Studievägledning

All vägledning till vuxenutbildningen sker tillsammans med en studievägledare på VLC.
Vuxenutbildningen består av Komvux, SFI, Yrkeshögskola, Yrkesvux och Lärlingsakademin.

Väglednings- och lärcentrum, VLC

Ungdomstorget

Ungdomstorget är en del av väglednings- och lärcentrum, VLC. Hit kan du vända dig om du är mellan 16-29 år. Om du vill påbörja studier på vuxenutbildningen behöver du vara klar med gymnasieskolan. Är du mellan 16-20 år och inte går i skolan kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med det kommunala aktivitetsansvaret (KAA), för att hitta en väg framåt.

Boka tid hos studievägledare

Du kan boka en egen besöks- eller telefontid hos studievägledare på VLC. Du som är mellan 19-29 år kan även boka en tid på Ungdomstorget.

Denna service gäller för dig som bor i Kristianstads kommun. Vänd dig i annat fall till studievägledare i din hemkommun.

Om du har skyddade personuppgifter ska du INTE boka en tid genom denna tjänst. Då vill vi att du kontaktar oss per mejl eller telefon istället.

För enklare och kortare frågor ber vi dig att mejla eller ringa under våra telefontider.

Anmälan till SFI gör du via vår webbansökan. Behöver du hjälp med din anmälan till SFI är du välkommen till VLC på onsdagar mellan 13:00-15:00.

Studieekonomi

Du har möjlighet att ansöka om studiemedel hos CSN från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20. Ansökan gör du på egen hand hos CSN.

CSN informerar på sin hemsida och svarar på dina frågor.

Studiestartsstöd är ett särskilt stöd för dig som är arbetslös och ska börja studera. Du ska vara 25 år eller äldre och vara inskriven på arbetsförmedlingen. Om du har haft studiemedel under de senaste tre åren kan du inte få studiestartsstöd. Ansökan till studiestartsstöd kan du inte göra själv. Du bokar en tid på VLC för att ansöka.

Inledande kartläggning

Du som funderar på att börja studera eller genomgå prövning på komvux, har rätt att få ditt kunnande kartlagt. Det innebär att du i samtal med en studie- och yrkesvägledare dokumenterar dina samlade erfarenheter för att få en övergripande bild av ditt kunnande.
Syftet är att du ska göra medvetna och väl underbyggda val. Vidare är det ett sätt att identifiera områden där du kan behöva validering och andra utbildningsinsatser.
Den inledande kartläggningen ska leda till en individuell studieplan som på bästa och snabbaste sätt tar dig genom utbildningssystemet, mot ditt studiemål.
Du ska inte behöva studera det du redan kan. Om den inledande kartläggningen visar att du har tillräckliga kunskaper kan en validering bli aktuell.


Användbara länkar för kartläggning av arbete och arbetsuppgifter;

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?