Instrument

Ett urval av instrument som erbjuds på Musikskolan.

Ett urval av instrument som erbjuds på Musikskolan.

Vi delar in instrumenten i grupperna träblås, bleckblås, stråk, sträng- och klaviaturinstrument samt slagverk. Sång räknas också som ett instrument.

Blåsinstrument

De instrument som man blåser i delas in i de två grupperna träblås och bleckblås.

Träblås

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä, men metall förekommer också. Träblåsinstrumenten kan indelas i två grupper beroende på hur ljudet uppstår och dessa grupper är rörbladsinstrument samt flöjter. Hos rörbladsinstrument uppstår ljudet genom en eller flera vibrerande tungor och det finns två typer av munstycken, vilket antingen har ett enkelt eller dubbelt så kallat rörbladsmunstycke. En flöjt har inte denna uppbyggnad, utan luften sätts i svängning genom att den inblåsta luften slår i en skarp kant. Saxofon är ett träblåsinstrument trots att den är tillverkad av mässing, eftersom instrumentet har ett rörblad.

Blockflöjt

Blockflöjten finns i många olika storlekar, från garklein (pytteliten) till den två meter långa subkontrabasen. Blockflöjt är ett lämpligt instrument både för motorik och notinlärning.

Blockflöjten finns i flera olika storlekar. Du börjar på en sopranblockflöjt men har möjlighet att prova flera olika på Musikskolan.

Blockflöjten finns i flera olika storlekar. Du börjar på en sopranblockflöjt, men du har möjlighet att prova flera olika storlekar på Musikskolan.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är orkesterns ljusaste instrument, den spelas i många olika sammanhang till exempel klassiskt, pop, jazz, visor, folkmusik och så vidare. Senare kan man också spela piccolo- alt och basflöjt.

En tvärflöjt liggandes på en svart bakgrund.

Tvärflöjten spelas genom att du blåser i munstycket och ändrar tonhöjden genom att trycka ner klaffarna.

Tvärflöjt Nybörjargrupp

Är för dig som är i åldern 6-7 år. Vi börjar med att forma ljudet på munstycket och spela på det, för att sedan spela på hela flöjten. Specialanpassade böjda tvärflöjter, särskilt utformade för denna åldersgrupp, finns att hyra av musikskolan. Barnen får en bra grund i spel på tvärflöjt och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

För de yngre finns det böjda tvärflöjter som gör att barnet når och kan spela som på en vanlig tvärflöjt.

Oboe

Oboe är ett instrument med dubbelt rörblad. Den anses vara ett av orkesterns vackraste soloinstrument. Oboen kallas därför ofta för orkesterns diamant. Ett instrument med mycket personlighet. Kontakta musikskolan vid intresse.

På en oboe blåser du genom rörbladet och ändrar tonhöjden genom att trycka ner klaffarna.

Fagott

Fagott är också ett instrument med dubbelt rörblad. Den kan både spela vackra melodislingor och göra komiska effekter. Den kallas därför ofta för orkesterns clown. Fagotten är liksom Oboen ett instrument med mycket personlighet. Kontakta musikskolan vid intresse.

Fagotten tillhör träblåsinstrumenten och du blåser genom ett rörblad.

Fagotten tillhör träblåsinstrumenten och du blåser genom ett rörblad.

Klarinett

Klarinetten tillhör träblåsinstrumenten och har enkelt rörblad. Instrumentet hörs ofta i den klassiska musiken och inom jazzen. Men bli inte förvånad om Du hör klarinett i folk- eller filmmusik. Där är den också vanligt förekommande. Det finns alltså stor chans att just den musik Du tycker om går att spela på detta instrument.

Klarinett

Saxofon

Saxofonen (sopran, alt, tenor, baryton) är gjord av metall men räknas till träblåsinstrumenten eftersom tonen bildas med hjälp av ett rörblad gjort av bambu. Saxofonen förknippas ofta med pop, rock, jazz och improvisation men förekommer även i "klassisk" musik.

