Sex företag har skrivit lokala klimatkontrakt

Artikeln publicerades 14 december 2023

Skånemejerier, The Absolut Company, Lyckeby, Krook & Tjäder, Malmberg och T-kartor signerade lokala klimatkontrakt.

Skånemejerier, The Absolut Company, Lyckeby, Krook & Tjäder, Malmberg och T-kartor signerade lokala klimatkontrakt.

Kristianstads kommuns arbete för minskad klimatpåverkan har tagit ytterligare ett steg framåt när sex nya lokala klimatkontrakt idag signerades med näringslivet. Skånemejerier, The Absolut Company, Lyckeby, Krook & Tjäder, Malmberg och T-kartor har nu anslutit sig till arbetet för en snabbare klimatomställning.

Alla företag och organisationer med verksamhet i Kristianstads kommun som vill bidra till den lokala klimatomställningen och som uppfyller grundkriterierna kan skriva under ett lokalt klimatkontrakt. Varje företag bestämmer sina egna antaganden och anger minst tre olika åtgärder.

– Det är jätteroligt att våra företag i kommunen vill berätta vad de ska göra för att minska klimatpåverkan. Vi ska vara stolta över den omställning som vi kan göra tillsammans med våra näringsidkare. Jag ser med tillförsikt på framtiden eftersom vi är så många nu som vill förändra, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande.

Antalet lokala klimatkontrakt fördubblas

I oktober tecknade Kristianstads kommun de allra första lokala klimatkontrakten med näringslivet. Då var det Smekab Citylife, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Knauf Danogips, Skanska Hus Syd distrikt Östra Skåne och Consid AB som skrev under de historiska kontrakten. Och idag anslöt sig ytterligare en grupp företag till det lokala klimatarbetet: Skånemejerier, The Absolut Company, Lyckeby, Krook & Tjäder, Malmberg och T-kartor. Med det så fördubblas antalet lokala klimatkontrakt.

– Kristianstad är en viktig ort för Skånemejerier, med mejeriet och ostförädlingen i staden och åtskilliga mjölkleverantörer inom kommunens gränser. Vi vill vara en del av stadens klimatomställning och tillsammans med andra aktörer arbeta för lägre klimatpåverkan i vår egen verksamhet och i vår värdekedja, säger Stefan Andersson, anläggningsdirektör Kristianstad, Skånemejerier.

– Vi på Lyckeby tror på ett ökat lokalt samarbete kring klimatarbetet säger Hans Holmstedt, VD & Koncernchef på Lyckeby.

Linnéa Skoogh, projektledare för Klimatneutrala Kristianstad 2030, är entusiastisk över den lokala uppslutningen:

­– Det har varit ett stort intresse från företagen i kommunen att skriva lokala klimatkontrakt vilket känns fantastiskt! Jag vill verkligen betona ömsesidigheten i de lokala klimatkontrakten. Det betyder att vi skriver under på att tillsammans ta ansvar för att hjälpas åt att lösa våra utmaningar och dela med oss av lösningar.

Redan nu finns det företag som är på gång att skriva på lokala klimatkontrakt med Kristianstads kommun. Fler signeringar kommer att ske under 2024.


Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?