Lokala BRÅ firade framgångar

Artikeln publicerades 8 december 2023

Årets sista möte med det lokala Drog- och brottsförebyggande rådet BRÅ bjöd på positiva tongångar. Summeringen av året visade flera positiva trender. Att Charlottesborg strukits från polisens lista över utsatta områden firades med tårtkalas.

Kristianstads kommundirektör Anders Johansson var på plats och tackade BRÅ-deltagarna och de särskilt inbjudna representanterna för HSB Charlottesborg för de goda insatser som lett till en rad förbättringar i bostadsområdet de senaste fem åren.

– Visst finns det fortfarande många utmaningar och det gäller för alla att hålla i och hålla ut, men vi måste också kunna stanna upp och glädjas och fira framgångarna. Även Kristianstads centrum fick klart bättre värden i den senaste trygghetsundersökningen. När vi ser att insatserna ger resultat ger det kraft att jobba vidare, säger han.

Deltagarna i lokala BRÅ kunde bocka av en hel del vid tillbakablicken på det gångna året. Arbetsgrupperna som fokuserat på motorburen ungdom/streetracing, takspring, kamphundar och tomma lokaler som blir tillhåll avrapporterade sina insatser och framtidsplaner. Ett par av grupperna avvecklas och låter arbetet bäras vidare i andra forum medan nya arbetsgrupper om bedrägeribrott och välfärdsbrott sätter igång efter nyår. Polisens och kommunens gemensamma medborgarlöften om trygghetsvandringar, metoder för att förebygga tobaks- och alkoholdebut bland unga, åtgärder mot nedskräpning och skadegörelse, myndighetssamverkan och trafikkontroller följdes upp med positiva resultat. Intrycken från årets trygghetsmätning fördjupades i en inledande områdesanalys.

– Vi ser en positiv utveckling på flera områden men också problemområden som vi behöver sätta ökat fokus på. Inför nästa år har vi kommit fram till att BRÅ ska lyfta teman som rör bedrägerier och kriminella nätverk, säger Richard Berggren (M), ordförande i arbete och välfärdsförvaltningen och i drog- och brottsförebyggande rådet.

Även om glädjen var stor över att polisen inte längre betraktar Charlottesborg som ett av Sveriges 59 utsatta områden, var övertygelsen ännu större om att det krävs fortsatt samverkan på området.

– Nu behöver fler vuxna och barn komma ut ur lägenheterna och engagera sig i aktiviteter i området. Erikshjälpens Framtidsverkstad är ett värdefullt tillskott som långsiktigt vill bidra till den positiva utvecklingen, säger vice ordförande Katarina Honoré.

Charlottesborg stryks från lista över utsatta områden

Lokala drog- och brottsförebyggande rådet, BRÅ

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?