Mat och köksredskap

Grönsaker och frukt i en fruktkorg

Vad vi stoppar i oss och vad vår mat innehåller är den största källan till vårt kemikalieintag.

Genom att välja ekologisk mat slipper du de bekämpningsmedel som kan finnas i konventionellt odlad mat. Det finns även andra positiva miljöaspekter med ekologisk mat. Till exempel en högre biologisk mångfald och mindre läckage av bekämpningsmedel till naturen. Ur kemikaliesynpunkt är vissa livsmedel viktigare att byta ut till ekologiska än andra. Det beror att en del grödor besprutas mer än andra. Några sådana exempel är vindruvor, bananer, citrusfrukter, potatis och paprika.

När det gäller livsmedel är det också viktigt att titta på vad maten förvaras i och vad du använder vid tillagning. Det handlar bland annat om att använda rätt plast i köket eller att byta ut plast mot andra material. Vid uppvärmning ökar risken för att ämnen frigörs från plastprodukter och hamnar i maten. Även matens surhet och fetthalt kan påverka hur ämnen frigörs från plasten.

När du handlar mat

  • Välj ekologiska och Fairtrademärkta livsmedel
    Vill du minska risken för att få i dig kemikalierester så ska du välja ekologiskt. Då bidrar du också till en produktion som inte sprider kemiska bekämpningsmedel i våra jordar och vattendrag. Du bidrar också till bättre levnads- och arbetsförhållanden för odlarna.
  • Om du inte redan köper ekologiska livsmedel, börja med att byta ut vindruvor, vin, russin, kaffe, bananer, potatis, mejeriprodukter och kött.
  • Fisk utan farligheter
    Ta det lugnt med stor strömming, abborre, gädda och gös om du är gravid, ammar eller är kvinna i barnafödande ålder. Undvik fet fisk ifrån Östersjön eftersom den kan innehålla dioxin.

När du handlar dryck

  • Har du koll på ditt dricksvatten?
    Om du har egen brunn och misstänker att det kan finnas föroreningar är det bra att göra en analys.

När du väljer köksredskap

  • Värm utan plast!
    Plast som värms upp läcker mer kemikalier. Undvik att värma mat i plast i mikron och servera helst varm dryck och mat på andra material.
  • Tänk på matlådan!
    Dyker en låda av plast automatiskt upp på näthinnan om någon säger ordet "matlåda"? Tänk nytt och satsa på metall eller glas istället.
  • Kartong hellre än konserv
    I konservburkar av metall, läskburkar och ölburkar finns ämnet bisfenol A. Det kan störa kroppens hormonsystem. Det misstänkas också att kunna störa vår förmåga att få barn. Välj tomatkross, bönor och dina andra burkfavoriter som kartongförpackning istället.
  • Schyssta redskap
    Byt dina gamla stekspadar, pastaslevar och byttor i plast mot nya i rostfritt, trä, glas eller porslin.
  • Välj stekpannor i gjutjärn och stål
    Vid tillverkning av teflon sprids farliga ämnen som i princip aldrig bryts ned. Satsa hellre på gjutjärn eller stål. Då får du dessutom en panna som håller nästan hur länge som helst.
  • Förvara smart
    Ett tips är att förvara gårdagens middag i porslinstallrikar eller glasbyttor.
    med en tallrik som lock.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 20 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?