Kristianstad City

Centrala Kristianstad - natur, kultur och handel i nordöstra Skåne

Ta tåget till Kristianstad och upplev nordöstra Skånes närhet. Från järnvägsstationen är det bara ett par hundra meter till Tivoliparken och drygt det dubbla till Västra- och Östra Storgatan där butikerna ligger på rad i ett mysigt pärlband ända ner till Tivoligatan. Njut av härliga hotell i centrum eller fortsätt neråt Åhus och bo havsnära i Handelsstadens närhet.

I Skåne är det nämligen nära till allt med goda förbindelser däremellan.

Historiska Kristianstad – den danske kungen Christian IV grundade Kristianstad år 1614

Det är lätt att älska Kristianstad med dess vackra byggnader, mäktiga historia och smått pittoreska hjärta. Där dagens boulevarder sträcker sig majestätiskt på längden låg tidigare befästningsvallar som under 1800-talets mitt fylldes igen då behovet av befästningar inte längre existerade. Istället pryddes Kristianstad med trädkantade boulevarder precis som i Paris. Till skillnad mot andra nordiska städer, som ofta har en medeltida prägel gav danskarna Kristianstad en rutnätsstruktur, med raka gator, rätvinkliga torg och hela byggnadskvarter. Allt tydligt inspirerat av Christian IV fascination för renässansens ideal. Trots en månghundraårig stadskärna finns det inte särskilt många hus från 1600-talet kvar. De flesta har byggts om och förlorat sitt historiska utseende. Du kan däremot besöka två fascinerande byggnader från dansktiden, imponerande Heliga Trefaldighetskyrkan och det gamla tyghuset där Regionmuséet numera håller till.

 
Heliga Trefaldighetskyrkan

Bara ett fåtal byggnader finns kvar sedan Christian IV tid. Exempelvis Heliga Trefaldighetskyrkan, som fortfarande går att besöka.

 

Klassisk fika och hemgjord glass 

 
Magnus Darin

Grym italiensk glass på Darins conditori. Magnus Darin.

Det är inte utan orsak som Kristianstad då och då kallas för ”Lilla Paris”. Det som ursprungligen hade sin grund i omstruktureringen av vallgravar till boulevarder, tydligt influerade av Paris är numera snarare en anspelning på Paris starka utbud av kaféer och mysiga uteserveringar. Den som letar kaffeställen kommer nämligen inte att bli besviken i Kristianstad där stadskärnan innehåller mängder med kaféer och matställen som mycket väl kan hålla dig sysselsatt i flera dagar. Prova en klassisk bakelse på konditori Duvanders, italiensk glass på Darins eller om du istället letar efter en modern loungekänsla finns Espresso House.

Go-ost och en välpackad fikakorg

Bild från Ohlssons ost

Utbudet av ostar och delikatesser på Ohlssons Ost är stort. Joel Persson driver Ohlssons ost tillsammans med sin far Thom och brorsan Måns.

Missa inte fantastiska Ohlssons Ost & Delikatesser på Östra Storgatan 65. Här har det sålts ost sedan 1932 då Carl Ekberg drog igång verksamheten och numera kan du köpa ost, te, kaffe och smakrika delikatesser av Thom, Måns och Joel Persson som driver butiken. Mixa ost med magisk salami från Larssons chark i Tollarp.

Vill du bara köpa en salami så välj fänkål, som i smak och utseende är något helt annat än det vi vanligtvis förknippar med svensk salami. Fänkålssalamin är helt lufttorkad och lagrad i flera månader för att ge smak och karaktär värdig att jämföras med några av Italiens bästa producenter. Ta gärna med en egen korg och packa en smakrik utflyktskorg för att kunna njuta av en härlig picknick i det fria.

Handel där du kan ta ägaren i handen

I tider då storskalighet, franchise och global tillväxt verkar locka var och varannan entreprenör är det ljuvligt att strosa längs gågatorna i centrala Kristianstad och njuta av småskalighetens bravur. Visst finns de stora kedjorna på plats längs gågatorna, men också fristående butiker och mysiga guldkorn. Helt enkelt handlare där du kan ta ägaren i handen och känna småskalighetens charm i både utbud och genuinitet.

Kulturkvarter mitt i centrum

Tack vare kulturkvarterets närhet är det aldrig långt till kultur och evenemang i Handelsstadens centrum. Bortsett från att låna böcker och läsa tidningar på biblioteket, kan du också besöka konserter, ta en kopp kaffe och lyssna på intressanta föreläsare från när och fjärran. Missa inte öppet hus på kulturkvarteren den 16 augusti och Kristianstads bokfestival den 5-7 september då hela Kristianstad präglas av ordets möjligheter. Årets bokfestival fokuserar på läsarens upplevelser och har som tema: Genom dina ögon.

Tivoliparken och hälsoträdgården

Bara ett stenkast från gågatorna ligger den vackra tivoliparken som i mångt och mycket påminner om en väldig park i en betydligt större stad. Här kan du njuta av fåglarnas närvaro och Helgeåns vatten mitt i biosfärområdet Kristianstads vattenrike. Sommartid är parken full av flanörer, löpare och leksugna barn. Missa inte Hälsoträdgården som invigdes 2011, en oas i stadens närhet, där du kan njuta av planteringar, ett orangeri, rosenträdgård och stillhetens magi. Ta gärna med egen fika då det saknas servering i Hälsoträdgården. 

 
Viola Björkman och Isabelle Cabouri trivs i Hälsoträdgården.
Emil Israelsson är en av kreatörerna i Fornstugan i Tivoliparken.

Inget mellan dig och solen

Känslan att kunna kasta av sig kläderna och hoppa i badkläderna mitt inne i Kristianstad är enastående. Bortsett från ett härligt sollapande på gräsmatteytorna i Tivoliparken kan man också hitta njutfulla platser längs Helgeå. Vattnet är visserligen inget optimalt badvatten, men den som vill doppa fötterna i åkanten finner naturligtvis inga hinder för det. 

 
Christoffer Fykell och Erik Jönsson

Bild till vänster: Använd Tivoliparken till morgonens yogapass. Christoffer Fykell från Halmstad passar på att värma upp i morgonsolen. Bild till höger: Erik Jönsson från Umeå har köpt en lupp på Naturum och letar insekter att upptäcka.

 

Du som aldrig varit i Kristianstad förut kommer att hitta en stadskärna full av upplevelser, mysiga naturområden, fascinerande kultur och ett brett utbud av trevliga butiker. Den som däremot ofta åker till Kristianstad kommer att hitta ett helt nytt sätt att tänka. Där mat, kultur, natur och personliga shoppingupplevelser är ledord som kan få den fysiska butiken att överleva konkurrensen från näthandeln. Vi som individer vill nämligen inte se ut – och göra som – alla andra. Vi vill få en unik upplevelse, skaffa unika kläder, skor och inredningsdetaljer, noga utvalda och presenterade över disk. Av kunniga handlare som gå att lära känna. Människor som tar ansvar för din och min framtid. Heja Kristianstad!

Text och bilder av Niklas Kämpargård

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?