Saxofon

Bleckblås

Trumpet, trombon, valthorn, baryton, tuba. Vad har dessa gemensamt? Jo de är alla tillverkade av mässing (på engelska heter mässing - brass). Samtliga instrument spelas genom att blåsa luft genom ett munstycke och genom ett rör som ser olika ut på de olika instrumenten. Tonhöjden ändras genom att du kortar av eller förlänger röret med hjälp av ett drag (trombon) eller ventiler.

Valthorn

Horn är ett instrument vars rör är böjt i cirklar. Hornet har en mjuk och fyllig klang.

Valthorn

Trumpet

Trumpeten var från början ett signalinstrument utan ventiler. I början av 1800- talet fick den tre stycken ventiler som gjorde att den kunde användas på ett annat sätt. I dag används trumpeten i dom flesta orkestrar och används också ofta som soloinstrument.

Som nybörjare på trumpet börjar du spela på en kornett eftersom denna är mindre och lättare.

Trombon

Trombonen är ett mässingsinstrument med ventiler eller drag som man drar fram och tillbaka. Den har en mjuk och vacker ton, och är användbar i alla typer av musik, från jazz, pop, rock till symfonisk musik.

Trombonen ändrar ton genom att musikern förlänger och kortar av röret med draget.

Trombonen ändrar ton genom att musikern förlänger och kortar av röret med draget.

Baryton

Baryton eller tenortuba som det också kallas, är ett instrument som kan spelas med stor uttrycksfullhet och känslighet.

En baryton tillhör brass-/bleckblåsinstrumenten. Den är en bra start om man vill spela tuba men är lite yngre.

En baryton tillhör brass-/bleckblåsinstrumenten. Den är en bra start om man vill spela tuba men är lite yngre.

Tuba

Tuban är det djupaste instrumentet i bleckblåsfamiljen och är försett med 3-6 ventiler. Det är bland annat detta instrument som rundar av ljudet i en orkester och tillför värme och djup.

Tuban är brassinstrumentens djupast och mörkaste instrument.

Tuban är brassinstrumentens djupast och mörkaste instrument.

Trumpet/Trombon Nybörjargrupp

Nybörjargruppen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill prova brassinstrumenten trumpet och trombon och som är i åldern 6–7 år. Vi börjar med att forma ljudet på munstycket och spela på det, för att sedan spela på hela instrumentet. Instrumenten lånas till barnen under lektionstiden för att längre fram kunna hyras av Musikskolan. Spel på instrumentet varvas med sång och rörelse. Barnen får en bra grund i spel på trumpet, trombon och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

Trumpet och trombon

Stråkinstrument

De instrument som man vanligtvis spelar med stråke kallas för stråkinstrument. De fyra vanligaste stråkinstrumenten är fiol, altfiol, cello och kontrabas. Gemensamt för alla är att man stryker med en stråke på strängarna för att få ljud i instrumentet.

Kontrabas

Kontrabas eller basfiol som den också kallas, är störst och har mörkast klang. Kontrabasen används i all slags musik som kompinstrument, men spelar också ofta solo. Kontakta musikskolan vid intresse.

Cello

Cello (eller violoncell) är det näst största stråkinstrumentet med en mörk och varm klang. Vanligt använd som bakgrund i populärmusik för att skapa stämning. Cello kan du spela från att du är 8 år, för dig som är yngre rekommenderas Nybörjargrupp fiol och cello.

En cello liggandes i det gröna gräset.

Fiol

Fiol (eller violin) är det minsta stråkinstrumentet med den ljusaste klangen. Instrumentet hörs inte bara i symfoniorkestrar, den är också det absolut vanligast instrumentet inom folkmusik. Du har också hört instrumentet inom populärmusik eller filmmusik. Fiol kan du spela från att du är 8 år, för dig som är yngre rekommenderas Nybörjargrupp fiol och cello.

Fiol, eller violin som den också kallas, är stråkfamiljens minsta instrument och spelas med en stråke.

Altfiol

Altfiolen (eller viola) är något större än fiolen och har en mörkare klang. Nödvändig i symfoniorkester för att få stråkklangen att låta jämn eftersom violan ligger mellan fiol och cello klangligt. Altfiol kan du spela från att du är 8 år, för dig som är yngre rekommenderas Nybörjargrupp fiol och cello.

