Vandring vid Snickarhaken i Åhus

Att vandra är en fantastisk upplevelse! Kristianstads kommun erbjuder en mångfald av vandringsleder, vid kusten, genom skogar och över åsar. Oavsett årstid finns det något för alla naturälskare.

Här tipsar vi om olika vandringsmöjligheter

Det finns alla möjligheter till ett rikt friluftsliv. Naturen finns där runt hörnet, det krävs inga förberedelser, kostar inget och är tillgängligt för alla, det är bara att ge sig ut.

Friluftsområden

Promenad i naturreservatet Dunderbäcken

I våra friluftsområden kan du vandra i öppna hagmarker, vackra bokskogar, längs kusten eller trolsk granskog.

Vandra i och nära staden

Kvinna promenerar med sin vita hund på Näsby fält

I Kristianstad är det nära till naturen. Med start i centrala Kristianstad finns det flera vandringsleder. Vill du hålla dig helt i staden kan "Kristianstad på egen hand" passa. Då går du en rundvandring för att besöka stadens historiska sevärdheter. Är du sugen på mer natur tar lederna Linnérundan och Näsby fält dig ut i det unika Vattenriket.

Vandra vid kusten

Promenadstig vid Yngsjö havsbad

Hanöbuktens långa kuststräcka erbjuder vandring hela året. Längs hela Hanöbukten kan du vandra på Skåneleden SL6 Vattenriket. Vill du vandra kortare turer finns Äspets naturreservat söder om Åhus hamn. Här har du möjlighet till fågelskådning vid den grunda lagunen ut mot havet eller vandring i Kronoskogen. I Friseboda naturreservat finns promenadvänliga småstigar både på sand och i den trolska tallskogen. Kring Yngsjö finns olika vandringsförslag i varierade längder.

Vandra i skogen

Promenad på väg vid Arkelstorpsviken

Landskapet kring Kjugekull består av hagmark, lövskog och unika jätteblock med motionsspår som passar hela familjen. Missa inte utsikten över sjöarna! Andra vandringar som bjuder på härlig utsikt är Ivö klack och Balsberget.
Vid Bockebodaskogen tar stigarna dig genom både djup granskog och lövskog. Eller varför inte testa Arkelstorpvikens vandringsled.

Vandra på Skåneleden

Kvinna med svart hund vandrar på Skåneleden

Skåneleden är alltid utmärkt med en orange markering som gör det enkelt att följa ute i naturen. Det är främst tre av lederna som passerar området vid Kristianstad och Åhus.

På Skåneleden SL1 Kust till kust vandrar du i skog och vid sjö tvärs över norra Skåne, från Sölvesborg i öster till Ängeholm och Båstad i väster. I gränstrakterna mot Österlen löper sträckningen från Åstorp till Brösarp på Skåneleden SL3 Ås till ås. Skåneleden SL6 Vattenriket löper från norr till söder och erbjuder varierade vandring längs strandängar och kusten, men passerar också renässansstaden Kristianstad och medeltida Åhus.

Tipsrunda på Näsby

Man tar en bild på en skylt qr-kod med sin mobil

Vandra i Hjärtebackes park och Näsby fält och svara på frågor. Tre olika slingor kan du välja mellan, 1,5 km, 2,5 km eller 5,5 km. Nya tipsfrågor varje söndag. Lycka till!

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?