Hantverksprogrammet frisör, barberare, hår- och makeupstylist

Frisöryrket är ett modeinriktat, spännande och kreativt yrke för dig som tycker om att arbeta med händerna och att möta andra människor. Det är ett serviceyrke där du arbetar med design, hår och utseende.

Praktik och teori

Praktik och teori varvas under utbildningen. Du får träna på och utvecklar olika frisörtekniker, från enkla till mer avancerade. Praktiskt arbete på dockor, modeller och kunder i salongen kombineras med teori, vilket ger dig fördjupad kunskap om t.ex. styling, make up, stil och formlära, ergonomi samt materiallära. Skolan har en en salong med kundmottagning. där du övar din känsla för service, kreativitet och formkänsla, vilka är viktiga egenskaper för en frisör.

Ungt företagande (UF)

Som en del av undervisningen får du prova på att driva ett eget UF företag under ett helt läsår. Du får då möjlighet att göra verklighet av en affärsidé och lära dig mycket om företagande. Här finns goda möjligheter till att vara med på företagsevent, mässor och tävlingar.

Kundmottagning

På frisörutbildningen får du som elev lära dig allt ifrån klippning och färg till styling, ergonomi och kundservice. I vår kundsalong får du möjlighet i årskurs 2 att praktisera dina kunskaper. Frisörlärarna kontrollerar ditt arbete före, under och efter utförd behandling så att både du som elev och dina kunder ska känna sig trygga med ett så bra resultat som möjligt. 

Arbetsplatsförlagt lärande, APL 

Du har en unik möjlighet att möta arbetslivet på en salong  genom arbetsplatsförlagt lärande, APL. Arbetsplatsförlagt lärande är en viktig del av dina studier. Här får du värdefull yrkeserfarenhet och har möjlighet att knyta kontakt i branschen. Och du får en god inblick i ditt framtida yrke.

Högskolebehörighet

Du får grundläggande behörighet till högskola. Från och med höstterminen 2023 innehåller alla yrkesprogram kurserna som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som elev kan aktivt välja bort dessa kurser inför årskurs 2.

Yrkesexamen

Hantverksprogrammet Frisör är ett yrkesprogram där godkända studier leder till en yrkesexamen. Du blir anställningsbar direkt efter gymnasiet. Under ditt sista år har du möjlighet att avlägga ditt Delprov som är första steget mot Gesällbrevet. Gesällbrevet är vårt yrkesbevis och utfärdas av Sveriges Hantverksråd och Svenska Frisörföretagarna.

Programplan

Hjälpte informationen på sidan dig?