Skolminister Lotta Edholm besökte Fjälkinge skola

Artikeln publicerades 26 januari 2024

Rektorerna Jessica Netzén Pettersson och Charlotte Olander, skolminister Lotta Edholm och förvaltningschef Lina Leyman Nilsson på skolbiblioteket i Fjälkinge.

Rektorerna Jessica Netzén Pettersson och Charlotte Olander, skolminister Lotta Edholm och förvaltningschef Lina Leyman Nilsson på skolbiblioteket i Fjälkinge.

Ett bibliotek i världsklass och en fotbollsakademi lockade skolminister Lotta Edholm till att göra ett besök på Fjälkinge skola.

Tre år på raken har Fjälkinge skola blivit nominerad till bibliotek i världsklass av DIK (bibliotekariernas fackförbund) för att de lyckats göra biblioteket till en självklar del av den pedagogiska verksamheten. Detta var skolminister Lotta Edholm (L) nyfiken på. Hon träffade skolbibliotekarien Linda O´Sullivan och elever från F-klass till årkurs 9 för att höra mer.

- Jag är så otroligt tacksam att rektorerna valde att satsa på biblioteket för ett par år sedan. Mitt jobb handlar inte längre om att bara låna ut och hålla ordning i biblioteket, utan det finns tid för mig att vara delaktig i undervisningen. Vi jobbar mycket med digital kompetens och läsförmåga och börjar med källkritik redan i F-klassen, berättar bibliotekarien Linda O´Sullivan för skolministern.

- Det ger effekter på måluppfyllelsen, menar Charlotte Olander, rektor för de yngre barnen på skolan.

Skolministern frågade eleverna om bibliotekssatsningen även ger effekter i livet utanför skolan:
- Vi tror inte på allt. Jag har blivit mer kritisk och kollar upp fakta ordentlig innan jag tar ställning.

Det blev också ett besök i årskurs 8A, en av klasserna på fotbollsakademin. Rektor Jessica Netzén Pettersson berättade om söktrycket:
- I år har vi runt 140 sökande till 28 platser, så de som sitter här i klassen är verkligen talangfulla.

När skolministern frågar om hur det är att ha så mycket fotboll i sitt liv blir svaret:
- Det ger mer energi i klassrummet.

Sedan hade klassen en del frågor till skolministern också såsom:
- Vad tjänar du?
- Kan du göra så att vi får mer protein i maten?
- Vad gör du om dagarna?
- Varför tycker du att skolan ska vara statlig?

Ministern svarade rakt och ärligt på alla de frågor som klassen hade. Sedan följde hon med ut för att kolla in fotbollsundervisningen på konstgräsplanen, trots att hon medgav att hon vare sig var någon större fotbollsfantast eller tyckte om det skånska vädret.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?