Taskigt väder

Upplev Kristianstad även när det regnar.

Märkligt nog är sommaren förknippad med soligt väder trots att alla vet att svenskt väder är minst sagt omväxlande. Bortskämda av 2018 års succésommar - underbart för den som semestrar men fullkomligt förödande för både naturen och landets alla bönder - är det lätt att tro att svensk sommar innebär 90 dagar utan regn. Precis som sig bör är lagom allra bäst.

Här får du tio tips av Niklas Kämpargård på vad du kan göra i Kristianstad när det regnar.

Naturum – Kristianstads vattenrike

Kliv inomhus på Naturum och ta del av en helt annan värld i naturens närhet blott några hundra meter från centralstationen. Här kan du sitta ner i en fåtölj och njuta av naturens skådespel, spana fågel i en tubkikare eller leta småkryp i Naturums inomhusbäck. Och blir du hungrig är det bara att fortsätta en trappa upp till café Årum där du kan både fika, äta lunch eller köpa en glass. Räkna med några timmars besök, men även ett kortbesök ger en god inblick i biosfärområdets skönhet. I akvariet kan du ta del av några av Vattenrikets alla fiskar och lära dig mer om biosfärområdets rika naturvärden. För barnen finns det massor av aktiviteter att ta del av. Att bara sitta ner i myshörnan och läsa en god bok tillsammans med en vuxen eller varför inte pyssla i barnhörnan där det finns både kritor, färg, lim och papper. Vid sidan om pinnar, löv och naturligt pyssel året om. Läs mer via länken nedan.

Kompisarna Helle Jönsson och Ella Ryberg tycker att Naturum är superkul.

Kompisarna Helle Jönsson och Ella Ryberg tycker att Naturum är superkul.

Njut av en film

Gå på bio eller hyr en film på nätet. Inget är så mysigt, i synnerhet på sensommaren som att krypa inomhus en regnig dag och njuta av mörkrets omfamning. Poppa en stor skål med popcorn och njut av sommarens flädersaft. Missa inte filmmuseet på Östra Storgatan där fabrikör Nylander och bokhållare Björkman bildade handelsbolaget Kristianstads Biograf-Teater år 1905, senare Svenska Bio. Högt över gågatan, längst upp i fastigheten med härligt ljusinsläpp i ateljén kan du njuta av den permanenta filmutställningen och se på film i det som under glansdagarna var visningsrum för kommande filmer, alltså en lokal för förhandsgranskning där svenska bios ledning, tillsammans med sina fruar bestämde vilka filmer som skulle komma upp på biograferna. Öppet måndag till fredag 13.00-16.00. Läs mer om filmmuseét via länken nedan.

Filmmuseet på Östra Storgatan.

Filmmuseet på Östra Storgatan.

Stanna utomhus och hoppa i en vattenpöl

Att bli blöt är inte farligt, det vet varenda unge som gillar att hoppa i en vattenpöl. Ta på dig ordentliga regnkläder och ge dig ut även när det regnar. Gå en promenad i Vattenriket, bortsett från stadsnära Linnérundan (6 km) och Tivolirundan (1,8 km) kan man också vandra på Näsby fält, genom vackra lövskogar, vidsträckta betesmarker och blötlagda våtmarker. Ända fram till 1994 var Näsby fält ett militärt övningsområde och 2002 blev hela fältet naturreservat, unikt för sina fina natur- och rekreationsvärden. Det finns vältrampade grusvägar liksom välmarkerade stigar att följa. Med barn kan det däremot räcka att ge sig ut i Tivoliparken när det regnar. Att hoppa i en vattenpöl och njuta av naturens skådespel. Det är nämligen inte allt som tystnar när det regnar. Ta gärna med en kamera för att kunna föreviga naturens prakt då ljuset ofta blir mycket speciellt före-, under- och efter regn.

Simma 1000 meter inomhus

Ett utmärkt sätt att tackla regniga dagar är att besöka simhallen. Kristianstads badrike i Kristianstad är öppet under veckans alla dagar. Här finns både vattenträning i grupp, möjlighet att simma fritt eller simskola för barn och ungdomar. Läs mer om Kristianstads badrike via länken nedan.

