Maskinmekanikerelev skruvar på en grön traktor.

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta med service, underhåll och reparationer av personbilar, tunga fordon och mobila maskiner eller vill använda fordon för att utföra olika slags tjänster.

Här fördjupar du dig inom maskinmekanik. Du specialiserar dig på tunga fordon och mobila maskiner som grävmaskiner och traktorer.

Du lär dig tillsyn, felsökning, service och reparation av mobila maskiner. I stort sätt får du arbeta med samma saker som personbilsmekanikern, men du får lära dig mer om dieselmotorer samt hydrauliska och pneumatiska system.

QMT – Qualified Machine Technician

Vill du få professionell handledning och en nära relation till maskinbranschen? MaskinLeverantörerna (ML) är branschorganisationen som representerar de företag som säljer, tillverkar eller importerar olika typer av mobila arbetsmaskiner. Vi kallar det samarbetet QMT – Qualified Machine Technician.

Fördelar med att välja en QMT-skola

• Yrkesförberedande utbildning – goda chanser att få jobb direkt efter att du har avslutat dina studier och stora möjligheter till utveckling inom branschen
• Tillgång till toppmoderna maskiner att öva på
• Möjlighet att göra praktik utomlands genom ML
• Goda chanser att få sommarjobb och praktikplats hos ML:s medlemsföretag

Yrkesutgång

Yrkesutgången är maskinmekaniker. Under årskurs ett får du lära dig grunderna inom Fordons- och transportprogrammet. Inför årskurs 2 gör du ett inriktningsval till lastbil och mobila maskiner samt programsfördjupningsval maskinmekaniker.

Hjälpte informationen på sidan dig?