Miljöhjältarna fixar kommunens egen möbelbutik

Artikeln publicerades 17 april 2024

Möbellagret på Estrids väg 1.

I kommunens eget möbelkretslopp får bättre begagnade hurtsar, skrivbord och kontorsstolar ett nytt liv i stället för att slängas på tippen. Möbellagret är så populärt att det är kö för deras tjänster.

Ser du en vit minibuss med texten Möbellagret i blått på sidan, någonstans på gatorna i Kristianstad, så är det några av kommunens miljöhjältar som är ute på uppdrag.

– Vi tar hand om allt överskott av möbler från skolor och kontor, berättar Driton Mehmeti som är stödassistent på Möbellagret. De ringer till oss när de har möbler över, vi bokar en tid och kommer och hämtar möblerna.

"De kommer och försvinner lika snabbt"

När någon på en annan skola eller kontor inom kommunen behöver en kontorsstol eller ett höj- och sänkbart skrivbord så kan de hitta det de letar efter på Möbellagret som sedan levererar möblerna direkt till verksamheten.

Möbellagret ser till att allt är i gott skick och att möbler som har små skönhetsfläckar och fel lagas. Sen hamnar möblerna i lagret på A3-området i Norra Åsum.

– Ofta är kontorsmöbler dyra i inköp. En kontorsstol kan kosta många tusenlappar och de är byggda för att hålla. Här får de leva vidare, säger Driton Mehmeti. Vi får in 10–15 kontorsstolar i månaden. De kommer in och försvinner ut igen lika snabbt.

Daglig verksamhet med arbetsglädje

Möbellagret är en daglig verksamhet inom funktionsstöd.

– Det är 7–8 tjejer och killar som deltar i verksamhetens arbete, berättar Driton Mehmeti som jobbat här som stödassistent i snart sex år. De är uppdelade i olika grupper och gör allt från att bära och laga möbler till att fotografera och lägga upp bilder på hemsidan.

Även om Möbellagret har sparat kommunen många miljoner under åren är det viktigaste för Driton Mehmeti arbetsglädjen hos deltagarna.

– Vi har alltid något att göra och vi har mycket frihet under ansvar och planerar och genomför arbetet tillsammans, berättar han. Mitt mål är att vi ska vara som kollegor, inte assistent och deltagare. Jag är glad när jag ser att de trivs och att de utvecklas.

Att återbruka kostar inget

Möbellagret riktar sig till kommunens verksamheter och medarbetare kan se utbudet via kommunens intranät. Varje onsdag har lagret öppet och kommunanställda kan komma och titta på möblerna där. Då händer det att det är kö.

Möbellagret har funnits i många år och används flitigt av kommunens verksamheter. Det är så poppis att kommunens medarbetare kan behöva lite tålamod.

– Vi är nästan fullbokade i två veckor framåt, vissa vill att vi ska komma direkt, men det går inte, säger Driton Mehmeti.

Han uppmanar alla som jobbar inom kommunen och behöver nya möbler att titta här först. Tjänsten kostar ingenting, men det är inte gratis om man vill slänga möbler som är för slitna för att användas igen. Då kan Möbellagret ta ut en avgift. Och de gör inte vadsomhelst åt sina kunder.

– Vi är inga flyttgubbar säger Driton Mehmeti och skrattar.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?