Stor konferens om hållbar utveckling i förskolan

Artikeln publicerades 22 april 2024

Happy children playing  outdoors. Kid having fun in green spring field against blue sky wind turbine background. Freedom and imagination concept

En konferens om hållbarhet i undervisningen för de yngsta eleverna lockar forskare, lärare och beslutsfattare från mer än 30 länder till Högskolan Kristianstad den 24 –26 april. På onsdagskvällen hålls en mottagning i Rådhus Skåne och konferensdeltagare gör studiebesök i några av kommunens skolor och förskolor.

På Högskolan Kristianstad arrangeras från onsdag till fredag den här veckan OMEP European Conference and Assembly– Sustainability from the Start. Det är en av de största konferenserna om barn i åldrarna 0–8 år och om utbildning för hållbar utveckling.

250 deltagare

Svenska OMEP och Högskolan Kristianstad arrangerar konferensen på temat ”hållbarhet från början”. Förutom presentationer av forsknings- och utvecklingsprojekt om utbildning för hållbar utveckling och digital kompetens i tidig ålder kommer det också att arrangeras studiebesök på svenska förskolor och hållbarhetsplatser. Konferensen lockar ca 250 deltagare, från 32 länder.

–Vi är mycket glada och stolta över att få vara värdar för konferensen i år. Vi ser fram emot tre dagar av kunskapsutbyte och inspiration kring hur vi kan fortsätta arbeta med de här fundamentalt viktiga frågorna, säger Susanne Thulin, biträdande professor i pedagogik på Högskolan Kristianstad och en av arrangörerna

Fortbildning för pedagoger

Konferensen inkluderar även en spridningskonferens för ett ERASMUS plusprojekt – utbytesprogram i EU-regi för bland annat utbildning och ungdomar – där den nya onlinekursen Hållbarhet från början presenteras. Kursen är tillgänglig genom ECE Academy-appen för personal i förskola och skola och erbjuds kostnadsfritt på engelska, franska, kroatiska, tjeckiska och svenska.

De tillresta konferensdeltagarna kan välja bland olika studiebesök och kommer bland annat att besöka Hjärtebacke förskola, Lingenässkolan och Naturum Vattenriket. Bland talarna på konferensen finns bland andra EU-parlamentarikern Heléne Fritzon och Eva-Marie Hagström från Kristianstads kommuns avdelning för tillväxt och hållbar utveckling.

Organisationen OMEP

OMEP, World Organisation for Early Childhood Education ,är en internationell, opolitisk organisation som grundades 1948 i syfte att arbeta för barn i åldrarna 0 - 8 år och med målsättningen att ge dem de bästa förutsättningar för en god uppväxt. OMEP står på barnens sida och arbetar med FN:s barnkonvention och FN:s globala mål för hållbar utveckling och finns idag i över 70 länder.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?