Kurser

Barnrytmik erbjuder sång och rörelse för de yngre barnen.

Barnrytmik erbjuder sång och rörelse för de yngre barnen.

Förutom att lära sig spela ett enskilt instrument erbjuder vi en mängd andra roliga kurser tillsammans med andra. Några exempel är musikal, rytmik och musikteori. Här kan du läsa mer om vad vi kan erbjuda dig ditt barn.

Barnrytmik

För barn 3-5 år. Rörelse, rytm, lek och spel på olika instrument. Vi provar på lite allt möjligt inom musikens värld.
Ledare: Nichole Olguin Jönsson och Jemima Klässman

Plats och tid: Musikskolan, danssalen måndagar 16.00-16.40 samt 16.45-17.25

Småbarnsrytmik

Vilande under läsåret 24/25

Nybörjargrupper

För dig som är 6-7 år (går klass F-1) så finns det möjlighet att börja i en nybörjargrupp. Gemensamt mellan grupperna är att de använd sig av sång och rörelse för att skapa en musikalisk grund samtidigt som du börjar lära dig ett instrument.

Anmäl dig här:

Olika blåsinstrument som ligger på färgglada sittkuddar. Klarinett, rak Tvärflöjt, böjd Tvärflöjt, Kornett och Saxofon

Olika blåsinstrument som passar nybörjaren. Böjd Tvärflöjt och Kornett används i våra nybörjargrupper.

Cello/Fiol Nybörjargrupp

Kursen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill prova på att spela instrument och som är i åldern 6-7 år. Vi spelar på stråkinstrumenten fiol och cello. Vi spelar varje instrument en period på ca 6 veckor. Innan jul får man välja vilket av dem man vill spela under andra vårterminen. Då hyr eleverna instrument från musikskolan. Barnen får en bra grund i spel på stråkinstrument och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

Ledare: Josefin Bergholm Petterson, Felicia Cerescu, Humam Awad (vik) och Johanna Nordliden (vik)

Plats och tid: Villaskolan tisdagar 13.15-13.55 eller Musikskolan sal b102 torsdagar 17.30-18.10

Trumpet/Trombon nybörjargrupp

En återvändande kurs på Musikskolan. Nybörjargruppen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill prova brassinstrumenten trumpet och trombon och som är i åldern 6–7 år. Vi börjar med att forma ljudet på munstycket och spela på det, för att sedan spela på hela instrumentet. Instrumenten lånas till barnen under lektionstiden för att längre fram kunna hyras av Musikskolan. Spel på instrumentet varvas med sång och rörelse. Barnen får en bra grund i spel på trumpet, trombon och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

Ledare: Anders Gustafsson och Adam Axelsson

Tid och plats: Tisdagar kl. 18.20-19.00 i sal B101 på Musikskolan

Tvärflöjt Nybörjagrupp

Nybörjargruppen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill spela tvärflöjt och som är i åldern 6-7 år. Vi börjar med att forma ljudet på munstycket och spela på det, för att sedan spela på hela flöjten. Specialanpassade böjda tvärflöjter, särskilt utformade för denna åldersgrupp, finns att hyra av musikskolan. Barnen får en bra grund i spel på tvärflöjt och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

Ledare: Monica Johannesson och Ylva Öhman

Tid och plats: Onsdagar kl 16.50-17:30 i sal B101 på Musikskolan

Musikal

På musikskolan finns det 3 musikalkurser för elever från årskurs tre upp tills du fyllt tjugo år. Innan dess kan du gå den förberedande kursen Showrytmik. Kurserna vänder sig till dig som tycker om att sjunga, dansa och spela teater.

Anmäl dig här:

En deltagare i Musikskolans musikalgrupp som poserar med en guldhatt.

Sång, dans och agerande ingår alla i våra Musikalkurser.

Showrytmik

Är du i åldern 6 till 8 år och gillar att dansa och sjunga? Då har vi en kurs för just dig! I Showrytmikens uppbyggnad får du som elev prova på rytmikövningar, danskombinationer samt att sjunga och dansa. Här utvecklar du helt enkelt dina intressen inom sång och dans. Och har samtidigt roligt såklart!

