Uppdatering kring eldning av trädgårdsavfall

Artikeln publicerades 26 april 2024

Valborgsmässoeld

Efter den senaste utvecklingen kring den nya avfallsförordningen om eldning av trädgårdsavfall väljer Kristianstads kommun nu att ändra sin ursprungliga ståndpunkt i avvaktan på regeringens utlovade förtydligande av lagstiftningen.

Förändringarna i avfallsförordningen om eldning av trädgårdsavfall har väckt många frågor och diskussioner runt om i landet. Efter att inledningsvis ha valt att tillämpa en strikt tolkning av förordningen har kommunen tagit emot en stor mängd frågor från oroliga medborgare.

– Vi har tagit till oss av medborgarnas oro kring förändringarna i avfallsförordningen och väljer i dagsläget att inte införa den nya tillämpningen, utan avvaktar regeringens utlovade förtydligande kring lagstiftningen innan vi vidtar några åtgärder, säger Ulf Persson (M), miljö-och hälsoskyddsnämndens ordförande.

Kristianstads kommun, genom miljö- och hälsoskyddsnämndens presidium (ordförande och vice ordförande), beslutar därför att inte göra några omedelbara förändringar i riktlinjerna för eldning av trädgårdsavfall.

– När regeringen har sett över formuleringarna i avfallsförordningen ska vi anpassa våra lokala föreskrifter. Vår prioritet är att säkerställa att våra medborgare har tydlig information och att våra riktlinjer överensstämmer med den nationella lagstiftningen, säger Ulf Persson.

Vad innebär det här?

Enligt tidigare praxis går det bra att elda park- och trädgårdsavfall, förutsatt att det inte innebär risk för brandfara eller medför olägenhet för grannar. Det är fortsatt förbjudet att elda annan typ av avfall.
Det är av miljömässiga skäl dock bättre att återvinna trädgårdsavfall.

Behövs tillstånd för att anordna valborgseld?

Om du arrangerar valborgsmässofirande på allmän plats ska du i god tid söka tillstånd för offentlig tillställning hos polisen. Du behöver också markägarens tillstånd, helst skriftligt. För mindre brasor inom egen förening eller tomt behöver du inget tillstånd.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 7 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?