Violan har en djupare klang än fiolen. Precis som fiolen finns violan i olika storlekar för nybörjaren.

Violan har en djupare klang än fiolen. Precis som fiolen finns violan i olika storlekar för nybörjaren.

Nybörjargrupp fiol och cello

Nybörjargrupp fiol och cello är introduktionskursen för barn mellan 6 och 7 år. Kursen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill prova på att spela instrument och som är i åldern 6-7 år. Vi spelar på stråkinstrumenten fiol och cello. Vi spelar varje instrument en period på ca 6 veckor. Innan jul får man välja vilket av dem man vill spela under andra vårterminen. Då hyr eleverna instrument från musikskolan. Barnen får en bra grund i spel på stråkinstrument och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

Under året i Nybörjargrupp Fiol och cello får du möjlighet att prova båda instrumenten innan du väljer vilket du gillar bäst.

Under året i Nybörjargrupp Fiol och cello får du möjlighet att prova båda instrumenten innan du väljer vilket du gillar bäst.

Sträng och klaviatur

Hit hör de instrument som har strängar eller tangenter men inte spelas med stråke.

Gitarr

Gitarr är ett utmärkt solo-, komp och ensembleinstrument. Vanligtvis spelar du som nybörjare på en nylonsträngad akustisk gitarr, storleksmässigt anpassad för eleven (exempel 3/4 storlek). Möjlighet att spela elgitarr finns också. Från 8 år.

Gitarr

Gitarren har sex strängar stämda vanligtvis med tonerna E, B, G, D, A, E räknat nerifrån.

Harpa

Harpan är ett ovanligt men fantastiskt välklingande instrument. För att spela harpa är förkunskaper i piano en merit. Eleverna börjar på en liten (cirka 140 cm) så kallad elevharpa utan pedaler.

Musikskolan i Kristianstad är en av väldigt få skolor i landet som erbjuder undervisning på harpa.

Närbild av den den övre delen av en harpa. Harpa kan du lära dig på Musikskolan.

Harpan har klaffar som påverkar hur strängen låter.

Elbas

Elbasen är på elsidan vad kontrabasen är på den akustiska - det vill säga instrumentet med mycket mörk klang. Användningsområdet är i all slags musik som kompinstrument, men spelar också solo lite här och där. Från 9 år.

En svart och vit elbas.

En svart och vit elbas.

Piano

Piano är ett instrument med strängar som anslås med hjälp av tangenter och styrd hammare. Precis som gitarren är pianot ett mycket välkänt och populärt instrument.

Slagverk

Trumset är det vanligaste slagverksinstrumentet på Musikskolan.

Trumset är det vanligaste slagverksinstrumentet på Musikskolan. Men du får också möjlighet att prova nya saker!

Slagverk är den sammanfattande benämningen på slaginstrument även om det är trumset som de flesta tänker på. Du får också lära dig spela melodislagverk som marimba, xylofon, vibrafon och klockspel. Man kan börja spela slagverk när man har fyllt 8 år.

Sång

Sjunga kan du göra både enskilt och i kör.

Sångundervisning kan du få enskilt eller i grupp, vi kallar det solosång och körsång.

Här få du utveckla din sångröst, sjunga i olika stilar och träna rytm och gehör. Du får också möjlighet att uppträda inför publik.

I de lägre åldrarna bedrivs sångundervisningen i grupp. Det finns två körer att välja mellan;

  • Da Capo från 8 år
  • La Musica från 11-14 år

Läs mer om dem under fliken Grupper.

När du fyllt 12 år kan du i mån av plats få undervisning i solosång. Undervisning sker enskilt eller i mindre grupp.

För dig som är äldre och väntar på ledig sångtid, är det alldeles ypperligt att sätta igång eller hålla din röst igång i en kör. Då finns Camerata Yay där för dig. I Camerata Yay är man 14 - 25 år, och sjunger tre- och fyrstämmigt.

Hjälpte informationen på sidan dig?