Degebergaelever får pris i Chalmers tekniktävling

Artikeln publicerades 16 februari 2024

Mathilda Jönsson är läraren som lett klass 6 i Degeberga i projektet.

Mathilda Jönsson är läraren som lett klass 6 i Degeberga i projektet.

Eleverna i årskurs 6 har vunnit pris i Chalmers tekniktävling Framtidens klassrum. Av 130 bidrag har klassen tagit en plats på prispallen.

Uppgiften var det framtida klassrummet. Vad är en bra lärmiljö och hur lär man sig på bästa sätt egentligen? Är arbetsmiljön viktig för att trivas och känna sig trygg? Och hur kan man skapa miljövänliga klassrum? Bland bidragen kan man hitta allt från vattenrening, växtodling på taken, AI-hjälpkatter, servicerobotar för diskhantering till elförsörjning via solceller.

Degebergaskolans bidrag var Framtidens klassrum 6:1 och juryns motivering löd:

"Här skapas ett klassrum som inte bara är funktionellt utan även välkomnande och tillgängligt för alla. En trygg miljö där barnens bästa sätts i första rummet. Bidraget har en väl genomarbetad skiss och arbetet visar på god förståelse för hållbarhetens betydelse. Detta genomsyrar hela rapporten och gör ett starkt intryck."

- Extra roligt är att det är Mathilda Jönsson som lett projektet. Hon är en av våra kombilärare som tar examen nu till sommaren. Mathilda tillhör den första kullen som både arbetat och studerat samtidigt, i ett samarbete mellan högskolan och kommunen, berättar rektor Liselotte Holmgren. Jag är mycket stolt över både henne och eleverna.

De fem finalisterna och delar på stipendier, bioupplevelse och 3D skrivare. Tekniktävlingen, Framtidens klassrum, är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs stad, RISE, Tree for Textile, Förvaltnings AB Framtiden, New Order Arkitektur samt Tekniska Samfundet.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?