Studera till lärare med lön - kombimodellen

Artikeln publicerades 15 februari 2024

Kombiläraren Klara Englund undervisar två elever.

Nu kan du som vill bli lärare studera med lön. Kristianstads kommun erbjuder fyra personer en unik chans att jobba på halvtid i skolan och samtidigt läsa till ämneslärare på Högskolan Kristianstad i en arbetsplatsintegrerad utbildning.

Från och med hösten 2024 erbjuds fyra lärarstuderande på Högskolan Kristianstad möjligheten att integrera sina studier med arbete inom Kristianstads kommun. Platserna erbjuds de som är intresserade av att undervisa i matematik, fysik och kemi i årskurs 7-9 samt de som är intresserade av att undervisa i årskurs 4-6 i ämnena svenska, engelska, matematik samt biologi, fysik, kemi och teknik.

– Första gången vi testade kombimodellen var 2019. Då vände vi oss till de som ville studera till grundlärare för årskurs 4-6. Men vi har sett ett ökat behov av lärare även för de äldre eleverna och då främst inom det naturvetenskapliga området, säger HR-chef Ylva Nordenmark Dahlberg. I år 2024 erbjuder vi två platser till grundlärarutbildning årkurs 4-6 och två platser till ämneslärarutbildning årskurs 7-9.

Går man utbildning mot de tidigare åldrarna drar studenterna igång med att arbeta på 50 % och studera på 75 % med start redan samma höst. Går man grundlärarutbildningen för årkurs 7-9 studerar man på 125 % hela första året för att år två sedan varva studier på 75% med 50% arbete.

– De studenter som valt denna utbildningsform har varit mycket nöjda med upplägget. Det är en lyckad kombination där arbetet med stöd från mentor och handledare gör studenterna tryggare och mer förberedda för yrkeslivet, menar HR-specialist Fredrik Jarhäll.

Kombimodellen gör att utbildningen kan tilltala även de som är i ett skede i livet där en fast inkomst är ett krav. Under studietiden är de antagna knutna till Kristianstads kommun och anställningsavtalet förnyas varje år under förutsättning att studierna och arbetet fortlöper som de ska.

– Ansökan är öppen 15 februari till 15 mars. Missa inte denna chans! Uppmanar Fredrik Jarhäll.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?