Innovationskraft lånas in

Artikeln publicerades 15 december 2023

Studenternas förslag på hur en ny webbsida som matchar volontärer med ofrivilligt ensamma skulle kunna se ut.

Ett nytt samarbete har pågått de fem senaste veckorna med studenter på det folkhälsovetenskapliga programmet på Högskolan Kristianstad. Studenterna har jobbat med att hitta nya lösningar för att öka delaktighet och gemenskap för ofrivilligt ensamma. Nu har de hållit sin slutredovisning.

Studentgruppen föreslog att omsorgsförvaltningen skulle bygga en hemsida där volontärer matchas mot ensamma personer utefter bland annat intressen. På så sätt skulle vi kunna nå fler ensamma.

Samarbetet med högskolan skedde inom konceptet Imagine där studenter arbetar praktiskt med innovation. Tereza Keprdová leder innovationsplattformen som arbetar för att motverka ofrivillig ensamhet på omsorgsförvaltningen:

– Vi är väldigt glada för samarbetet med studenterna och imponerade över hur mycket de har hunnit göra på bara fem veckor. Att arbeta behovsdrivet och innovativt är grundläggande för vår innovationsplattform, något som studenterna demonstrerade under deras slutpresentation. Vi kommer nu att ta studenternas idé vidare och undersöka hur en implementering kan se ut i vår kommun, säger Tereza Keprdová.

Studenterna tyckte också erfarenheten var värdefull:

– Det är en ny typ av uppgift för oss att skapa något som är verklighetsförankrat och inte bara en teoretisk skoluppgift. Skapandeprocessen är givande för oss att ha med framöver in i arbetslivet. Ofrivillig ensamhet hos äldre är ett stort problem som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Därför känns det bra att få möjlighet att vara en del av utvecklingen av omsorgsförvaltningens arbete att göra skillnad för målgruppen och därmed samhället, hälsar studenterna Sofia Sandgren, Sofie Ström, Hanna Keskiner och Elina Lindmark i ett mejl.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?