Välkommen ut i naturen

Artikeln publicerades 29 april 2024

Jenny och Pyret står i vår-grönskande natur, i förgrund vårblommor som kikar upp ur gräset.

I Kristianstads kommun ligger naturen runt hörnet – utan kostnader och tillgänglig för alla, det är bara att ge sig ut! Under vecka 18 medverkar Kristianstads kommun i en nationell informationskampanj om allemansrätten som Naturvårdsverket står bakom. Kampanjen kommer att köras på sociala medier.

I Sverige har vi stor frihet att få vara i naturen – så länge vi gör allemansrätt. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta ett par nätter i tält nästan var som helst.

Jenny Sahlström, friluftsstrateg på Kristianstads kommun, har full koll på allemansrätten:

-Allemansrätten är fantastisk! Tack vare den kan vi vara ute i naturen, en viktig friskfaktor för människan. Under den här veckan kommer vi att med hjälp av Naturvårdsverket sprida kunskap om allemansrätten, vi kan alla behöva påminnas om allt det fina vi har och hur vi ska fortsätta ta hand om det. En enkel grundregel att lägga på minnet är att det ska se likadant ut när du lämnar som när du kom.

Tack vare allemansrätten kan vi vara ute i naturen, en viktig friskfaktor för människan.

–Jenny Sahlström

Pyret Ovesson, naturvårdsförvaltare på Kristianstads kommun fyller i:

Många av Kristianstads populära naturområden är också naturreservat. Allemansrätten är en grundbult, men i naturreservaten finns ofta föreskrifter som begränsar vad man får göra. Tex brukar det vara förbjudet att ha hunden lös, övernatta och plocka döda grenar och kvistar. Innan du ger dig ut är det viktigt att kolla upp vad det är som gäller för området du ska besöka. Kika på Länsstyrelsens hemsida hittadinplats.nu Länk till annan webbplats. eller stanna vid reservatstavlan. Där finns också information om vilka arter och miljöer som är unika för området och som du kan uppleva under besöket.

Testa gärna ett nytt område och upptäck den fantastiska och variationsrika naturen i Kristianstads kommun!

Gemensamt ansvar

Allemansrätten bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi är schyssta mot djuren, visar hänsyn till markägare och andra vi möter och tar hand om naturen. Det är lätt att göra allemansrätt.

För dig som vill fräscha upp kunskaperna om allemansrätten finns bra information på Allt om allemansrätten (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.

Välkommen ut i naturen!

Kristianstads kommuns friluftsområden och naturreservat hittar du på sidan Våra friluftsområden eller via naturkartan Länk till annan webbplats.

Följ kampanjen på Kristianstads kommuns sociala medier

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?