Kryp upp i en fåtölj på biblioteket

Klassiskt bibliotekshäng är ett utmärkt sätt att spendera en kall och regnig dag. Parkera dig själv i tidskriftsrummet och ta del av Sveriges samlade utbud av svenska tidskrifter eller fortsätt in i bibliotekets hjärta och njut av böckernas värld. Här kan du sitta ner och njuta av en bok i tystnad eller läsa högt för barnen i bokhörnan.

Boka tid hos frisören – jo passa på att klippa dig

Det finns inget bättre än att klippa sig när regnet står som spön i backen. Inte för att det är billigare, eller ens lättare att få tid utan snarare för att det känns som om man får något nyttigt uträttat när det ändå regnar.

Utforska bakgator och mysiga innegårdar

Funkar oavsett om det regnar eller bara är en mulen dag. Givetvis går det lika bra när det är soligt. Plocka fram paraplyet eller regnkläderna och upptäck stadens innegårdar. Många är visserligen låsta, men förhållandevis många bakgårdar är öppna och ger dig möjlighet att njuta av en helt annan värld, ofta äldre och mindre tillsnofsad än på fastighetens framsida. Här kan du drömma dig tillbaka och försöka förstå hur Kristianstad såg ut förut.

Utforska Kristianstads bakgator och mysiga innegårdar.

Utforska Kristianstads bakgator och mysiga innegårdar. Som här på Västra Vallgatan 26, ett tvåvåningshus från 1790-talet. Huset motsvarar smalgatans originalbredd från fästningstiden.

Besök Regionmuseet

Ta med barnen till regionmuseet eller upptäck utställningarna på egen hand. Under hela sommarhalvåret är museet öppen dagligen mellan klockan 11-17, fri entré.  Missa inte basutställningarna Tidernas Skåne, C400 Staden och Vattenriket och Skåne och Filmen. Läs mer via länken nedan.

Besök Regionmuseum i Kristianstad och njut av spännande utställningar.

Besök Regionmuseum i Kristianstad och njut av spännande utställningar.

Konditorisafari

Med hela stadskärnan full av kaféer finns det flera skäl att uppleva Kristianstad när det regnar. Börja med frukost på ett konditori och fortsätt med elvakaffe, dagens lunch, eftermiddagskaffe och kaffe däremellan. Det finns många skäl till att bli sittande på ett kafé, både smakmässigt och socialt. Ta med en god bok, en oläst tidning eller njut av möjligheten att vara ensam för en stund. Vill du hellre ha sällskap brukar det inte vara svårt att locka med en vän när det regnar eller helt enkelt träffa nya bekantskaper under regntunga skyar.

Fikasafari passar utmärkt en regnig dag.

Fikasafari passar utmärkt en regnig dag.

Se över familjens alla sladdar

Hur kul låter det? Att gå igenom hushållets alla sladdar, se över vilka laddkablar (i synnerhet till mobiltelefonen) som är defekta, vilka fjärrkontroller som behöver nya batterier och trassla sig igenom berget av sladdar som vanligtvis följer med nyinköpt elektronik och som av någon märklig anledning alltid hamnar i en låda i garderoben. Gå igenom vad du behöver och återvinn resten. Är du osäker på vilka sladdar som verkligen behövs kan du lägga okända kablar i en låda i garaget eller i källaren, som en mellanstation, innan allt hamnar på återvinningsstationen. Passa dessutom på att handla hem nya batterier - allra helst laddningsbar - till brandvarnaren, ditt elektriska dörrlås och fjärrkontrollerna innan hösten står för dörren. Då slipper du handla elektronikunderhåll när skolan börjar och kan njuta av sköna dagar även i september. Inget är så skönt som en lång och härlig höst.

Text och bilder av Niklas Kämpargård

Vem är Niklas Kämpegård?

Niklas Kämpargård är en svensk fotograf och journalist med inriktning på samhällsfrågor, natur, resor och trädgård. För mer information om Niklas Kämpegård vänligen se länken.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?