Flaggning för Ukraina efter två års krig

Artikeln publicerades 21 februari 2024

Ukraine national flag, waving in the wind. 3d rendering, CGI

På lördag kl. 11 hissas den ukrainska flaggan på Stora torg i Kristianstad. Två år har då gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Kriget pågår fortfarande, utan någon fred i sikte.

Sedan Ryssland startade kriget mot Ukraina 24 februari 2022 har över 10 000 civila och hundratusentals soldater dödats. Omkring 10 miljoner människor lever på flykt, inom eller utanför landet.

Två år efter krigsutbrottet är läget mörkt.

Ryska attacker slår liv i spillror. Robotar avfyras mot städer och byar. Sjukhus, förskolor och bostadshus har utplånats. Miljontals människor är fångade mitt i kriget utan värme, mat, vatten och mediciner. Deras liv är ständigt hotade. Människor tvingas fly för att överleva. Miljontals människor lever med begränsad tillgång till mat, utbildning, arbete eller hälso- och sjukvård.

Välkommen att visa stöd

– Kriget är inte bara ett krig i Ukraina utan ett krig mot våra europeiska värderingar. De svenska kommunerna stöttar genom SKR, Sveriges kommuner och regioner, Ukraina kampen och hjälper till att utveckla den lokala demokratin så att den kan stå stark när kriget är över, säger Bo Silverbern, kommunfullmäktiges ordförande i Kristianstad.

Bo Silverbern välkomnar alla som vill visa sitt stöd för Ukrainas kamp till flagghissningen på torget, och alldeles särskilt de ukrainska medborgare som lever på flykt i vårt område.

Två flaggor som påminner

På Stora torg hissas denna dag också den sverigefinska flaggan med två kors i blått och gult på vit botten. Den 24 februari är sedan 2011 den nationella minoriteten sverigefinnarnas dag, som uppmärksammar de ca 700 000 personer i Sverige som har anknytning till det finska språket och kulturen.

– Vårt grannland Finland har liksom Ukraina varit hårt utsatt för Rysslands och Sovjetunionens aggressioner, och många av dagens sverigefinnar kom själva eller är ättlingar till dem som flydde till Sverige under andra världskriget. Flaggorna som vajar över Kristianstad på lördag är en påminnelse om att vi måste ha beredskap att stå upp mot den ryska björnen och vara beredda att hjälpa våra grannar när de behöver oss, säger Bo Silverbern.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?