Orienteringsambassadör hyllas som skånsk eldsjäl

Artikeln publicerades 10 april 2024

Peo Bengtsson, orienteringsambassadör, nominerad till årets eldsjäl

Peo Bengtsson orienterar vidare och har av Kristianstads kommun utsetts till en skånsk eldsjäl, väl värd en inbjudan från landshövdingen.

Orienteraren Peo Bengtsson har av Kristianstads kommun blivit nominerad som årets eldsjäl till Länsstyrelsen Skåne.

Presidierna för kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Kristianstad har lämnat sin nominering av årets eldsjäl till länsstyrelsen.

Nominerad från Kristianstads kommun är i år Peo (Per-Olof) Bengtsson, född den 18 augusti år 1933 på Egeside gård i södra delen av kommunen. Peo Bengtsson är en svensk orienterare och missionär för orienteringssporten. Under hans ledning har det genomförts resor med svenska orienterare till över 100 länder för att sprida orienteringen internationellt.

O-ringens grundare

År 1965 var han en av de båda grundarna till O-ringen. Ett arrangemang som har vuxit till att numera attrahera tiotusentals personer till tävlingsveckan.

Under åren har Peo Bengtsson fått många nationella och internationella utmärkelser som Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld år 2011 och Internationella Orienteringsförbundets pin of honor 1985 och Global Development Award 2018. Vid Idrottsgalan i Kristianstad utsågs han till Årets ambassadör 2015.

VM-segrare 2023

Den nominerade eldsjälen är trots sin ålder fortfarande aktiv i skogarna. Vid 2023 års VM för veteraner i Slovakien tog 90-åringen som ännu tävlar för Pan-Kristianstad två guldmedaljer och ett brons.

– Peo Bengtsson är synnerligen aktiv i det lokala föreningslivet och ett gott exempel på vad en aktiv friskvård och motion kan göra för hålla sig vital en bit upp i åldern. Han är en verklig inspirationskälla i vår kommun, säger Bo Silverbern.

Peo Bengtssons yrkesgärning var inom försvaret, som officer vid Wendes Artilleriregemente. Genom Försvarsmakten fick han utbildning till gymnastikdirektör.

Hyllning för engagemang

– Kommunens nominering är ett sätt att hylla ett mer än sextio år långt engagemang inom vårt lokala område och ett mångårigt arbete som ambassadör för orienteringen internationellt, säger kommunfullmäktiges ordförande Bo Silverbern.

Sedan 2019 har Skånes landshövding Anneli Hulthén bjudit in skånska eldsjälar till i residenset i Malmö med utgångspunkt från de nomineringar som har lämnats från de skånska kommunerna.

”När eldsjälarna har träffats har nya kontakter knutits och telefonnummer har utväxlats. En sak som har varit gemensam för alla eldsjälar är deras brinnande engagemang för andra människor, att göra någonting gott för andra.” skriver landshövdingen i brevet till kommunen där hon ber om förslag på vem hon ska bjuda in från Kristianstad.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 20 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?