Tranorna har kommit till Pulken

Artikeln publicerades 22 mars 2024

Bild på tranor

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på Pulken. Matningen är igång och på måndag 25 mars firar vi trandagen med tranvärdar på plats och fika i utemuseet från klockan 17 till skymning. Välkomna!

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. Vattenrikets besöksplats Pulken är ett fint ställe att njuta av dem. På senare år har allt fler tranor hittat hit. Rekordet är 10 400 tranor den 26 mars 2019. Omkring 15 000 personer besöker Utemuseum Pulken varje vår för att uppleva skådespelet!

När tranorna flyttar från södra Europa för att häcka i norra Skandinavien är det lagom att rasta i Vattenriket. Tranorna letar rastplats efter tillgång på mat och grunda våtmarker, som skydd från räven.

Matar för att undvika skador

I Vattenriket matar Länsstyrelsen och Kristianstads Lagerhusförening tranorna vid Pulken. För att undvika att tranorna gör skada på böndernas nysådda åkrar. Arbetet med tranorna är ett exempel på hur vi samarbetar i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike med lösningar som är bra för både natur och människa.

Trandagen 25 mars

Tranorna lockar besökare från när och fjärran. I fågeltornet intill matningsfältet kan vi njuta av tranornas dans och trumpetande. På måndag 25 mars kl 17.00 till skymningen firar vi trandagen med tranvärdar, fika och skådning vid Pulken.

Naturvägledare på plats till 7 april

Under perioden 25 mars – 7 april är naturums naturvägledare på plats kl 11-14. Sedan tar ideella tranvärdar över fram till skymningen. Det är ett samarbete med Vattenrikets vänner, Naturskyddsföreningen och Nordöstra Skånes fågelklubb. Den lokala idrottsföreningen Yngsjö If grillar korv vid tornet.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?