Jag är elev

Gymnasieantagningen elev

Gymnasieantagningen Kristianstad sköter antagningen till gymnasieutbildning för elever som gått på skola i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Sölvesborg och Östra Göinge. Här finns information för dig som ska söka till gymnasiet. Om du är nyinflyttad till någon av dessa kommunerna kan du också läsa här.

Ansökan till läsåret 24/25

Gymnasieantagningen Kristianstad är en del av samverkansområdet Skåne och västra Blekinge. Här ingår alla kommuner i Skåne samt Sölvesborg, Karlshamn, Olofström och Ronneby.

Vår gemensamma ansökningswebb, information, programutbud och annat finns på Skånegy.

En gemensam tidplan med viktiga datum, vanliga frågor och svar samt kontaktuppgifter till antagningskanslierna inom samverkansområdet finns också på Skånegy.

Kontakta Gymnasieantagningen

Hjälp med ansökan

Behöver du hjälp, eller har frågor om din gymnasieansökan, vänder du dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola alternativt KAA (Kommunalt aktivitetsansvar). Kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare hittar du via din kommuns hemsida.

Välja gymnasieutbildning

Fundera och titta på olika alternativ tillsammans med en studie- och yrkesvägledare när du gör din ansökan. Skånegy har en sida med många tips för att komma igång.

Behörighet till program

För att kunna bli erbjuden en plats på ett gymnasieprogram måste du vara behörig till programmet och uppfylla vissa krav. Kraven ser olika ut för olika program. Ta reda på behörighetskraven för de program du är intresserad av.

Skolverket - Rätt till utbildning

Du måste uppfylla Skollagens bestämmelser gällande vem som har rätt att söka till Gymnasieskola. Läs mer om detta på Skolverkets sida.

Meritvärde

Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde. Om det är fler sökande än vad det finns platser på ett visst program är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats.

Räkna ut ditt meritvärde.

Genom att titta på meritvärden från tidigare år kan du få en uppfattning om vilket meritvärde du behöver för att komma in på olika utbildningar.

Inloggningsuppgifter

Inloggning till ansökningswebben på Skånegy sker via E-legitimation. Endast elever med aktivt konto kan logga in.

Ansökan utanför samverkansområdet

Du som ska söka till gymnasieutbildning utanför samverkansområdet Skåne och västra Blekinge kan skicka in ett meddelande till det mottagande antagningskansliet via vårt formulär.

Studieekonomi och bidrag

Centrala studiestödsnämnden, CSN, ansvarar för studiebidrag. Här kan du du läsa om vilka bidrag du kan få för gymnasiestudier i Sverige och vad som händer med bidragen om du till exempel har ogiltig frånvaro.

Utländska betyg

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?