Övning på Hammarslundsvallen

Artikeln publicerades 22 april 2024

Montering av tillfälliga skydd Hammarslundsvallen

Kommunen har tillfälliga skydd som kan monteras på Hammarslundsvallen i händelse av extremt högvatten. På måndagen övades uppsättning och montering. Hur gick det?

Kristianstad grundades som fästningsstad 1614, väl skyddad av vatten och träskmarker runt om. Dagens stad ställer andra krav. På 1860-talet torrlades Nosabyviken på vatten för att skapa jordbruksmark. Marken var inte så bördig som man hade hoppats och bebyggdes istället. Idag skyddar Hammarslundsvallen området mot översvämningar. Kommunen har mobila skydd som kan placeras ovanpå vallen för att skapa extra höjd om sådan behövs vid extrema vattenflöden i Helgeå och Hammarsjön. För att snabbt kunna få det extra skyddet på plats över kommunen monteringen då och då. På måndagen var det dags igen.

- Övningen har gått utmärkt. Allt material är i sin ordning och alla vet vad de ska göra, säger Jonas Schrevelius, enhetschef på kommunens tekniska förvaltning, tillika övningsledare, tillsammans med sin enhetschefskollega Anna Palm.

Inom snar framtid ska en starkare och högre vall byggas innanför den nuvarande, för att förstärka översvämningsskyddet för framtiden. Processen med utredningar och tillståndsansökningar inför vallbygget är i full gång och den nya Hammarslundsvallen ska enligt tidplanen börja byggas 2026 och kunna stå klar tre år senare.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?