Bra att veta inför ditt besök

Barnvagnar i en rad på Barbacka

Kulturhuset Barbacka är en äldre byggnad som har byggts om och till i flera omgångar. Tillgänglighet är en viktig fråga för oss och vi arbetar ständigt med att förbättra och underlätta så att alla som besöker oss kan göra det utan problem.

På denna sida hittar du information, bilder och mått som kan vara bra att känna till inför ditt besök. Vill du veta mer om tillgängligheten i våra lokaler, är du välkommen att ringa oss: 044-13 56 50.

Hitta hit

Adress: Barbackagatan 12, 291 80 Kristianstad

Med tåg och buss

Tågstation: Kristianstad C
Busshållplats: Kristianstad C

Sträckor och underlag utomhus: Gå av tåget/bussen och korsa järnvägsövergången. Sväng in direkt till höger på Barbackagatan. På vänster sida av vägen ser du Kulturhuset Barbacka. Sträckan är cirka 150 från tåget och 50 meter från bussen.  Underlaget är asfalt, smågatsten och betongplattor. Trottoarkanterna är nedsänkta.

Med bil

För dig som åker bil finns möjlighet att bli avsläppt precis utanför entrén. Här finns en avlastningszon för exempelvis en färdtjänstbil. Från zonen till huvudentrén är det 15 meter. Underlaget är smågatsten. 

Parkering

Parkering

Parkering finns längs vägen utanför huvudentrén. Här finns plats för 19 bilar. Parkeringen är avgiftsbelagd vissa tider och kan betalas via en app eller i betalautomat. Avståndet är cirka 30-100 meter.

Handikapparkering

Mittemot huvudentrén finns större parkering för dig som behöver parkera nära och har eget parkeringstillstånd för rörelsehinder. Parkeringsytan är rymlig för fordon med lift/ramp. Härifrån till huvudentrén är det cirka 30 meter. 

Den fysiska tillgängligheten

Vid avgiftsbelagda aktiviteter går ledsagare med utan kostnad mot uppvisande av ledsagarbevis.

Huvudentré och reception

Entrégården består av smågatsten. Dörren öppnas med elektrisk dörröppnare som är placerad 120 cm till höger om dörren. Dörröppningen är 90 cm bred och kan vid behov öppnas upp till 180 cm. Strax efter ingången finner du receptionen som är bemannad under husets öppettider.

Hissar

Till vänster om foajén (innanför huvudentrén) finns en plattformshiss för rullstol och permobil, med en maxvikt på 400 kg. Dörrmått: 90 cm i bredd. Hissen är 200 cm djup och 120 cm bred. Hissen går ner till källare samt upp till plan 2 och plan 3. För att åka håller du knappen nedtryck hela hissfärden.

Manöverpanelen är placerad i 90 cm höjd i mitten av den ena långsidan. Larmknapp finns på manöverpanelen.

I danssalen Garaget finns en plattformshiss för rullstol och permobil som tillåter en maxvikt på 400 kg. Hissen går ner till dansgolvet. Automatisk dörröppnare finns på nedre plan. Den är placerad på vänster sida 80 cm från dörren, på en höjd om 90 cm. Dörröppningens bredd är 90 cem, hissens bredd 110 cm och djup 145 cm.

Ramper

Intill receptionen finns en ramp med 10 graders lutning, med ledstång på ena sidan. Rampen leder upp till plan 2.

Via vindfånget vid huvudentrén finns en ramp med 4 grader lutning, denna leder ut mot innergården.

Trappor

Strax efter receptionen finns en trappa med ledstång intill rampen med 5 trappsteg som går upp till plan 2.

Vi receptionen finns en trappa med ledstång som går ned till källaren, samt upp till våning 2, 3 och 4.

Från caféet och upp till Tivolirummet går en spiraltrappa med 18 trappsteg.

Från danssalen Garagets övre platå ner till dansgolvet leder en trappa på 6 trappsteg.

Från glasgången finns två trappor med vardera 6 trappsteg som leder ner till innergården.

Toaletter

Plan 2 intill caféet: Här finns 3 toaletter varav en är anpassad för dig med behov av ett större utrymme, till exempel för rullstol, permobil eller barnvagn. Dörröppningen är 90 cm bred, rummet är 150 cm djupt och 180 cm brett. Här finns också ett skötbord. Lampknappen sitter till höger om dörren på 100 cm höjd. Nödknapp finns både vid 20 cm och 130 cm höjd.

Entréplan: 3 toaletter i anslutning till danssalen Garaget. En av dessa är anpassad för dig som behöver ett större utrymme, till exempel rullstol, permobil eller barnvagn. Dörrmått 90 cm i bredd. Här finns även ett skötbord.

En större toalett finns även inne i Lilla scenens foajé. Den har en automatisk dörröppnare placerad 1 meter från dörren på vänster sida. Dörröppningen är 90 cm bred. Här finns automatisk belysning. Larmknapp hittar du på 70 cm höjd på höger sida om dörren sett utifrån.

Allergi

■ Rökning är inte tillåten i Kulturhuset Barbackas lokaler, ej heller på innergården eller utanför entrén.
■ Levande växter finns i huset.
■ Ledar- och signalhundar är välkomna på Kulturhuset Barbacka, men inga andra djur.
■ Parfymfri och allergivänlig tvål finns på alla toaletter.

Nedsatt hörsel

■ Teleslinga/hörslinga finns för närvarande inte i lokalerna.
■ Signalhund är välkommen.

Nedsatt syn

■ Trapporna är markerade på översta och nedersta steget, med undantag för trapporna på innergården.
■ Ledstång finns i alla trappor inomhus.
■ Ledarhund är välkommen.

Reception

Receptionen är som regel bemannad de tider som huset är öppet för allmänheten. Här finns personal som kan hjälpa dig till rätta om det är något du undrar över. Finns ingen personal i receptionen, ring på klockan vid receptionens lucka så kommer någon så fort som möjligt. Personal i huset bär namnbricka.

Café

När caféet är öppet är du välkommen att beställa mat och dryck. Här jobbar personer från Kristianstads kommuns stöd- och serviceenhet. Caféet tar emot betalningar med både kort, kontanter och Swish. Under sommarhalvåret är det möjligt att sitta på innergården, denna kan nås via ramp (lutning 4 grader) från receptionen eller via en trappa från glasgången. Trappan har 6 steg.

Har du med dig egen mat, är du välkommen att sitta i Glasgången, som ligger på entréplan, till höger från receptionen.

Parkering av barnvagn

På våning 2, intill toaletter, värdeskåp och café, finns en barnvagnparkering med plats för cirka 6 barnvagnar.

Garderob och förvaring

Kulturhuset Barbackas garderob finns på källarplan och används enbart vid bokade föreställningar och besök. Den är obemannad och kan nås via trappa med 9 trappsteg eller plattformshiss för rullstol och permobil som väger upp till 400 kg. Dörrmått: 90 cm i bredd.

Inlåsning av värdesaker kan ske i ”nyckelträdet” intill toaletterna på våning 2, och kan nås via plattformshiss, ramp eller trappa.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 16 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?