Ledare: Nichole Olguin Jönsson och Karin Mattsson

Tid och plats: Torsdagar 16.00-17.00 samt 17.10-18.10, Danssalen B105 på Musikskolan.

Showkids

Showkids är en musikalgrupp som vänder sig till barn i åldern 9-11 år som tycker om att dansa, sjunga och spela teater. Tillsammans arbetar vi på ett lekfullt sätt fram en föreställning som vi visar upp i slutet av våren.
Till Showkids krävs inga förkunskaper. Anmälan sker via kurskatalogen, vi tar in max 18 st. Börjar man i Showkids i årskurs 3 har man automatiskt kvar sin plats även i årskurs 4. Efter årskurs 5 hänvisar vi till Musikalgruppen Stars.

Ledare: Nichole Olguin Jönsson och Mima Hahne

Tid och plats: Onsdagar 15.00-16.00, Danssalen B105 på Musikskolan.

Stars

Stars är en musikalgrupp som vänder sig till ungdomar i åldern 12-14 år. Varje år sätter vi upp en egenskriven musikal. Under läsåret arbetar vi fram ett manus och hittar våra rollkaraktärer. Till detta lär vi oss att sjunga låtar, samt nygjorda koreografier som vi framför samtidigt som vi sjunger.
Vi träffas varje vecka för gemensamt arbete med musikalen, där alla tre moment ingår: sång, dans och teater. Utöver detta har varje elev en sånglektion/vecka i mindre grupp. Allt arbete leder fram till vår musikalproduktion som brukar ligga i april. Utöver vår stora produktion under vårterminen, tillkommer det en eller två mindre uppvisningar per läsår. Blir man antagen till Stars har man sin plats i gruppen i högst tre år, dvs. söker man i årskurs 6, kan man gå alla tre årskurser upp t.o.m. årskurs 8. Därefter kan man söka vidare till musikalgruppen Fame från och med årskurs 9.

Ledare: Boel Jönsson och Jemima Klässman

Tid och plats: Onsdagar 16.00-17.50, Danssalen B105 på Musikskolan.

Fame - Skapande Musikalverkstad!

Vill du vara med och skapa och sätta upp en musikal? Älskar du att sjunga, dansa och spela teater? Då är detta kursen för dig. Musikskolan erbjuder en kurs där vi tillsammans skriver manus från grunden, skapar våra egna rollkaraktärer och sätter ihop det med befintliga musikallåtar från kända musikaler såsom Rent, Hairspray, High School Musical och We Will Rock You. Kursen vänder sig till dig som är 15 -20 år.

Det är här din resa som musikalartist börjar! 

Ledare: Boel Jönsson och Jemima Klässman

Tid och plats: Tisdagar 17.00-19.00 Manus och Regi, 19.00-21.00 Dans, samt sång i mindre grupper tisdag. Manus, regi och dans i Danssalen B105 och sång i C15 på Musikskolan.

Danskurser

Musikskolan kan erbjuda två stycken danskurser för dig som fyllt 12 år.

Anmäl dig här:

Dansskor som används vid tex balett och step

Olika skor som används vid dans.

Balett

En välstrukturerad klass med tydligt lektionsupplägg där vi alltid börjar med stångövningar för att sedan övergå till centerarbete ute på golvet med olika övningar, kombinationer och diagonaler. Vi går igenom grunderna för den klassiska baletten och arbetar med teknik, styrka, smidighet, balans, placering, hållning, koordination och musikalitet. Kursen har tidigare funnits hos Kulturhuset Barbacka. Från 12 år.

Ledare: Boel Jönsson

Tid och plats: Onsdagar kl. 19.00-20.15 i Danssalen B105 på Musikskolan

Delar av Musikskolans balettgrupp framförde en dans på Musikskolans festival i maj 2024.

Styrka & Stretch

En kurs för dig som vill bli starkare och samtidigt mjukare i kroppen. Målet är att träna upp den styrka och flexibilitet som en dansare behöver, men som även är användbar i det vardagliga livet. Vi startar varje lektion med en uppvärmning för att mjuka upp kroppen och förbereda den för att arbeta, för att sedan arbeta med olika styrkeövningar och avsluta med stretch där vi lyssnar på kroppen och andas för bästa resultat.

