Trandans vid besöksplats Pulken utanför Yngsjö

Trandans vid besöksplats Pulken utanför Yngsjö.

Sedan många år tillbaka rastar tusentals tranor i Kristianstads Vattenrikes våtmarker. Vid Utemuseum Pulken kan du se och uppleva tranorna.

Väder och vind avgör hur transäsongen blir. Den stora mängden tranor kommer i månadsskiftet mars-april. Det varierar lite beroende på väder och vind. Trandagen infaller den 25 mars varje år och oftast brukar tranorna kommit för att fira. Några ensktaka tranor som ska häcka i området kommer redan i februari.

Tranvärdar och trankalas

Trandagen den 25 mars firas med ett trankalas och fika från kl.17 till skymning. Tranvärdar är på plats mellan den 25 mars och 7 april för 2024. De hjälper till med information och du kan även låna kikare. Mellan 25 mars och 5 april är även naturvägledare från naturum Vattenriket på plats vid Pulken. På Vattenrikets webbplats kan du läsa mer om vilka tider som Pulken är bemannad.

Transafari med Safaribåten

Under transäsongen kör Stora Safaribåten turer för att besöka Pulken. Turen startar i Kristianstad med en guidad busstur i Vattenriket. Efter lunch kör båten mot Pulken och du får se när tranorna dansar. Obs! Några avgångar startar redan i Malmö, Lund eller Helsingborg.

Tips på aktiviteter och besöksmål

Passa på att upplev mer när du besöker Pulken och tranorna. Vi har samlat några tips som vi tror kan vara intressanta för dig:

Bild på naturumbron över Helgeå mot naturum


Naturum Vattenriket

Vattenrikets besökscenter som ligger ett stenkast från centrala Kristianstad och mitt i biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Här hittar du utställning, inspiration till andra besöksplatser, Opteryx och en utsikt över staden och Helge å!

En gata i medeltida Åhus


Medeltidsstaden Åhus

Åhus är en av landets bäst bevarade medeltida städer. I den gamla stadskärnan med sina kullerstensbelagda gator finns mycket som minner om den danska tiden. Gå en rundtur på egen hand och läs och lyssna på fakta om Åhus.

Foto från Harastorp Gårdsbutik

Gårdsbutiker och fiskrökerier

Njut av härliga godsaker från närliggande gårdsbutiker eller fiskrökerier. Köp hem allt gott som du behöver inför en härlig middag.

Tips på matställen

Det är inte bara tranorna som är hungriga. Om du vill äta något i samband med ditt besök på Pulken finns det olika alternativ.

Matställen på Google

Öppna Google maps genom länken och se vilka matställen som finns öpnna i området.

Yngsjö IF grillar

När det är som flest tranor finns Yngsjö IF vid Pulken och grillar korv till hungriga besökare. De erbjuder korv, vegetariskt korv, dryck och kakor.

PDF med tips på matställen

Vi har gjort en enkel pdf med karta och listning över de matställen som är öppna i mars/april 2024. Öppna dokumentet via länken. Bladet finns uppsatt vid Pulken och du kan även ta en kopia. OBS! Med revervation för feltryck.

Hitta till besöksplats Pulken

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?