Projekt för att belysa jämställdhet på Spängerskolan

Artikeln publicerades 29 januari 2024

Karin Höijer, Jenny Edvardsson, Anna Scazzocchio, Hannah Olivestedt och Anna Bryntorp. Fotograf: Victoria Johansson.

Karin Höijer, Jenny Edvardsson, Anna Scazzocchio, Hannah Olivestedt och Anna Bryntorp. Fotograf: Victoria Johansson.

Genom ett samarbetsprojekt mellan Högskolan Kristianstad och Spängerskolans hem- och konsumentlärare ska eleverna lära sig reflektera och diskutera jämställdhet i hemmet.

Ett samarbetsprojekt mellan Lärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad och Spängerskolan har precis startat. Projektet handlar om att pröva ett ämnesöverskridande arbetssätt att arbeta med skönlitterär text för att reflektera och diskutera normer, jämställdhet och arbetsfördelning i hemmet utifrån hem- och konsumentkunskapens perspektiv. För att genomföra projektet här under våren har de fått 15 000 kronor från Lärarstiftelsen.

– Vi har precis haft vårt uppstartsmöte och tanken är att vi ska skriva en novell som eleverna sedan kan reflektera över, båda själva, i grupp och i helklass utifrån en modell vi testat på lärarstudenterna. Jämställhetsperspektivet ska tas upp i skolan, men på det här sättet får eleverna exempel att arbeta kring och de behöver inte diskutera utifrån sin privata hemmiljö, berättar Jenny Edvardsson på Högskolan Kristianstad. Enligt Skolinspektionen är jämställdhetsperspektivet en av de svåraste bitarna att få in i undervisningen.

– Det är fyra klasser som kommer att vara med i projektet, årskurs 6-9 på Spängerskolan. Det viktiga frågor och det ska bli spännande att se utfallet. Vid de här tillfällena kommer Karin Höijer, Anna Scazzocchio, Anna Bryntorp och Jenny Edvardsson att följa oss och se vad som händer i undervisningen, säger Hannah Olivestedt som är hem- och konsumentkunskapslärare. Om metoden fungerar väl så hoppas vi att det material som skapas kan användas av andra verksamma lärare i deras undervisning. Det ska vara som ett servat fat med undervisningsinnehåll som berör alla oss människor, nämligen viktiga komponenter som är väsentliga för att åstadkomma en hållbar familj.

– Vi hoppas även kunna väva in svensklärare i projektet för att få ännu större effekt. Så småningom skulle det också kunna resultera i en vetenskaplig artikel, menar Jenny Edvardsson.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?