Tveka inte om du vill bli starkare och vigare! Från 12 år. 

Ledare: Boel Jönsson

Tid och plats: Onsdagar kl. 20.15-21.00 i Danssalen B105 på Musikskolan

För dig som är lite äldre

Några av våra kurser riktar sig enbart till dig som är lite äldre. Även dans och musikal finns riktat från 12 år och uppåt (se ovan).

Anmäl dig här:

En bild som visar en arbetsplats i studion på Wendesgymnasiet. En dator med tillhörande studioteknik.

En dator med tillhörande studioteknik. I kursen Musikproduktion får du lära dig dessa verktyg.

Musikproduktion

Kursen kommer att vara i musikskolans musikstudio på Wendesgymnasiet i Norra Åsum. Vi kommer att med hjälp av datorer och inspelningsprogram skapa ljud och musik. Det finns två grupper som har lektion varannan vecka samma tid; 16.45-18.45. I kursen så använder vi oss av ett program som heter Logic Pro, ett program som påminner om Garageband. Under terminen kommer vi att gå igenom olika slags mikrofoner och inspelningsteknik, spela in och micka upp instrument, använda ljudeffekter, EQ, midi och audio. Kursen passar för dig som är intresserad av ljudteknik, skapa musik digitalt och analogt eller har drömmar om att bli musikproducent. Den riktar sig till ungdomar födda 2003 - 2009. Inga förkunskaper krävs.

Ledare: Adam Jacabsson

Plats och tid: Måndagar 16.45 - 18.45, udda eller jämn vecka, i Musikskolans studio, Wendesgymnasiet.

Musikteori

För dig som har grunderna i musik sen tidigare men vill lära dig mer om dess byggstenar. Vi utgår från gruppens nivå och önskemål när vi undersöker ackord, melodier, rytmer och lär känna hur musiken är uppbyggd.

Förkunskaper krävs för den här kursen, den sökande ska kunna läsa noter och rytmer. Minst 3 deltagare krävs per grupp för kursstart.

Kontakta Musikskolan vid intresse.

Ledare: Anders Renberg LÅ 24/25

Kulturcrew

I samarbete med Kulturkvarteret kan vi erbjuda deltagande i Kulturcrew Kristianstad. Gäller dig som är mellan 12-14 år. Läs mer på Kulturkvarterets hemsida.

Utökad Kurs

Musikskolan i Kristianstad har förmånen att erbjuda en 3-årig utökad kurs som elever kan ansöka till fr.o.m. årskurs 7.
Vår ambition är att musikintresserade elever skall beredas möjlighet till fördjupade musikaliska kunskaper och ha glädje av sitt musicerande i framtiden.

Det är obligatoriskt att delta i en studieförberedande konsert i slutet av vårterminen.
Efter genomförd kurs erhålles samlat omdöme.

Anmälan görs via din lärare på musikskolan. För att bli antagen kallas du till provspelning på huvudinstrumentet. Andra teoretiska test kan också förekomma.

Det finns två olika varianter att välja på och uppges vid antagning.

Studieförberedande kurs

Kursen innefattar enskild undervisning på två instrument (sång räknas också som ett instrument), 20 timmar/läsår på det första och 10 timmar/ läsår på det andra. Samt gruppundervisning i allmän musikteori 28 timmar under ett av läsåren och ensemblespel ca 30 - 40 timmar/läsår.

Instrumental spets

Denna kurs är för dig som helt vill fokusera på ditt huvudinstrument och får 20 timmar/läsår (40 min i veckan) och ensemblespel 30-40 timmar/läsår.

Här ingår inte musikteori och biinstrument. Det innebär helt enkelt att kursen tar lite mindre tid och mera fokuserar på ditt huvudinstrument. Perfekt för dig som tycker att studieförberedande kursen är intressant men helt enkelt inte kan lägga så mycket tid som den kräver och är beredd att avstå några ämnen.

Hjälpte informationen på sidan dig?