Ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av vetenskap och matematik och vill ha en bred och allmänbildande gymnasieutbildning.

Programmet för dig som...

  • Har stort intresse och goda förkunskaper i framförallt matematik, fysik, kemi och biologi.
  • Vill utveckla din förmåga att kritiskt värdera, analysera och granska information med naturvetenskapligt innehåll.
  • Är beredd på att matematik har en framträdande roll genom hela studietiden. Du läser matematik som ett enskilt ämne, men matematiken används också som ett redskap i de naturvetenskapliga ämnena.

Förutom karaktärs- och gymnasiegemensamma ämnena, finns det goda möjligheter att välja kurser efter dina intressen. Du har t e x möjlighet att välja privatjuridik, entreprenörskap, programmering, sociologi, moderna språk (steg 1-4) eller något av våra andra ämnen som intresserar dig.

När din gymnasietid är över har du goda möjligheter att läsa på universitet eller högskola. Du har ett stort utbud av olika yrkesvägar. Välj mellan läkare, matematiker, psykolog, veterinär, pilot, civilingenjör eller någon annan utbildning som du är intresserad av. Valmöjligheterna är stora. Flera av våra studenter väljer även att läsa vidare utomlands t e x USA, England, Spanien eller Australien. Vi har även en del av våra studenter som väljer att göra ett utbytesår under sin gymnasietid på Österänggymnasiet. Vår skickliga studie- och yrkesvägledare kan guida dig vidare om du har frågor hur du bäst kan forma din framtid.

I våra klasser råder det arbetsro och god gemenskap. Det utgör är en bra grund för lärande och utveckling. Våra lärare har god kompetens och lång erfarenhet i sina ämnen. De finns till för dig och för att du ska nå dina personliga mål. De ger dig den undervisning och det stöd du behöver för att utvecklas på bästa sätt, så du är väl förberedd för vidare studier.

Vi erbjuder två programinriktningar:

Naturvetenskap/Naturvetenskap (NANAT)

Ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Det är denna inriktning som ger den bredaste högskoleförberedande grunden bland alla gymnasieutbildningar.

Naturvetenskap/Samhälle (NANAS)

Ger dig baskunskaper i fysik och kemi, samt fördjupade kunskaper inom främst biologi, samhällskunskap och geografi. Passar dig som vill studera en samhällsorienterad inriktning av naturvetenskapsprogrammet.

 

Film som beskriver NA-programmet

 

Hjälpte informationen på sidan dig?