Kristianstad en av spelorterna för handbolls-EM

Artikeln publicerades 29 januari 2024

Nu är det klart. Europeiska handbollsförbundet har utsett Kristianstad till en av städerna som får arrangera handbolls-EM i januari 2026. Mästerskapet spelas i Danmark, Norge och Sverige och Kristianstad och Malmö blir spelorterna i Sverige. Vilka lag som ska mötas i Kristianstad Arena, avgörs längre fram.

Sedan tidigare är det klart att Danmark, Norge och Sverige gemensamt ska stå värdar för europamästerskapen i handboll 2026. Under EM-finalhelgen i Köln avslöjade Europeiska handbollsförbundet i vilka städer matcherna ska spelas. I Sverige blir det i Kristianstad och Malmö.

–Det är otroligt roligt att vi ännu en gång landat ett stort mästerskap. Vi kan konstatera att den här typen av evenemang har stor betydelse, både för oss som bor här och för besöksnäringen, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förberedelserna har redan startat i Kristianstad.

–Kristianstad har stått värd för flera tidigare mästerskap och fått otroligt bra resultat i de utvärderingar vi gjort. Med en professionell organisation, utmärkt värdskap och inte minst ett genuint handbollsintresse har Kristianstad levererat gång på gång. Vi är glada över att få komma tillbaka, säger Stefan Lövgren, VD Svenska Handbollslandslaget AB.

Handbolls-VM 2023 gav mer än förväntat

Kristianstad har stått värd för flera internationella handbollsmästerkap tidigare, VM 2011 och 2023 samt EM 2016. Utvärderingen efter VM 2023 visade en mycket positiv effekt för besöksnäringen, nöjda besökare och nöjda spelare.

Besökarna spenderade sammanlagt 30 miljoner kronor när de besökte Kristianstad. Knappt fem miljoner kom från svenska besökare, medan drygt 25 miljoner kronor kom från utländska turister. Av de 30 miljonerna spenderades 26,5 miljoner i vår kommun och 3,5 miljoner i någon av våra grannkommuner. Den sammanlagda skatteeffekten beräknas till 15,9 miljoner. Att evenemanget ägde rum i under en traditionell lågsäsong för besöksnäringen var extra lyckosamt.

– I utvärderingen efter VM 203 uppgav nio av tio kristianstadsbor att de kände en ökad stolthet över Kristianstad och hela 97 % menade att stora evenemang är viktiga för vår kommun. Nu laddar vi om för en fantastisk upplevelse 2026, säger Pehr Palm, planeringsstrateg i Kristianstads kommun.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?