Medborgarcenter bäst i Sverige - för tredje gången

Artikeln publicerades 14 februari 2024

Medarbetarna i Kristianstads kommuns medborgarcenter, våren 2024. Chefen Anders Sandin står längst framme till höger.

Medarbetarna i Kristianstads kommuns medborgarcenter. Chefen Anders Sandin står längst framme till höger.

För tredje året i rad får medborgarcenter i Kristianstads kommun utmärkelsen Sveriges bästa kommunala kundservice. Undersöknings- och analysföretaget Brilliant Future har samlat in kundomdömen från kommunens medborgare och tilldelar Kristianstad förstapriset i den kommunala klassen.

Medborgarcenter inrättades när Rådhus Skåne invigdes 2014. Medarbetarna är oftast medborgarnas första kontakt med kommunen. Omkring 110 000 ärenden tas emot varje år. Organisationen fungerar som ett filter. Huvuddelen av alla ärenden löser de själva och resterande skickar de vidare till rätt del av kommunen. De utvecklas hela tiden.

–Vi har arbetat mycket med kundupplevelsen och är väldigt stolta över att för tredje året i rad kunna säga att vi är bäst i Sverige på att hjälpa våra medborgare, säger medborgarcenters chef Anders Sandin.

Undersökningsföretaget Brilliant Future har samlat in 2,3 miljoner svar från kundundersökningar, som ligger till grund för årets resultat. I Klassen för kommunal service vinner Kristianstads kommun, före Norrtälje och Varberg. Framgången tas emot med stor förtjusning hos medborgarcenter.

–Vi säger tack till alla medborgare som har kontaktat oss under året och gett oss det fina betyget. Nu siktar vi på att behålla platsen även år 2025, säger Anders Sandin.

Fakta om medborgarcenter

  • Firar 10-årsjubileum, samtidigt med rådhus Skåne
  • Har totalt 19 anställda
  • Hanterar 110 000 ärenden till kommunen på ett år, varav 60 000 via telefon
  • Löser drygt 70 procent av alla inkomna ärenden direkt

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?