Ansökan

Välkommen med din ansökan! Olika ansökningstider gäller för olika kursstarter och utbildningar. Kontakta studie- och yrkesvägledarna om du vill ha mer information!

Ansök direkt till:

Grundläggande och gymnasiala kurser

Ansök med BankID

Har du inget användarkonto?

Skapa användarkonto och lösenord. 

Ditt lösenord måste innehålla minst 8 tecken. Om du anger en e-postadress kan du få ett mejl om du glömt lösenordet. Logga sedan in med dina användaruppgifter, som är personnummer och lösenord.

Du har möjlighet att göra förändringar i din ansökan. Du kan alltid logga in och se hur långt vi kommit i behandlingen av din ansökan.

Har du glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord?

Du kan bara få reda på ditt lösenord om du angett en e-postadress när du skapade ditt användarkonto.   

Svenska för invandrare (Sfi) 

Ansökan till Sfi görs genom personligt besök på Väglednings- och lärcentrum, VLC, Lasarettsboulevarden 2E, tisdagar klockan 10.00. Kom i tid! Gärna 5 minuter innan klockan 10.00. Informationen beräknas ta 1½ timme

Yrkesvux

Du som är skriven i Kristianstad kommun gör din ansökan tillsammans med studie- och yrkesvägledare på Väglednings- och lärcentrum, VLC. I annat fall lämnar du din ansökan till vuxenutbildningen i din hemkommun. Ansökningsblankett finns under dokument.

Yrkeshögskola

Ansökan till yrkeshögskoleutbildning görs för respektive utbildning som vi erbjuder. Läs mer under Yrkeshögskola. 

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning har antagning i mån av plats var femte vecka, under juli månad har vi inte någon antagning. Läs mer under Kurser och utbildningarGymnasial vuxenutbildning har, under förutsättning att det finns platser kvar, fasta antagningstillfällen under året. Läs mer under Kursutbud.

Prövning vid Vuxenutbildningen Kristianstads Kommun

1. Vad är en prövning?
En prövning innebär att dina kunskaper och färdigheter prövas mot de kunskapskrav som finns i Skolverkets ämnesplan. För att prövningen ska resultera i ett kursbetyg krävs därför att du gör flera uppgifter som tillsammans ger ett underlag för bedömning. Uppgifterna kan vara skriftliga och/eller muntliga samt innehålla praktiska moment beroende på ämnets karaktär. På hemsidan finns en enkel beskrivning hur prövningarna går till i de vanligaste förekommande kurserna.

2. Vem får göra en prövning?
I princip får den som vill göra en prövning, antingen för att du har underkänt i en kurs, behöver kursen men inte har betyg i denna eller om du önskar ett högre betyg. Undantaget är om du fortfarande går på gymnasiet.

3. Vad kostar prövningen?
Det finns avgiftsbelagda och kostnadsfria prövningar:
a) Saknar du betyg eller har underkänt i kursen har du rätt att göra en prövning kostnadsfritt.
b) Om du redan har ett godkänt betyg som du önskar höja eller redan prövat en kurs och blivit underkänd kostar det för närvarande 500 kr/kurs. Bor du i annan kommun än i Kristianstad kostar alla prövningar 500 kr/kurs.

5. Hur anmäler man sig till en prövning?
Om du är skriven i Kristianstads kommun görs detta via vår webbansökan. Om du är skriven i annan kommun finns det blankett under Relaterad information. Du får endast anmäla dig till en prövning/prövningsperiod. Behöver du hjälp? Kontakta studie- och yrkesvägledare på Väglednings- och lärcentrum (VLC).

6. Vad händer efter man anmält sig till en prövning?
När du anmält dig och eventuell betalning är inkommen får du besked av VLC om du är antagen till prövningen och vilken lärare du skall kontakta. Du skall sedan kontakta den läraren via den mejladress du fått inom 10 dagar. Av läraren får du besked om kursinnehåll och litteratur samt när prövningen skall startas och vara slutförd. Du får också detaljerad information om hur och när prövningen (prov och/eller delprov) ska ske. En del av kurserna innehåller praktiska moment som prövas, exempelvis laboration. En legitimationskontroll görs. Det är sedan ditt ansvar att vara nåbar för läraren och se till lämna in de uppgifter du får samt göra de prov/bedömningar som skall göras vid den tid som läraren informerar om. Ingen undervisning eller handledning sker vid prövning. Du kan normalt bara göra en prövning per prövningsperiod. En prövningsperiod är ungefär 5 veckor och inom den tiden skall en prövning normalt göras, Undantag är i de kurser där praktiska moment ingår såsom laborationer.

7. Betyg?
Efter prövningen sätter läraren betyg. Betyget går inte att överklaga. Betyget skickas till den postadress du meddelat inom ett par veckor efter prövningen är klar.

Prövningsdatum

Våren 2018. Fasta prövningstillfällen:

Matematik/Naturvetenskap   Tid  
2018-01-31  08.00-12.30  
2018-02-28 08.00-12.30  
2018-03-28 08.00-12.30  
2018-04-25 08.00-12.30  
2018-05-23 08.00-12.30  

 Betalning

Prövningsavgiften betalar du till Kristianstads kommun, bankgiro.

Vid betalningen ska du under meddelande ange:

 • ditt namn.
 • kommunens interna kontonummer
 • vilket/vilka ämnen betalningen det gäller.

Betalningsmottagare: KRISTIANSTADS KOMMUN
Bankgiro: 657-9536
Avsändare: Namn och de 6 första siffrorna i personnumret
Skriv på meddelande: 786871000.31910.452.7309.690870

kvitto på inbetald avgift skall lämnas/skickas till:

Götgatan 2
291 33 Kristianstad

Validering

Du som tillgodogjort dig kunskaper på egen hand genom exempelvis arbetslivserfarenhet eller studerat utomlands och önskar få dina kunskaper dokumenterade i form av ett intyg, kan få detta genom validering. Önskar du betyg så hänvisas du till prövning.

Vem får studera?

Du som

 • är folkbokförd i Kristianstads kommun.
 • fyller 20 år under året får börja studera från och med höstterminen.
 • är under 20 år och har gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasieskolan.
 • har annat modersmål än svenska måste du ha betyget G från Sfi (godkänd efter nationella provet) eller motsvarande kunskaper i svenska.

Folkbokförd i annan kommun?

Du som inte är folkbokförd i Kristianstad men vill läsa hos oss lämnar din ansökan till vuxenutbildningen i din hemkommun för godkännande eller avslag.

Se dokumentet Ansökan från annan kommun.

Om din ansökan blir godkänd betalar din hemkommun en interkommunal ersättning till den kommun du vill studera i.

Nyinflyttad?

Om du är nyinflyttad ska du lämna in ett personbevis till oss som talar om att du bor i kommunen. Detta får du från Skattemyndigheten.

Läsa upp betyg

Har du ett godkänt betyg i en kurs kommer du inte att tas in, men du har möjlighet att höja betyget genom prövning.

 

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Studievägledning VLC

Telefon

044-13 68 55

Besöksadress

Lasarettsboulevarden 2 E

291 31 Kristianstad

Öppettider

Mån 13:00—16:00
Tis 10:00—12:00
Tis 13:00—18:00
Ons 13:00—16:00
Tors 10:00—12:00
Tors 13:00—16:00
Fre 10:00—12:00

Telefontider

Tis-Fre 08:00—09:00
Mån-Fre 13:00—14:00