Kristianstad får mobilt närsjukvårdsteam

Artikeln publicerades 30 november 2023

Rådhus Skåne vy från Stora Torg

Den 7 december invigs ett nytt mobilt närsjukvårdsteam som ska ta hand om patienter i Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge kommun. Teamet består av personal från bland annat kommunerna och regionen. Tillsammans ska de skapa god och nära vård för patienter som vårdas i hemmet.

Teamet är en del av ett pilotprojekt för nya arbetssätt som tidigare omfattat Landskrona och Svalöv. Nu utvidgas detta till att omfatta Kristianstad och Ystad med omkringliggande kommuner.

– Syftet med närsjukvårdsteamet är att utveckla en trygg, tydlig och tillgänglig vård för patienter som kan och önskar vårdas i hemmet, i stället för på sjukhus. Teamet är tänkt att bli en vårdform som förstärker vårdkedjan. Det innebär mer samverkan runt patienten, säger Sofia Ljung förvaltningschef, primärvården Skåne.

Bättre nytta för patienterna

Teamet består av läkare, sjuksköterskor, sekreterare och kurator. Det kommer att vara ett gemensamt telefonnummer som anslutna patienter kan ringa.

– Jag ser fram emot uppstarten och tror att detta samarbete kan bli väldigt bra. Det är en stor vinst för de som vill få vård i hemmet och det är också mycket positivt att patienterna kan slippa onödiga inläggningar, säger Frida Lind, enhetschef inom hälso- och sjukvården på omsorgsförvaltningen.

Kristianstadsteamet utgår från Östermalms vårdcentral och kommer vara tillgängliga vardagar kl. 8–17. Utöver detta kommer det även finnas tillgång till läkare dygnet runt genom en läkarbil.

Samarbete med bredd

De parter som samverkar i teamen utöver omsorgsförvaltningen är centralsjukhuset i Kristianstad, palliativ vård, avancerad vård i hemmet (ASIH), en upphandlad läkarbil, ambulans samt privata och offentliga vårdcentraler.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?