Kristianstads näringsliv sluter upp för klimatet

Artikeln publicerades 19 mars 2024

Företag som signerat lokala klimatkontrakt med Kristianstads kommun.

En fyrdubbling av företag på mindre än ett halvår – intresset för att skriva lokala klimatkontrakt med Kristianstads kommun är stort. Nu har totalt 22 företag beslutat om egna åtaganden för klimatet. Bland dem finns Furuboda Assistans, Mouldex och Sparbanken Skåne.

I oktober förra året tecknade Kristianstads kommun de fem allra första lokala klimatkontrakten med näringslivet och i december anslöt sig ytterligare sex företag. Idag var det dags för en ny signering och antalet kontrakt fördubblades ännu en gång när 11 nya företag skrev under.

– Vi på Furuboda Assistans vill vara ett föredöme i hur vi lever och verkar hållbart. För oss handlar det inte bara om att ge bästa möjliga stöd till våra kunder, utan också om att ta hand om den miljö vi alla delar, säger Gunilla Malmsten, vd på Furuboda Assistans.

Alla 22 företag samlades

I samband med dagens signering anordnades också den första gemensamma träffen i omställningsarenan: alla 22 företag som hittills signerat lokala klimatkontrakt samlades för att diskutera erfarenheter, utmaningar och potentiella samarbeten framåt.

Linnéa Skoogh, projektledare för Klimatneutrala Kristianstad 2030, vill att den här typen av träffar ska ge ringar på vattnet:

– Genom de lokala klimatkontrakten visar vi att alla kan dra sitt strå till stacken. Men det finns en större potential och vi hoppas på fler strategiska samarbeten inom näringslivet för att vi tillsammans ska lösa klimatkrisen.

Även företagen ser fram emot ökat samarbete.

– Vi är övertygade om att samarbetet med Kristianstads kommun och andra lokala företag ger nya möjligheter. Genom att dra nytta av varandras kunskaper och bygga vidare på tanken att "den enas skräp är den andras skatt" kan vi gemensamt skapa fler hållbara lösningar, säger Tomas Persson, vd på Mouldex.

Kontrakten går åt båda håll

De lokala klimatkontrakten är ömsesidiga. Det innebär att både Kristianstads kommun, vilket inkluderar de kommunala bolagen, och näringslivet har åtaganden. Varje klimatkontrakt är unikt eftersom varje företag bestämmer sina egna åtaganden och åtgärder.

– Det är självklart för oss som lokal sparbank att skriva under klimatkontraktet med kommunen. Vi är en central del av den ekonomiska vardagen för många, både privatpersoner och företag. Hur vi hanterar kapital och utlåning har stor betydelse för den gröna omställningen, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Företagen som signerat kommer från olika branscher och varierar i storlek. Allt från industrier till it-bolag finns med och några har två anställda, andra hundratals.

– För oss på Advania är viktigt att engagera oss lokalt och ta vårt ansvar i den klimatomställning som behöver ske. Vi ser fram emot att, tillsammans med andra lokala aktörer, vara med och bidra till ett mer hållbart Kristianstad, säger Henrik Stjernberg affärsområdeschef på Advania.

Fler företag kommer ansluta sig

Och i höst kommer ännu fler klimatkontrakt att skrivas. Dialog och planering med nya företag pågår redan.

– Att hitta nya vägar och affärsmodeller framåt är en viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart Kristianstad. Därför känns det glädjande att det lokala näringslivet sluter upp och det är så många som vill skapa förändring, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande i Kristianstads kommun.

Några av företagen som signerade lokala klimatkontrakt den 19 mars. Från vänster: Camilla Palm, kommunstyrelsens ordförande Kristianstads kommun, Lukas Olofsson, Enkla Elbolaget, Gunilla Malmsten, Furuboda Assistans, Magnus Wemby, Advania, Conny Alfonsson, Waypoint, Beata Major, Brinova, Helen Göransson, Sparbanken Skåne.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 29 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?