Kristianstad är Årets studentstad 2024

Artikeln publicerades 9 januari 2024

Kristianstad är Årets studentstad 2024

Sveriges förenade studentkårer har utsett Kristianstad till Årets studentstad 2024. Kristianstad får utmärkelsen bland annat för stadens förmåga att erbjuda en bra och givande miljö för studenter att växa, bidra och frodas i.

– Vi är hedrade över att Kristianstad har tilldelats utmärkelsen Årets studentstad 2024, säger Anneli Orrung Wallin, prorektor på Högskolan Kristianstad. Det är en bekräftelse på högskolans, studentkårens, kommunens och det lokala näringslivets engagemang för att skapa en miljö där studenter kan utvecklas akademiskt och personligt. Nu ska vi tillsammans fortsätta arbeta för att Kristianstad ska bli en ännu bättre studentstad att studera, leva och trivas i.

I motiveringen från SFS nämns goda kommunikationer, en välkomnande bostadssituation och en utmärkande samverkan som råder mellan stadens studenter, lärosäte, offentliga aktörer och näringsliv samt att studentinflytandet tar sig uttryckt i flera delar av stadens och lärosätets utveckling.

– Vi är oerhört glada och stolta över utmärkelsen. Vi har under flera år målmedvetet arbetat tillsammans med högskolan, studentkåren och näringslivet för att lyfta Kristianstad som en bra plats för studenter att studera, leva och bo i. Utmärkelsen blir ett kvitto på det goda samarbete som finns. Ett framgångsrikt lärosäte med studenter som får uppleva allt Kristianstad kan erbjuda, är en viktig utvecklingsmotor för hela nordöstra Skåne, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande Kristianstads kommun.

Årets studentstad delas årligen ut av SFS till en stad som utmärker sig i sitt arbete för att skapa en god studie- och levnadsmiljö för studenter.

– Kristianstad har särskilt utmärkt sig som en stad som välkomnar sina studenter. Genom stadens bostadsgaranti och andra insatser för bostadssituationen kan alla studenter få en trygg start på studierna. Tack vare samarbetet med resten av staden blir studenter också en integrerad del av stadens utveckling, vilket gör att många vill stanna kvar efter studierna. Från studenternas sida är vi glada att kunna hylla det arbetet, säger Jacob Färnert, Sveriges förenade studentkårers ordförande.

Hugo Olsson som är ordförande för Kristianstad studentkår, KSK, lyfter utmärkelsen Årets studentstad som ett kvitto även för det lokala studentengagemanget.

– Som studentkår är vi väldigt tacksamma för denna utmärkelse. Det är otroligt kul att det gemensamma arbetet för att förbättra studenternas roll i samhället här i staden syns. Nu gäller det bara att det arbete vi gjort fortsätter och att man ser till att Kristianstad är en stad där studenterna känner sig välkomna.

Juryns motivering till utmärkelsen

”I nordöstra Skåne ligger en stad som länge haft en vision och bedrivit ett aktivt och konkret arbete för att bli Årets studentstad, oavsett utmärkelse eller inte. Sveriges förenade studentkårer kan ge det mycket glädjande beskedet att Kristianstad har blivit utsedd till Årets studentstad 2024. Denna utnämning betonar stadens förmåga att erbjuda en bra och givande miljö för studenter att växa, bidra och frodas i.

I Kristianstad kan studenterna åtnjuta en välkomnande bostadssituation kombinerat med goda kommunikationer. Kristianstad har fått grön markering i SFS årliga bostadsrapport tre år i rad. För studenterna finns det bostadsgaranti och hyreskostnaderna hålls på en rimlig nivå. Många studentbostäder erbjuder också 10-månadershyra. En smart bostadsportal har utvecklats för att förenkla processen för studenterna. Det finns en närhet till naturen med både parker, skogar, sjöar och hav. Slutligen vill juryn särskilt uppmärksamma Bed and Study som är ett projekt som har gett kraftigt rabatterat pris på övernattning på hotell och studieplatser för studenter som bara behöver vara i stan en kortare tid. En fantastisk funktion för ett lärosäte med en stor andel distans- och pendlarstudenter.

Utmärkande är också den goda samverkan som råder mellan stadens studenter, lärosäte, offentliga aktörer och näringsliv. Studentinflytandet tar sig uttryckt i flera delar av stadens och lärosätets utveckling. Satsningar och initiativ från studenterna får möjlighet att blomstra i stadens regi. Studiesociala idéer som exempelvis konserter och rabatter har genomförts med regelbunden grund och välkomnas av flera aktörer i staden.

Det finns flera projekt som syftar till att studenterna ska få en smidig övergång från studier till arbetsliv i Kristianstad men även i hela Skåne- och Öresundsregionen. Juryn vill särskilt uppmärksamma projekten Framtidens entreprenöriella arbetskraft, Framtidsmässan och Studenter i ledning som alla sätter fokus på studenterna och deras framtid. Studentnyttan genomsyrar och visar att studenterna är en naturlig del av stadens framåtskridande."

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?