Här växer människor och blommor tillsammans

Artikeln publicerades 8 mars 2024

Aktivitet i Hälsoträdgården i Tivoliparken

På sommaren fylls Hälsoträdgården av besökare som njuter av blomsterprakten, barn som leker i pilkojorna eller födelsedagsfirare som passar på att ha en picknick. När vintermörkret lägger sig är det lugnare i de vintervilande planteringarna. Men Hälsoträdgården sjuder av aktivitet – året om.

Hälsoträdgården är en unik plats i Kristianstad på många sätt. Här växer blommor, grönsaker och människor – tillsammans.

– Jag brukar säga att vi odlar mer än växter här, säger Hälsoträdgårdens trädgårdsmästare Hermine Wendt Linder. Det är en social trädgård där människorna är lika viktiga som växterna.

Hälsoträdgården har varit en uppskattad del av Tivoliparken i mer än tio år. Här finns bland annat en köksträdgård, en rullstolsanpassad Sinnenas trädgård med en vacker fontän i mitten, en rosenträdgård med över 100 sorters rosor, bikupor och växter som lockar fjärilar och bin, och inte minst en trädgård för barnen.

Porträtt av Hermine Wendt Linder som arbetar i Hälsoträdgården.

Porträtt av Hermine Wendt Linder som arbetar i Hälsoträdgården.

– Från mars till oktober är det öppen trädgård varje tisdag mellan halv tio och tolv, berättar Hermine. Då är alla som är intresserade välkomna att hjälpa till i trädgården.

Ett lojalt gäng besökare har kommit varje vecka, året om – oavsett väder eller planerade aktiviteter. Det engagemanget har gett dem rollen som volontärer och de finns på plats i trädgården varje tisdag.

– De flesta av våra volontärer är äldre och kommer för gemenskapen och det sociala, säger Hermine. För dem är inte trädgårdsarbetet lika viktigt, även om de njuter av att vara utomhus.

På tisdagar och fredagar har Koncensus Folkuniversitetets träffpunkt för personer som av olika anledningar inte kan jobba, men inte heller är en del av kommunens dagliga verksamhet.

– För dem är det en möjlighet att komma hemifrån och träffa andra människor, men också att lära sig om hållbarhet och odling.

Vad som händer i Hälsoträdgården och hur den utvecklas styrs av ett samverkansråd som träffas fyra gånger per år. I rådet medverkar deltagare från de verksamheter som har aktiviteter i Hälsoträdgården, men även studieförbund och Kristianstads trädgårdsförening.

Förutom odlingarna anordnas det många evenemang i trädgården. De två största är vårmarknaden som brukar vara i maj och skördemarknaden som är i september.

– Sen har vi små nedslag som lieslåtter och nyss hade vi en workshop i hur man kan fermentera eget te, berättar Hermine.

När odlingarna har gått in i sin vintervila är det dags att ta hand om skörden.

– På hösten gör vi ketchup, tacosås, picklar grönsaker och bakar fröknäcke. I största möjliga mån vill vi ta till vara på det vi kan.

Hermine brinner för ett hållbart sätt att förhålla sig till naturen och världen omkring oss. Och vill inspirera deltagarna och visa hur enkelt det är att göra själv. Och inte minst att se helheten i arbetet.

– Det är verkligen från jord till bord. Målet är att vi ska vara recirkulära och använda egen jord som vi komposterat och egna fröer vi samlat ihop.

Det är under vintern mycket av planering sker och arbetet med att sätta fröer börjar tidigt på året.

– I december planerar vi vad vi ska odla till våren, säger Hermine. Odlingarna börjar redan i januari för att hinna få fram växter att sälja på vårmarknaden.

Hermines framtidsdröm för Hälsoträdgården är att ännu fler ska kunna komma dit och att den kan verka som inspiration och vara en självklar plats att visa upp ett hållbart trädgårdsarbete, men även ett hållbart liv.

– Det hade varit fantastiskt att kunna ha aktiviteter som riktar sig till förskolor och skolor, så att de kan börja tidigt att lära sig odla och se samspelet i naturen.

Nyfiken på vad som händer i Hälsoträdgården? Följ dem på Facebook eller Instagram här:

Vill du engagera dig i Hälsoträdgården? Bli volontär!

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?