Batterier som lagrar solel är en vinst för alla

Artikeln publicerades 27 mars 2024

Ludwig Hilbertsson är key account manager på C4 Energi.

Solens strålar ger oss energi som vi kan använda. Genom att skaffa ett batteri till solcellerna kan du minska dyra elräkningar och samtidigt stötta elnätet när behovet av el är stort.

Många som installerar solceller gör det för att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser genom att välja en förnybar energikälla. Men de senaste årens skenande elpriser och höga tryck på elnätet har också gjort att intresset för alternativa energikällor ökat kraftigt. Det har gjort solel till en av de snabbast växande kraftslagen både i Sverige och i hela världen.

– Installeringen av solceller har exploderat de senaste åren och fler och fler har förstått nyttan med det, säger Ludwig Hilbertsson, key account manager på C4 energi. Och i och med de höga energipriserna har återbetalningstiden blivit mycket kortare.

Spara istället för sälja

Om du installerar solceller på taket till din villa genereras energi när solstrålarna träffar panelerna. Den energin kan du använda direkt i ditt hem, till exempel för att köra tvättmaskinen eller använda mikron. Överflödet, alltså det som hushållet inte använder direkt, kan du sälja vidare ut på det allmänna elnätet så att dina grannar kan få del av energin. Den energi som inte används direkt går inte att spara.

Genom att koppla ett laddningsbart batteri till solpanelerna går det att lagra energi till ditt hushåll och använda solgenererad el även under dygnets mörka timmar. Det gör att de som har batterier installerade inte är lika beroende av elmarknaden.

– Under de timmar vi har en dyr elkostnad kommer batteriets nytta in, säger Ludwig Hilbertsson. Om du lagrar energi i ett batteri kan du styra när den energin används. Du kan då välja att använda din lagrade el under de timmar då elen är som dyrast.

"Det går att få lönsamhet för alla"

Det går tyvärr inte att koppla in batterier till solceller hursomhelst. Om du redan har planer på att installera solceller är det bra att tänka efter före och åtminstone installera en hybridväxelriktare, även om du inte vill installera batterier direkt. Då har du möjlighet att göra det senare.

– Alla solceller har en växelriktare som gör om energin från likström till växelström, förklarar Ludwig Hilbertsson. Om du istället har en hybridväxelriktare så kan du koppla till batterier.

Batterierna är modulära så det går att anpassa till olika stora installationer av solcellspaneler.

– Det går att få lönsamhet för alla, berättar Ludwig Hilbertsson. Det spelar ingen roll om du har en stor lada med 50 paneler eller ett litet hus med sju paneler.

Effekttopparna minskar

Även om det kan vara en vinst för individens plånbok med batterilagring av solenergi så finns det också fördelar för hela samhället.

Trots att vi har tillräckligt med energi för att täcka vårt elbehov i Sverige, så använder vi mer energi under vissa perioder under dygnet. När de flesta kommer hem efter jobbet, drar igång värmepumparna och sätter på ugnen för att laga mat – då sker en effekttopp som kan överbelasta elnätet. Då kan det vara en utmaning att tillhandahålla tillräckligt med effekt. Där kan de som lagrat energi i sina batterier hjälpa till.

– På det sättet kan du göra en ekonomisk vinst och samtidigt vara en del för att kapa effekttopparna och bidra till ett mer hållbart elnät, säger Ludwig Hilbertson. Det innebär att du har gjort en fantastisk investering för dig själv – och för hela elnätet och miljön.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?