Varje dag använder vi olika hygienprodukter, kosmetika och klädesplagg för att hålla oss fräscha. När det gäller produkter som vi har direkt på huden är det bra att vara medveten om innehållet.

Enligt Naturskyddsföreningen köper vi i Sverige 15-20 kg kläder och textil per person och år. Eftersom det går åt mycket vatten, kemikalier och energi till att producera textilier är det viktigt att göra medvetna val. Det handlar om påverkan på miljön, men också om hälsa. Även för de som arbetar inom textilindustrin i andra länder.

Kläder och textilier

Bomullsodling medför stora miljöeffekter. Det finns behov både av mer ekologiska bomullsodlingar och användande av andra material till kläder. När textilier tillverkas tillsätts ofta kemikalier för att uppnå olika funktioner. Till exempel för att förhindra dålig lukt, skydda mot brand, impregnera allväderskläder och för att motverka mögel vid transport och för­varing. Kläder och skor som hindrar svettlukt kan innehålla bakteriedödande medel. Läderskor kan innehålla krom som kan orsaka allergiska reaktioner. Skor av plast eller kläder med plastdetaljer kan innehålla kemikalier, såsom ftalater, för att göra materialet mjukt.

Det finns kläder och textilier som är miljömärkta. Märkningen innebär att kläderna är tillverkade med mindre belastning på miljön. Det ska finns en viss kontroll på att de inte ska innehålla kemikalierester. Det finns flera olika miljömärkningar och de ställer olika höga krav. Därför är det bra att ta reda på vad de egentligen omfattar.

När du väljer textilier

  • Välj kläder och textilier med miljömärkning. Miljömärkta textilier är en garanti för att textilierna uppfyller vissa miljö- och kemikaliekrav.
  • Testa flera textilmaterial. Vi behöver använda fler textilmaterial än bomull. Prova hitta produkter av hampa, lin och svensk ull. Det är material som är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull.
  • Undvik textilier som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella. Undersök vad det finns för alternativa impregneringar.
  • Tvätta alla nya textilier innan du använder dem. Nyinköpta kläder och sängkläder bör tvättas innan användning för att minska eventuella rester av hälsofarliga ämnen.
  • Ta hand om dina kläder och skor så att de håller länge. Lämna dem till second hand eller till klädåtervinning i butiken.

Ställ krav

Fråga i butiken om det du ska köpa innehåller farliga ämnen. Tänk på att företagen har ett ansvar för sina produkter. Du kan också söka egen information på nätet om olika klädmärken och upptäcka vilka varumärken som jobbar enligt dina värderingar.

Klädbytardagar

Testa att vara med på klädbytardagar eller i klädbibliotek. I april varje år arrangeras klädbytardagar på många ställen. Passa på att byta kläder. I en del städer finns klädbibliotek eller företag som erbjuder möjlighet att byta kläder. Ett sådant exempel är Swopshop i Malmö. Att hyra kläder är också ett bra alternativ till fester och bröllop. Äldre kläder är inte kemikaliefria. Förbrukningen av kemikalier, vatten och energi för att producera nya textilier minskar dock, om du köper begagnat istället för nytt.

Kosmetiska produkter

Vi använder alla kosmetiska produkter dagligen. De flesta av oss använder tvål och krämer på kroppen, shampoo i håret, tandkräm till tänderna i munnen. Redan innan du går ut genom ytterdörren på morgonen har du varit i kontakt med en handfull kosmetiska produkter. Några av dem använder vi också till våra barn. Eftersom kosmetika och hygienprodukter kan innehålla allergiframkallande konserveringsmedel och doftämnen är det bra att vara uppmärksam som konsument. Det gäller inte minst hårfärgningsprodukter.

När du väljer kosmetiska produkter

  • Välj i första hand parfymfria och miljömärkta hygien- och kosmetiska produkter.
  • Kolla innehållet i dina favoritprodukter. Finns det innehållsförteckning för produkten? Kolla upp om produkten innehåller miljöfarliga ämnen. Det kan också finnas ämnen som du kan vara känslig för. Till exempel parfym, färg eller konserveringsmedel.
  • Testa en ekofrisör. Om du brukar färga håret - prova att göra det hos en ekofrisör. Ekofrisörer har valt bort skadliga färgprodukter och erbjuder ofta hårvårdsprodukter.
  • Prova göra egna hudvårdsprodukter. Då har du själv koll på innehållet. Prova till exempel att göra egen hudsalva eller deodorant.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 20 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?