Kristianstads nya krematorium vinner årets arkitekturpris

Artikeln publicerades 24 april 2024

Bild: Sesam arkitekter. Nya krematoriet, bild tagen av interiören i samband med nominering av arkitekturpriset.

Årets vinnare av Kristianstads kommuns arkitekturpris är det nya krematoriet på Östra kyrkogården, som är ett tillägg som med stor respekt och omsorg ger rum åt livets sista resa.

Arkitekterna bakom projektet, Mats Svensson från Svensson Arkitektur och Design samt Sesam arkitekter, har skapat ett tydligt exempel på hur god arkitektur kan förstärka och underlätta viktiga ögonblick i livet, även de allra svåraste.

— Genom att skapa en miljö som är både vacker och respektfull, har krematoriet redan blivit en integrerad del av Kristianstads arkitektoniska arv, säger Christina Borglund (KD), byggnadsnämndens ordförande.

Syftet med Arkitekturpriset är att belöna en betydelsefull insats inom byggnadsmiljöområdet, där estetik och arkitektonisk utformning utmärker sig. Vinnaren av årets arkitekturpris kommer att tilldelas ett diplom med en kort motivering och en plakett i svart diabas i samband med Kristianstads kommuns födelsedagsfirande den 22 maj.

Motiveringstexten lyder:
Nya krematoriet på Östra kyrkogården är ett tillägg som med stor respekt och omsorg ger rum åt livets sista resa. Detta utan att ge avkall på anpassning till platsen, till det befintliga kapellet och till funktionalitet och teknik.

Framför allt ugnsrummet visar på denna respekt och omsorg. Rummet skapas av en medveten dagsljusbehandling, i proportioner och former, i material och färgsättning, och inte minst ugnarna som två mörka stenstoder och en rumshög trädsiluett på väggen mot norr. Ett livets träd, ett memento om livets förgänglighet eller ett vackert bladmönster, det bestämmer besökaren.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?