40 år som vigselförrättare

Artikeln publicerades 15 mars 2024

Vigselförrättarna Anna-Kerstin Larsson och Anne Krantz.

Anna-Kerstin Larsson, med 40 år som vigselförrättare, och Anne Krantz, med fem år i rollen, hade många erfarenheter att dela.

I hela 40 år har Anna-Kerstin Larsson hållit borgerliga vigslar i Kristianstads kommun. Över 1 800 par har sagt ja inför henne.

Den 12 mars 1984 förrättade Anna-Kerstin Larsson sin första vigsel i rådhuset i Kristianstad. Den hölls i den öppna hallen på andra våningen och blev avbruten när röksugna kommunstyrelsegubbar vällde ut i hallen.

– Ja jag säger kommunstyrelsegubbar, för det var bara gubbar på den tiden, säger Anna-Kerstin Larsson, som under lång tid var ensam kvinna i Kristianstads kommunstyrelse i sin roll som folkpartipolitiker.

Då kändes det inte så kul, men fyra decennier senare kan hon skratta åt premiärvigseln som fick startas om från början. Efter 1 807 vigslar är Anna-Kerstin Larsson luttrad och har upplevt det mesta som kan gå fel och framkalla blod, svett, tårar och svimningar vid en vigsel.

I det vackert möblerade och väl avskilda vigselrummet som numera finns i Rådhus Skåne brukar det inte uppstå någon större dramatik.

– Hittills har jag aldrig varit med om att någon har sagt nej vid själva vigseln, men visst är det en hel del vigslar som har blivit inställda med kort varsel, säger hon.

Vigslar i slott, sommarstugor och fängelser, på stränder, berg och i skogar kan bli desto äventyrligare. Inte minst vid tillfällen då vigseln ska bli en överraskning för de inbjudna gästerna.

Jubilumskalas för Anna-Kerstin Larsson

Kommunens förra kanslichef Marie Appelqvist höll ett uppskattande och uppskattat tal till Anna-Kerstin Larsson, som vid sin sida vid bordet hade förra kommundirektören Christel Jönsson och vigselförrättaren Anne Krantz.

Nu var det Anna-Kerstin Larsson själv som blev överraskad med tårtkalas i Rådhus Skåne, där nuvarande och tidigare samarbetspartners inom kommunen uppmärksammade hennes 40 år med vigslar. Deltagarna bjöds på många goda skratt när Anna-Kerstin berättade om några av sina strapatser. Med inlevelse mindes hon hur hon har gömts i buskar och garderober, smugit hukande längs murar eller följt vägbeskrivningar som lett långt bort från bröllopsfestligheterna.

– Jag måste säga att mobiltelefonen kom som en välsignelse för kringresande vigselförrättare!

Ögonen glittrar när den snart 88-åriga vigselförrättaren talar om de många brudpar som har passerat revy. Och än har hon inte tröttnat, utan fortsätter med glädje sin gärning.

En av de uppvaktande vid jubileumsfestligheten var Bo Silverbern, som efterträdde Anna-Kerstin Larsson på posten som kommunfullmäktiges ordförande.

– Ingen ska tro att det här är en avtackningsfest. Nu blir nästa mål att klara av 2 000 vigslar. Det är lite speciellt att tänka att flera tusen människor i hela livet kommer att minnas datumet när de träffade Anna-Kerstin Larsson –  för ingen glömmer väl sin bröllopsdag, sa Bo Silverbern i sitt tal till jubilaren.

Anna-Kerstin Larsson och Bo Silverbern.

Bo Silverbern gratulerade Anna-Kerstin Larsson till de 40 åren som vigselförrättare och satte upp ett nytt mål på 2 000 vigslar.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?