvägen norrut går precis utanför byn och när du nu styr cykeln mot Kristianstad passerar du Degeberga. Här finns en vacker hembygdspark och ett av Skånes största vattenfall naturreservatet Forsakar. Vattenfallet och det omkringliggande har gett upphov till en rad folksagor och sägner med jättar, pysslingar och andra skogsväsen. Forsakar är även en besöksplats i Vattenriket.Till Degeberga på egen hand
Naturreservatet Forsakar Länk till annan webbplats.
- Norr om Forsakar ligger Degeberga backar med Söndre klack, eller Sockertoppen som den också kallas. Platsen utgjorde paradiset, Körsbärsdalen, i filmen Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. I naturreservatet finns två vandringsleder.Degeberga backar Länk till annan webbplats.
- I Degeberga finns det möjlighet att stanna och fylla på med energi. I hembygdsparken kan du besöka Café Drömmen och i byn hittar du Farmors Café och Catering.Café Drömmen Länk till annan webbplats.
Farmors Café & Catering Länk till annan webbplats.
- Fortsätt turen norrut och passera samhället Everöd. När du når Gärds Köpinge kan du stanna till vid den gamla badplatsen vid Vramsån. Detta är en av Kristianstads Vattenrikets besöksplatser. Vid gångbron över ån finns segelskärmar som berättar om åns naturvärden och platsens kulturhistoria. Vramsån Länk till annan webbplats.
- Innan du är framme i Kristianstad kan du stanna till vid ytterligare en besöksplats. Åsums ängar är ett naturreservat med fågeltorn i det gamla strandängslandskapet.Åsums ängar Länk till annan webbplats.
Cykelturens längd: 80 km
Hjälpmedel under cykelturen
Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.
- Karta över Stora vattenriketrundan Pdf, 2.9 MB. (Pdf, 2.9 MB)
Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen.
Cykelleden Sydostleden
- Den nationella cykelleden Sydostleden går genom Kristianstad och Åhus och knyter an till andra cykelleder. Den 27 mil långa cykelleden går mellan Växjö och Simrishamn.
- Länk till Sydostledens webbplats Länk till annan webbplats.
Cykelleden Skåne
Två av Cykelleden Skånes regionala delleder utgår från Kristianstad. En av dem har Ängelholm som slutdestination och den andra tar dig till Lomma.
Kristianstad-Ängelholm är 176 km och heter 101, och Kristianstad Lomma är 143 km och heter 103.
Leder för mountainbike
Cyklar du MTB?
Det finns just nu två platser med led för mountainbike. En i Bockeboda, nordväst om Kristianstad och en i Lerjevallen, nordost om Kristianstad. Mer information hittar du på respektive länk.
Cykelpaket med Sweden by Bike
Boka ett cykelpaket
På webbsidan Sweden by Bike finns mer information om Kristianstad och Åhus som cykelresmål. Här hittar du också cykelpaket som du kan boka online.
Cykeluthyrning och service
I Åhus finns cykeluthyrare, men flera av våra boendeanläggningar har cyklar att hyra ut till gäster och kan även hjälpa till med förvaring av cyklar som gästen har med sig.
Hyr en cykel
- Jockes Cykel Åhus
Uthyrning av stadscyklar
Jockes Cykel Länk till annan webbplats.
Bagage- och cykelförvaring över dagen
Är du i på cykelsemester och behöver lämna in dina väskor några timmar eller en dag för att upptäcka Kristianstad med omgivning? Då kan du lämna in dem på Quality Hotel Grand där de förvaras i ett låst bagagerum. Samma gäller möjlighet att hyra plats för din cykel i låst garage.
Pris: 50 kr för upp till 4 timmar. 100 kr för 8 timmar.
Quality Hotel Grand, Västra Storgatan 15, Kristianstad.
Endast kortbetalning i receptionen.
”Cykelvänliga” boendeanläggningar
Boende där du antingen kan ha med din egen cykel eller som
erbjuder cykeluthyrning
Annas Hotell, Kristianstad
Hyrcyklar samt cykelförvaring
Bodelssons by the Sea, Fjälkinge
Cykelförvaring, möjlighet att låna cykelpump och enklare verktyg.
Åhus Resort, Åhus
Hyrcyklar, cykelförvaring, cykeltvätt samt cykelservice
Quality Hotel Grand, Kristianstad
Lånecyklar för gäster samt cykelförvaring. Bagageförvaring över dagen för cyklister.
First Hotel Christian IV, Kristianstad
Lånecyklar för gäster
Cocoon Meetings, Degeberga
Cykelförvaring
Hotel Park Allé, Kristianstad
Cykelförvaring
Åhus Gästgivaregård, Åhus
Cykelförvaring samt cykeluthyrning via Jockes Cykel
Hotell Briggen, Åhus
Cykelförvaring samt cykeluthyrning via Jockes Cykel
Best Western Hotel Anno 1937, Kristianstad
Lånecyklar för gäster
Stadshotellet, Kristianstad
Lånecyklar för gäster samt cykelförvaring
Hotell Kong Christian, Kristianstad
Cykelförvaring
Wramsta B&B, Tollarp
Lånecyklar för gäster samt cykelförvaring
Ruth & Hilding, Fjälkinge
Lånecyklar för gäster samt cykelförvaring
Olseröds B&B, Degeberga
Lånecyklar för gäster, cykelförvaring samt barnsits.
Körsbärsgården B&B, Degeberga
Cykelförvaring samt cykeluthyrning i samarbete med Ravlunda Cykel
Linda Gård B&B, Yngsjö
Lånecyklar för gäster samt cykelförvaring
Kastanjelunds Wärdshus Hotel, Yngsjö
Lånecyklar för gäster
Vånga vandrarhem, Villands Vånga
Cykelförvaring
First Camp, Åhus
Cykeluthyrning av både stadscyklar/barncyklar
Cigarrkungens vandrarhem och B&B, Åhus
Cykelförvaring samt cykeluthyrning via Jockes Cykel
Årröds Boställe B&B, Tollarp
Lånecyklar för gäster
Ivögården, Fjälkinge (på Ivön)
Lånecyklar till vuxna och barn samt MTB-cyklar
Tipsa oss gärna om vi missat någon aktör!
Karta med cykelleder och cykelturer
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.