Eldning av trädgårdsavfall: Vad gäller egentligen?

Artikeln publicerades 19 april 2024

Valborgsmässoeld

Frågan om eldning av park- och trädgårdsavfall är en aktuell fråga som engagerar både privatpersoner och myndigheter. Här reder vi ut bakgrunden och syftet tillsammans med kommunens miljöinspektör, Linda Siggelow.

Kristianstads kommuns miljö- och hälsoskyddsavdelning har gjort bedömningen att det för närvarande inte är tillåtet att elda park- och trädgårdsavfall. Denna bedömning grundar sig i den svenska avfallslagstiftningen och delas av Naturvårdsverket, som är den tillsynsvägledande myndigheten i frågan. Men förvirringen är stor, då olika organisationer, kommuner och politiker ger olika besked. Vissa hävdar att det är tillåtet medan andra motsätter sig det.

— Det bästa rådet för att hålla sig uppdaterad är genom att följa kommunens officiella kanaler, såsom vår webbplats. Fram till dess att klara direktiv ges eller lagstiftningen ändras, utgå från att eldning av park- och trädgårdsavfall inte är tillåtet, säger Linda Siggelow, miljöinspektör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Är det möjligt att söka dispens för att elda avfall?

För allmänna sammankomster enligt ordningslagen kan det vara möjligt att söka dispens . För privat eldning hemma är det för närvarande inte möjligt att söka dispens. Dock pågår arbete med att se över de lokala föreskrifterna, vilket kan komma att möjliggöra undantag, särskilt för dem som bor långt från återvinningscentraler.

En vanlig fråga är även vilka konsekvenser det kan få att elda trädgårdsavfall.

— Så länge eldningen inte stör närboende kommer vi inte att prioritera tillsyn av detta, säger Linda Siggelow och fortsätter: Kristianstads kommun ska ta fram ett ställningstagande rörande vilka undantag från eldningsförbudet som kommunen ser som relevanta. Dessa undantag kommer att regleras via de lokala föreskrifterna, och det är dessa vi så småningom kommer att bedriva tillsyn efter.

Vad är syftet med att förbjuda eldning av trädgårdsavfall?

Förbudet att elda trädgårdsavfall är en ändring i avfallsförordningen. Den syftar primärt till att främja materialåtervinning genom kompostering. Kommunen har möjlighet att göra undantag från förbudet genom de lokala ordningsföreskrifterna.


Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 3 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?